ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

1_648Ποια είναι τα είδη του εγκεφαλικού επεισοδίου και ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας θέσουν σε συναγερμό;

Αν εμφανίσετε προειδοποιητικά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει το αίμα που χρειάζεται.

Η βλάβη μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Για παράδειγμα, μπορεί ενδεχομένως να χάσετε την ικανότητα ομιλίας αλλά να την ανακτήσετε μελλοντικά. Μπορεί ενδεχομένως να έχετε μερική ή ολική αδυναμία, για παράδειγμα στη χρήση ενός χεριού ή ποδιού.

Το σημαντικό είναι τι να κάνετε αν εμφανίσουν συμπτώματα εγκεφάλου επεισοδίου. Όσο γρηγορότερα αρχίσει η αντιμετώπιση τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες αναπηρίας.
Προειδοποιητικά συμπτώματα

Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται σταδιακά. Ωστόσο, αν έχετε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανότερο να εμφανίζετε ένα ή περισσότερα ξαφνικά προειδοποιητικά συμπτώματα όπως τα εξής

Μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ιδιαίτερα σε μια πλευρά
Σύγχυση ή δυσκολία να καταλάβετε άλλους ανθρώπους
Δυσκολία στην ομιλία
Δυσκολία να δείτε με το ένα ή με τα δυο μάτια
Δυσκολία στο περπάτημα ή στο να διατηρήσετε την ισορροπία ή το συντονισμό
Ζάλη
Σοβαρός πονοκέφαλος που έρχεται χωρίς γνωστή αιτία.

Είδη εγκεφαλικού

Τα συμπτώματα εγκεφαλικού μπορεί να διαφέρουν σε συνάρτηση με το είδος του εγκεφαλικού, αν συμβαίνουν στον εγκέφαλο και πόσο σοβαρά είναι. Ένα λιγότερο σοβαρό εγκεφαλικό μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο μπλοκάρεται. Μπορεί να συμβεί για αρκετούς λόγους.

Για παράδειγμα, η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους. Ορισμένες φορές ένας θρόμβος δημιουργείται στην καρδιά από ακανόνιστο παλμό-κολπική μαρμαρυγή. Στη συνέχεια ταξιδεύει σε μέρος όπου μπλοκάρει μια αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα εξασθενημένο αγγείο διαρρηγνύεται και αιμορραγεί στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί για διάφορους λόγους.

Το μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι ένα μινι εγκεφαλικό επεισόδιο που δημιουργείται από προσωρινό μπλοκάρισμα. Αν και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει προειδοποιητικά συμπτώματα εγκεφαλικού, που διαρκούν για λεπτά ή ώρες. Σκεφτείτε το ως προειδοποιητικό σημάδι που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.
Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Να θυμάστε ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι επείγον περιστατικό.

Μην αμελείτε τα προειδοποιητικά συμπτώματα-ακόμα και αν έχετε μόνο ένα ή αν τα συμπτώματα είναι ελαφριά ή υποχωρούν.
Μην περιμένετε. Κάθε λεπτό μετρά.
Καλέστε το ασθενοφόρο αν έχετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα για περισσότερα από λίγα λεπτά.
Ελέγξτε τι ώρα ξεκίνησαν τα συμπτώματα, ώστε να ενημερώσετε τους γιατρούς όταν φθάσετε στο νοσοκομείο.

Πηγη: iatronet.gr