ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2012

Μια μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία του Internet επέρχεται με την απόφαση που επιτρέπει σε οποιαδήποτε εταιρεία, οργανισμό ή φορέα να καταχωρεί το δικό του όνομα στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την απόφαση, οποιαδήποτε λέξη σε οποιαδήποτε γλώσσα θα μπορούσε να αποτελέσει κατάληξη των ονομάτων διαδικτυακών τόπων από το 2012 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και οργανισμοί, που έχουν επενδύσει στην εμπορική επωνυμία προϊόντων και υπηρεσιών θα διεκδικήσουν εκατοντάδες ονόματα μητρώου υψηλού επιπέδου.

H απόφαση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που ελέγχει τη βασική υποδομή του Internet (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – Icann).

«Είναι η αρχή μιας εντελώς νέας φάσης για το Internet», δήλωσε ο πρόεδρός της Πίτερ Ντάνγκεϊτ Θρας.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε σε συνάντηση της Icann στη Σιγκαπούρη, θεωρείται η σημαντικότερη αλλαγή στο Διαδίκτυο από τα εγκαίνια του ονόματος χώρου .com το 1984.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια διαπραγματεύσεων πριν δοθεί το πράσινο φως, κυρίως επειδή υπήρχε η ανησυχία ότι τα νέα ονόματα χώρου θα μπορούσαν να παραβιάζουν εμπορικές ονομασίες ή πνευματικές ιδιοκτησίες.

Όμως οι πρώτοι που θα ενδιαφερθούν να ζητήσουν νέες καταλήξεις θα είναι πιθανότατα μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν να προστατεύσουν τις εμπορικές τους ονομασίες. Η Microsoft και η Apple, για παράδειγμα, θα είχαν κάθε λόγο να μεταναστεύσουν από το χώρο .com στους δικούς τους χώρους .microsoft και .apple.

Τα κυριότερα σημεία του νέου συστήματος

Τα νέα ονόματα χώρου θα μπορούν να καταχωρούνται σε οποιαδήποτε γλώσσα

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για 90 ημέρες, αρχίζοντας από τις 12 Ιανουαρίου 2012.

Αιτήσεις μπορούν να καταθέτουν εταιρείες, οργανισμοί και φορείς, όχι όμως και ιδιώτες.

Οι κανονισμοί για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου έχουν έκταση 360 σελίδων και το κόστος για την κατάθεση κάθε αίτησης, ανεξαρτήτως του αν θα γίνει τελικά δεκτή, ανέρχεται στα 185.000 δολάρια.

Το υψηλό τίμημα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τις νέες καταλήξεις. Θα αποτρέπει επίσης τους καιροσκόπους που σπεύδουν να κατοχυρώσουν πολύτιμες διευθύνσεις για να τις πουλήσουν αργότερα σε όσους πράγματι ενδιαφέρονται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο προσεχές μέλλον θα εγκριθούν 500 με 1.000 γενικά ονόματα χώρου ανώτατου επιπέδου (gTLD), τα οποία θα αντιστοιχούν κυρίως σε εταιρείες, μάρκες, πόλεις και γενικές περιγραφές όπως «.εστιατόρια».

Ήδη έχουν εμφανιστεί φορείς που προωθούν την κατάληξη .sport για τους αθλητικούς δικτυακούς τόπους, ενώ δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει ανεξάρτητα τη δημιουργία του .eco.

Στην περίπτωση που υπάρχουν πολλοί φορείς ή εταιρείες που διεκδικούν το ίδιο όνομα χώρου, η ICANN θα προχωρά σε δημοπρασία. Η εταιρεία εκτιμά πάντως ότι οι ενδιαφερόμενοι θα προτιμούν να καταλήγουν σε μεταξύ τους συμφωνία ώστε να αποφεύγουν αυτό το ενδεχόμενο.

Μέχρι σήμερα, στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούνται 290 καταλήξεις χωρών, όπως για παράδειγμα .gr (για την Ελλάδα) και .fr (για τη Γαλλία), καθώς και 22 ανοιχτά ονόματα χώρων, όπως .com για τις εμπορικές επιxειρήσεις και .tel για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.