ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

kak-pravilnoΟ Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων πραγματοποίησε πρόσφατα μια έρευνα με στόχο να διερευνήσει τη διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς όλα έδειξαν ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα προκειμένου να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειές μας και να υιοθετηθεί ένας υγιεινότερος τρόπος διατροφής.
Η έρευνα συμπεριέλαβε δείγμα 400-500 ατόμων και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Όσο περισσότερες φορές έχει επισκεφθεί κάποιος ινστιτούτα αδυνατίσματος ή έχει πάρει χάπια αδυνατίσματος, τόσο μεγαλύτερη αυξομείωση βάρους έχει. Συγκεκριμένα, το 73,7% των παχύσαρκων έχει επισκεφθεί τουλάχιστον δύο φορές κέντρα αδυνατίσματος, έναντι μόλις του 14,3% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος. Επίσης, το 65,8% των παχύσαρκων έχει τουλάχιστον μία φορά δοκιμάσει να αδυνατίσει με χάπια αδυνατίσματος, σε σχέση με το μόλις 10,8% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος.
Άτομα με μεγάλο ιστορικό αυξομείωσης βάρους έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από άτομα με μικρότερο ιστορικό αυξομείωσης βάρους. Συγκεκριμένα, το 61,5% των παχύσαρκων είναι άτομα με έντονη αυξομείωση βάρους, έναντι μόλις του 1,3% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος. Όσοι επηρεάζονται από προσφορές (πατάτες + αναψυκτικό δώρο ή στις δύο πίτσες η μία δώρο κ.λπ.) έχουν υψηλότερο ΔΜΣ από εκείνους που δεν επηρεάζονται. Περίπου 1 στους 2 παχύσαρκους (47%) παρασύρεται από τις προσφορές στα εστιατόρια, κάτι που δε συμβαίνει μεταξύ των ατόμων με φυσιολογικό βάρος (12,9%).
Όσοι ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ τρόφιμα που δεν χρειάζονται έχουν υψηλότερο ΔΜΣ από εκείνους που δεν επηρεάζονται (48,6% των παχύσαρκων, έναντι 24,7% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος).Το 75,1% των παχύσαρκων αδειάζει το πιάτο του ακόμα και αν έχει χορτάσει με μικρότερη ποσότητα, έναντι 27,1% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος.
Άτομα που επηρεάζονται από τη γεύση, την όσφρηση και την όψη της τροφής έχουν υψηλότερο ΔΜΣ από τα άτομα που δεν επηρεάζονται.
Η διάρκεια του γεύματος σχετίζεται με την παχυσαρκία. Περίπου 1 στους 2 παχύσαρκους τελειώνει το κύριο γεύμα του σε λιγότερο από 10 λεπτά, έναντι μόλις 1 στους 5 περίπου από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Ο αριθμός των γευμάτων επηρεάζει το ΔΜΣ. Συγκεκριμένα, το 35,1% των παχύσαρκων τρώει μόλις ένα κύριο γεύμα την ημέρα, έναντι 8,2% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος. Στην ελληνική περιφέρεια ο αριθμός των κύριων γευμάτωνείναι μεγαλύτερος από ό,τι στην Αθήνα (2,7 κύρια γεύματα την ημέρα έναντι 1,9 γεύματα την ημέρα).

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας μόνο με σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής και όχι με βραχυπρόθεσμες πρακτικές που υπόσχονται εύκολη απώλεια βάρους.
«Κλειδί» στην όλη προσπάθεια είναι η ύπαρξη ποικιλίας στο καθημερινό διαιτολόγιο, με τροφές και από τις πέντε βασικές κατηγορίες (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέας και ψάρι).
Επιπλέον, θα πρέπει:

Να υπάρχουν τακτικά γεύματα κατά της διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού.
Τα φρούτα και τα λαχανικά να αποτελούν σημαντικό μέρος της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.
Τα δημητριακά (κατά προτίμηση τα ολικής αλέσεως), όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, να αποτελούν το 1/3 της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης.
Το κόκκινο κρέας να καταναλώνεται έως 2 φορές εβδομαδιαίως.
Να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων ιδιαίτερα πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη.
Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, να προτιμώνται τα ημιαποβουτυρωμένα.

Πηγη: belife.gr