ΓΑΒΓΙΖΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

b616ae7400ddb45f57eb0ab1945714ae99b5933aΞέρατε ότι τα σκυλιά μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας δέκα διαφορετικά είδη ήχων, που ποικίλλουν από το κλαψούρισμα μέχρι το γρύλισμα;
Διαφοροποιώντας τον τόνο αυτών των ήχων, μπορούν να μεταδώσουν μέχρι και 39 διαφορετικές έννοιες. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να χρησιμοποιεί ένα είδος γρυλίσματος αν βρίσκεται σε αμυντική θέση και ένα λίγο διαφορετικότερο ήχο γρυλίσματος αν πρόκειται να γίνει επιθετικός.
Το πλήρες ρεπερτόριο της ακουστικής επικοινωνίας των σκύλων είναι γρύλισμα, κλαψούρισμα, ουρλιαχτό πόνου, κραυγή, ουρλιαχτό σαν λύκος, χτύπημα δοντιών, λαχάνιασμα με τη μορφή παιχνιδιού που παρενοχλεί και ένα είδος βήχα, που μερικές φορές χρησιμοποιείται σε καταστάσεις άμυνας ή σαν απειλή.

ΓΙΑΤΙ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ;
Σε αυτό που ξεχωρίζουν τα σκυλιά, βέβαια, είναι το γάβγισμα. Τα σκυλιά γαβγίζουν για διάφορους λόγους. Η μόνη στιγμή που δε γαβγίζουν για να επικοινωνήσουν είναι όταν υποδηλώνουν υποτακτική συμπεριφορά. Τελικά, το σκυλί μπορεί να αναπτύξει μια φαντασίωση και να γαβγίζει γενικά και όχι για κάτι συγκεκριμένο, απλώς και μόνο για να λάβει κάποια ανταπόκριση από το αφεντικό του.

Τότε συνήθως το αφεντικό, προσπαθώντας να σταματήσει το εκκωφαντικό πρόβλημα, αρπάζει το σκύλο του, του λέει να ησυχάσει ή απλώς τον χτυπάει με το χέρι του. Όμως, τέτοιου είδους στρατηγικά…όπλα θα ενθαρρύνουν το σκύλο, ο οποίος θα συνεχίσει να γαβγίζει μόλις το αφεντικό του τον αγνοήσει ξανά!

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ
Είτε το πιστεύετε είτε όχι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να μάθετε στο σκύλο σας να μη γαβγίζει είναι να τον μάθετε να γαβγίζει μετά από δική σας εντολή. Με ποιον τρόπο;

Κατ’ αρχάς, βρείτε τρόπο να προκαλέσετε το σκύλο σας να γαβγίσει. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι γαβγίζει από ενθουσιασμό όταν σας δει να κρατάτε στα χέρια σας το μπολ με το φαγητό του ή μπορεί απλώς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι. Το να δέσετε το σκύλο σας μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση και να τον κάνει να γαβγίσει.
Όταν με λίγο τρυφερό πείραγμα τελικά γαβγίσει, επαινέστε τον και επαναλάβετε τη λέξη «μίλα»!

Προσοχή!

Αν κάνετε αρκετά συχνά την παραπάνω άσκηση, ο σκύλος σας θα συνδυάσει τη λέξη «μίλα» με την πράξη του γαβγίσματος κι έτσι θα μπορείτε να τον κάνετε να γαβγίζει με την εντολή σας. Στο σημείο αυτό ακολουθεί η άσκηση με την οποία θα του μάθετε τη λέξη «ησυχία» ή «σταμάτα» όταν ο σκύλος σας γαβγίζει, δίνοντάς του μόλις σταματήσει το γάβγισμα ως ανταμοιβή ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά.

Η ανταμοιβή είναι, φυσικά, το καλύτερο κίνητρο για τη συμπεριφορά, κι έτσι είναι σημαντικό να επαινείτε το σκύλο ακριβώς τη στιγμή που κάνει το σωστό και όχι αργότερα. Αυτό σημαίνει να τον ανταμείβετε όταν σταματήσει το γάβγισμα και όταν δε γαβγίζει σε κάποια περίπτωση στην οποία κανονικά θα γάβγιζε.

Πηγη: belife.gr