ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ … ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

23A442E400000578-2856456-image-17_1417463595406Οι μικροτραυματισμοί ή τα εγκαύματα που προκύπτουν στα παιδιά μέσα και έξω από το σπίτι, είναι καταστάσεις που καλούμαστε όλοι κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το ένα στα τέσσερα κρούσματα εγκαυμάτων και μικροτραυματισμών στην Ελλάδα, αφορά παιδιά ηλικίας 3-6 ετών.

Η πιο συχνή αιτία παιδικού τραύματος είναι οι εκδορές στα γόνατα και σε ό,τι αφορά τα εγκαύματα, είναι το ζεμάτισμα με διάφορα υγρά, καθώς και αυτά από τις ηλεκτρικές συσκευές (σίδερο, μάτια κουζίνας, τοστιέρα, αναπτήρες, κ.τ.λ.).

ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Όταν το τραύμα αιμορραγεί

Πρώτες βοήθειες:

Πλύντε καλά την πληγή (στο γόνατο, στον αγκώνα ή στο πρόσωπο), με νερό και αν συνεχίζεται η αιμορραγία, προσπαθήστε να τη σταματήσετε, πιέζοντας για λίγο το τραύμα με ένα καθαρό ύφασμα ή με γάζα.
Απολυμάνετε το τραύμα με αντισηπτικό.
Τοποθετήστε, στη συνέχεια, πάνω στο τραύμα ένα προϊόν που να βοηθάει στη γρήγορη επούλωση, άλλα και να προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια (π.χ. κολλοειδές σε μορφή υδρογέλης) και καλύψτε το με αποστειρωμένη γάζα.
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία 1-2 φορές την ημέρα.
Ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας, για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο και επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για το αν θα πρέπει να γίνει.

Προσοχή!

Η μόλυνση είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της αποκατάστασης και επούλωσης ενός τραύματος. Η γρήγορη επούλωση του λοιπόν είναι απαραίτητη, εφόσον το τραύμα αποτελεί «πύλη εισόδου» για τη βακτηρίδια και τους μικροοργανισμούς. Η επούλωση ενός τραύματος εξαρτάται κυρίως από την σωστή υγρασία της πληγής.

ΕΓΚΑΥΜΑ ΑΠΟ ΚΑΨΙΜΟ Η΄ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ

Οι γρήγορες αλλά σωστές πρώτες βοήθειες για τα εγκαύματα είναι ουσιαστικής βοήθειας, πριν αρχίσει η ιατρική περίθαλψη.

Ξέρετε να ξεχωρίζετε ένα έγκαυμα;

Εγκαύματα πρώτου βαθμού: Κόκκινο δέρμα με ελαφρό πρήξιμο και πόνο.
Εγκαύματα δευτέρου βαθμού: Φουσκάλες σε δέρμα κόκκινο, με κηλίδες, ραβδώσεις, πρήξιμο και υγρή επιφάνεια. Πόνος.
Εγκαύματα τρίτου βαθμού: Ξασπρισμένο ή καψαλισμένο δέρμα. Με λίγο ή καθόλου πόνο. Όλα τα εγκαύματα από ηλεκτρισμό είναι τρίτου βαθμού.

Πρώτες βοήθειες:

Αφαιρέστε ή κόψτε οποιοδήποτε ρούχο εμποδίζει την πρόσβαση στην πληγή.
Δροσίστε το έγκαυμα με καθαρό νερό, ώσπου να σταματήσει το κάψιμο ή ο πόνος.
Στεγνώστε προσεκτικά την πληγή με μία γάζα.
Τοποθετήστε ένα προϊόν που να προάγει γρηγορότερα τη φυσιολογική επούλωση του εγκαύματος ρυθμίζοντας την υγρασία της πληγής και ταυτόχρονα να προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια.
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία 2-4 φορές την ημέρα.

Προσοχή!

Το έγκαυμα πρώτου βαθμού, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε δεύτερου ή ακόμα και σε τρίτου. Για αυτό, αν ο ερεθισμός δεν υποχωρεί και επιπλέον το δέρμα παρουσιάσει και φουσκάλες, μην τις αγνοήσετε. Σε πολύ εκτεταμένα εγκαύματα (π.χ. πλάτη-στήθος) ιδιαίτερα όταν υπάρχουν φουσκάλες, θα χρειαστείτε ιατρική βοήθεια.

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΓΚΑΥΜΑ

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα ή το βαθμό του εγκαύματος.
Η θεραπεία εγκαυμάτων από θερμότητα ή ηλεκτρισμό αρχίζει με κρύο νερό για να κρυώσει ο ιστός και να περιοριστεί η βλάβη του στο ελάχιστο –εκτός αν πρόκειται για εκτεταμένα εγκαύματα τρίτου βαθμού (με έκταση πάνω από 5 εκ.), όπου το κρύο νερό μπορεί ν’ αυξήσει τη σοβαρότητα του σοκ.
Όταν περιθάλπετε εγκαύματα, να θυμάστε πάντα ότι στόχος σας είναι ν’ ανακουφίσετε τον πόνο, να προλάβετε το σοκ και ν’ αποφύγετε τη μόλυνση.
Η ιατρική περίθαλψη είναι αναγκαία, ακόμα και για τα πιο μικρά εγκαύματα τρίτου βαθμού.
Σύμφωνα με τη σύγχρονη τραυματολογία, η γρηγορότερη επούλωση ενός τραύματος ή εγκαύματος επιτυγχάνεται μόνο όταν το περιβάλλον της πληγής έχει τη σωστή υγρασία, αλλά και την κατάλληλη προστασία από μόλυνση ή επιμόλυνση.
Στο εμπόριο υπάρχουν προϊόντα (σε μορφή υδρογέλης) για εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα, κοψίματα και εκδορές, που χάρη στην πρωτότυπη σύνθεσή τους ρυθμίζουν την υγρασία της πληγής, επουλώνουν γρήγορα και ανακουφίζουν άμεσα από τον πόνο, ενώ επιπλέον προστατεύουν από μολύνσεις και επιμολύνσεις χάρη στην αντιμικροβιακή τους δράση.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

Θεωρήστε ότι το παιδί έχει υποστεί αναπνευστικά εγκαύματα και ζητήστε ιατρική βοήθεια, αν έχει καεί στο πρόσωπο ή αν έχει εισπνεύσει καπνούς και πυρωμένο αέρα σε κλειστό χώρο.
Μην τρυπάτε τις φουσκάλες και μην αφαιρείτε το καμένο δέρμα.
Μην αφαιρείτε ρούχα που έχουν κολλήσει στην καμένη περιοχή.
Μη βάζετε βούτυρο ή γιατροσόφια στα εγκαύματα. Χρησιμοποιήστε αναλγητικά φάρμακα, αλοιφές ή σπρέι μόνο στα μικρά εγκαύματα πρώτου βαθμού ή μετά από οδηγίες του γιατρού.
Μην πιέζετε την καμένη περιοχή.
Ζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη για εγκαύματα στο πρόσωπο, για εκτεταμένα εγκαύματα πρώτου βαθμού και για κάθε έγκαυμα δευτέρου βαθμού.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Θα προφυλάξετε το παιδί από τον κίνδυνο ενός εγκαύματος, αν πάψει να έχει πρόσβαση:

Στα μάτια της κουζίνας, που πρέπει να ρυθμίζονται έτσι ώστε να ανάβουν μόνο τα πίσω.
Στο ηλεκτρικό σίδερο που δεν πρέπει ποτέ να μένει αναμμένο και όρθιο.
Στις κατσαρόλες με βραστό νερό.
Στις πρίζες, που πρέπει να καλύπτονται με προστατευτικό κάλυμμα.
Στο τζάκι και σε άλλες εστίες θέρμανσης (ηλεκτρικές σόμπες, υγραερίου κ.τ.λ.).
Στα σπίρτα και τους αναπτήρες, που υπάρχουν μέσα στο σπίτι.

Πηγη: belife.gr