banner ad

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΟΥΡΕΣ;

. January 24, 2015 . 0 Comments

imagesdatafiles152698Η μπανάνα, το κοτόπουλο και τα πράσινα λαχανικά είναι ορισμένες τροφές που βοηθούν στην πρόληψη και ανακούφιση από τις καούρες. Δείτε τις υπόλοιπες φιλικές τροφές.

Οι καούρες είναι το αίσθημα καψίματος που ξεκινά από το στομάχι ή από χαμηλά στο θώρακα με φορά προς το λαιμό. Συγκεκριμένα, ο καυστικός πόνος που δημιουργούν οι καούρες προέρχεται από ψηλά στο στομάχι, ανεβαίνει πίσω από το στήθος και ορισμένες φορές φτάνει μέχρι το λαιμό.

Σύμφωνα με την κ. Ειρήνη Μπαμπαρούτση, PH.D. Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος, οι 10 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη και ανακούφιση από τις καούρες είναι οι εξής:

Μπανάνα: Οι μπανάνες αποτελούν το τέλειο σνακ για τις καούρες. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, πολλές βιταμίνες και μέταλλα και επομένως έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Μάραθος: Εκτός από την πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, ο μάραθος περιέχει μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, τα φλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν την ευεργετική του δράση στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Το λευκό κάτω μέρος του είναι ιδανικό για πράσινες σαλάτες, καθώς και για πιάτα με κοτόπουλο.
Κοτόπουλο και Γαλοπούλα: Τα πουλερικά αποτελούν καλές πηγές ζωϊκής πρωτεΐνης με χαμηλό λίπος, οι οποίες παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την αναδόμηση και την επούλωση του βλεννογόνου του στομάχου.
Σέλινο: Το σέλινο δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, ενώ η παρουσία των φλαβονοειδών, σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών, συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων που σχετίζονται με την εμφάνιση της οισοφαγικής παλινδρόμησης.
Μαϊντανός: Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως και τα προηγούμενα βότανα που ήδη αναφέρθηκαν, αλλά η παρουσία του αιθέριου ελαίου ευγενόλης ενισχύει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα ματσάκια μαϊντανού που διατίθενται στο εμπόριο είναι ιδανικά για καρύκευμα και γαρνίρισμα.
Πράσινα λαχανικά: Τα πράσινα λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια και τα πράσινα φασόλια, τα οποία είναι ανεκτά από το στομάχι και συμβάλλουν στη ρύθμιση της οξύτητάς του, χάρη στις πολύτιμες βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν.
Σιμιγδάλι, Πλιγούρι και Ρύζι: Το σιμιγδάλι, το πλιγούρι και το ρύζι (κυρίως το καφέ ρύζι) αποτελούν ιδανικές επιλογές για τις καούρες στο στομάχι. Είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σωστά στον οργανισμό.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως οι τροφές επηρεάζουν διαφορετικά το πεπτικό σύστημα του κάθε ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή ενός ειδικού υγείας (ιατρός, φαρμακοποιός, διατροφολόγος) είναι χρήσιμη. Επιπλέον, το Διατροφικό Πλάνο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, στο οποίο μπορείτε να καταγράψετε τις τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνετε καθημερινά, ώστε να εντοπίσετε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού υγείας τι σας προκαλεί καούρες.

Πηγη: iatronet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *