ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

624-400-grip-bolest-dete-momicheΤα παιδιά είναι τα συχνότερα θύματα των ιώσεων τώρα το χειμώνα και ιδιαίτερα όσα πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμα πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών κρυολογήματος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

1. Ένα μικρό συνάχι δεν είναι ανησυχητικό. Όμως, αν το παιδί βήχει και έχει πυρετό, πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρό του. Γιατί όσο απλή και αν ακούγεται η λέξη ίωση, δεν μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας διάγνωση. Μια πνευμονία, για παράδειγμα, ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο.

2. Μη ζητάτε από τον παιδίατρό σας να σας δώσει από το τηλέφωνο μια συνταγή για το βήχα του παιδιού σας. Παρόλο που ο βήχας αυτός τις περισσότερες φορές είναι ένας απλός ερεθιστικός βήχας, μπορεί συχνά να είναι και μια κρίση άσθματος ή κάτι άλλο. Να θυμάστε επίσης ότι αν δοθεί ένα φάρμακο στην τύχη, από τύχη και μόνο θα περάσει και ο βήχας του παιδιού.

3. Μη χορηγείτε απερίσκεπτα και σε μεγάλες δόσεις τα φάρμακα που σας έγραψε ο γιατρός. Ακόμα χειρότερα, μη δίνετε στο παιδί σας το αντιβηχικό που σας έγραψε την προηγούμενη φορά ή αυτό που σας έδωσε ο γείτονας!

4. Μη θεωρείτε κανένα φάρμακο ακίνδυνο. Υπάρχει πιθανότητα, μερικές φορές, τα φάρμακα να κάνουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό στο παιδί σας.

5. Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ατμόσφαιρα από καπνούς τσιγάρων παθαίνουν πολύ συχνά βήχα και ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και άσθμα.

6. Το παιδί σας δεν κρυολόγησε, όπως πιστεύετε. Απλώς κόλλησε κάποια ίωση. Το κρύο δεν αποτελεί παρά ένα μικρό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ίωσης. Συνεπώς, μην τα ντύνετε βαριά από φόβο μήπως κρυολογήσουν, γιατί έτσι ιδρώνουν και είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν.

7. Προσέξτε περισσότερο όσοι έχετε στο σπίτι νεογέννητα και βρέφη. Μην αφήνετε να μπαίνουν άρρωστοι και μην αφήνετε να τα πιάνουν όσο δεν είναι υγιείς και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη, εάν κολλήσουν μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, για παράδειγμα συνάχι, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή τους.

8. Μην πηγαίνετε τα βρέφη σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια κ.ά. Σκεφτείτε την πιθανότητα να κολλήσει το μωρό σας κάτι ιδιαίτερα σοβαρό (π.χ., μηνιγγίτιδα) από κάποιον άρρωστο που βρέθηκε στον ίδιο χώρο μαζί σας.

9. Αν το παιδί σας συναχωθεί και παραπονεθεί για πόνο στο αφτί, θεωρήστε πολύ πιθανό να έχει πάθει ωτίτιδα. Οι περισσότερες από αυτές συμβαίνουν αφού το παιδί μπουκωθεί ή έχει καταρροή. Αν αυτό συμβεί στη μέση της νύχτας, μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία βραδιάτικα. Δώστε του λίγο παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο και βάλτε ένα πανί (ελαφρά ζεσταμένο με το σίδερο) πάνω στο αφτί του. Με αυτόν τον τρόπο ο πόνος συνήθως σταματά. Την επομένη το πρωί επισκεφθείτε τον παιδίατρο.

10. Τα δεύτερα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα. Μην αναρωτιέστε τι έχει το παιδί σας. Απλώς κολλάει από το μεγαλύτερο αδερφάκι του, που του κουβαλάει διάφορες ιώσεις στο σπίτι από το σχολείο.

11. Αν ο βήχας του παιδιού σας θυμίζει γάβγισμα σκύλου, μάθετε ότι η λαρυγγίτιδα είναι η πιο πιθανή διάγνωση αυτούς τους μήνες.

12. Ελέγξτε το βιβλιάριο με τα εμβόλια του παιδιού σας και μην ξεχνάτε να κάνετε τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Πηγη: belife.gr