ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

nusta-grafeioΑν νιώθετε συνέχεια κουρασμένη ή σας «πολιορκούν» ίλιγγοι, ίσως να μη φταίει το στρες ή η κακή φυσική σας κατάσταση, αλλά ο σίδηρός σας!

Πριν αρχίσετε, λοιπόν, να αναζητάτε τα αίτια, ξεκινήστε με έναν έλεγχο των επιπέδων του σιδήρου στο αίμα σας. Στην περίπτωση που βρεθεί χαμηλό, μην εκπλαγείτε, αφού υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες παρουσιάζει ανεπάρκεια σιδήρου. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχετε σιδηροπενική αναιμία. Απλώς μπορεί να βρίσκεστε στο…κατώφλι της.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πρόληψή της είναι πολύ σημαντική, γιατί αναιμία δε σημαίνει μόνο ωχρό πρόσωπο και… σπασμένα νύχια, αλλά αν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε… φτερουγίσματα καρδιάς και λιποθυμικά επεισόδια, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει και σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Όμως, όταν διαγνωστεί, θεραπεύεται εύκολα.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ: ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι πολύ συχνή ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που η γυναικεία φύση μπορεί να αποτελεί και αιτία της. Γιατί;

Καθώς οι γυναίκες χάνουν κάθε μήνα αίμα με την έμμηνο ρύση τους χάνουν και σίδηρο (αφού μεγάλο μέρος του σιδήρου μεταφέρεται με το αίμα, με τη μορφή της αιμοσφαιρίνης), με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας.
Η εγκυμοσύνη επίσης μπορεί να εξαντλήσει κάθε απόθεμα σιδήρου του οργανισμού, εφόσον το έμβρυο προσλαμβάνει από τα αποθέματα αυτά το σίδηρο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
Όταν μια γυναίκα πλησιάζει στην κλιμακτήριο, τότε στον οργανισμό της συμβαίνουν διάφορες ορμονικές μεταβολές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην απώλεια περισσότερου αίματος στη διάρκεια των εμμήνων απ’ ό,τι συνήθως.

ΠΟΣΟ ΣΙΔΗΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;

Ο οργανισμός κάθε ενήλικα έχει απόθεμα σιδήρου 3-5 γραμμ. Καθένας, όμως, από μας χάνει καθημερινά 1 mg (χιλιοστό του γραμμαρίου) σίδηρο μέσω διάφορων μηχανισμών, όπως, λόγου χάρη, η εφίδρωση. Όσο για τις γυναίκες, αυτές χάνουν 20 mg επιπλέον σίδηρο το μήνα λόγω των εμμήνων.

Πόσο, όμως, σίδηρο χρειάζεται ημερησίως μια γυναίκα για να είναι υγιής; Μέχρι την εμμηνόπαυση χρειάζεται 2-3 mg, ενώ αν είναι έγκυος, χρειάζεται 4. Όμως, το σώμα δεν απορροφά όλο το σίδηρο που υπάρχει στις τροφές, αλλά μέρος του. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να προσλαμβάνει από την τροφή της 15 mg την ημέρα, έτσι ώστε ο οργανισμός της να απορροφά, όχι μόνο την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται καθημερινά για να καλύπτει τις ανάγκες του, αλλά και την απαραίτητη ποσότητα για να μπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί σταθερά τα αποθέματα του ιχνοστοιχείου.

Πολλές γυναίκες, όμως, δε διατρέφονται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο είτε γιατί κάνουν δίαιτα είτε γιατί δεν τους αρέσει το κόκκινο κρέας είτε γιατί είναι χορτοφάγοι. Όσες, λοιπόν, ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και έχετε συμπτώματα αναιμίας θα πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση με μια εξέταση αίματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο στη μορφή σιδήρου που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, ενώ βοηθάει και τον οργανισμό να απορροφά περισσότερο σίδηρο από τις άλλες πηγές του.

ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ!

Τα παρακάτω συμπτώματα ενδέχεται να υποδηλώνουν αναιμία. Αν, όμως, έχετε κάποια από τα τρία πρώτα, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό:

Λιποθυμίες ή ιλίγγους.
Ταχυκαρδία, «φτερουγίσματα» της καρδιάς ή δύσπνοια όταν δεν κάνετε κάτι που απαιτεί κόπο.
Πονάκια στο στήθος ή στα χέρια.
Μεγάλη απώλεια αίματος με τα έμμηνα.
Ωχρό πρόσωπο.
Συχνά κρυολογήματα και ιώσεις.
Συνεχή κούραση.
Νύχια που σπάζουν ή…ξεφλουδίζουν εύκολα.
Σκασίματα στις γωνιές του στόματος ή όταν πονάει η γλώσσα σας σαν να έχει καεί.
Εμβοές (κουδουνίσματα) στα αφτιά.
Αλλοιωμένη γεύση των τροφών.

ΑΙΤΙΑ

Αναιμία σημαίνει ανεπάρκεια αιμοσφαιρίνης. Άρα δεν οφείλεται πάντα σε ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια, όπως από έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος, καθώς και από διαταραχές του στομάχου, του παγκρέατος ή των εντέρων, που οδηγούν σε κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επομένως, δε χρειάζεται πάντα να παίρνει κανείς επιπλέον σίδηρο. Όποια όμως και αν είναι η αιτία, πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί.

Αν διαπιστωθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις ότι η αναιμία σας οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου, τότε πρέπει να βρεθεί και ο λόγος. Πιθανόν γι’ αυτό να φταίει η κακή διατροφή. Όμως, η πιθανότερη αιτία ίσως είναι η μεγάλη απώλεια αίματος λόγω των εμμήνων. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να πάρετε και συμπληρώματα σιδήρου για 3-6 μήνες, για αντικατάσταση των αποθεμάτων σας.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Τα συμπληρώματα σιδήρου δεν πρέπει να τα παίρνετε χωρίς συμβουλή γιατρού. Διότι η λήψη μεγάλων δόσεων –πάνω από 30 mg την ημέρα– μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση χαλκού και ψευδαργύρου. Επειδή, όμως, ο χαλκός μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της αναιμίας, αν πάρετε πολύ σίδηρο, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.

Αν μείνετε έγκυος και δεν είχατε αναιμία, σε περίπτωση που ο γιατρός σας συστήσει αυτομάτως συμπληρώματα σιδήρου, ζητήστε να ελέγξετε πρώτα τα επίπεδα σιδήρου σας, γιατί οι έγκυες δε χρειάζονται απαραίτητα επιπλέον σίδηρο.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Φροντίστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (κρέας με λαχανικά, συκώτι, που είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου, ψάρια και αβγά, πράσινα λαχανικά και πατάτες, εφόσον με τη βιταμίνη C που παρέχουν αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου).
Οι χορτοφάγοι προτιμήστε άφθονα σκουροπράσινα λαχανικά (μην περιορίζεστε, όμως, στο σπανάκι, γιατί αυτό, με τα φυτικά άλατα που περιέχει, μειώνει την απορρόφηση σιδήρου), τις ωμές σαλάτες (εκτός από σίδηρο περιέχουν και βιταμίνη C), τα ξερά φασόλια, τις ντομάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τους ηλιόσπορους, το ψωμί ολικής αλέσεως και για πρωινό τα ενισχυμένα δημητριακά.
Αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και το χυμό των κόκκινων σταφυλιών πριν από το φαγητό, γιατί με τις τανίνες που περιέχουν εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού με το φαγητό βοηθάει τον οργανισμό να απορροφά περισσότερο σίδηρο. Παρόμοια δράση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχουν και ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα.

Πηγη: belife.gr