ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

CznpmrXLEkgΠερισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, δηλαδή 1 στους 10 ενήλικες, πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ κάθε χρόνο γίνονται παγκοσμίως περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις χρόνιας νεφρικής νόσου.

Με άλλα λόγια, οι ασθένειες των νεφρών «χτυπάνε» 1 στους 10 ανθρώπους. Επειδή, όμως, ένας από αυτούς μπορεί να είστε κι εσείς, γι’ αυτό μην παίζετε με τις πιθανότητες. Ελέγχετε συχνά τα νεφρά σας και μην παραμελείτε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να σας παρουσιαστεί. Αντιμετωπίστε το αμέσως!

Τι είναι οι νεφροί;

Είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού, που έχει ως σκοπό την αποτοξίνωσή μας από τις βλαβερές και άχρηστες ουσίες. Το νεφρικό σύστημα λειτουργεί ως «μονάδα καθαρισμού», η οποία αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα. Η απομάκρυνση των τοξινών και της περίσσειας νερού από το αίμα είναι, λοιπόν, μία από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών, οι οποίοι καθημερινά φιλτράρουν και καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 φλιτζάνια του τσαγιού. Έτσι, οι νεφροί διατηρούν την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.

Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος;

Είναι μια νόσος που αναπτύσσεται όταν οι νεφροί αδυνατούν, λιγότερο ή περισσότερο, να εκτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες (καθαρισμός αίματος, παραγωγή ορμονών, ρύθμιση pH αίματος). Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία και νόσο της καρδιάς και των αγγείων.

Συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια «σιωπηλή» νόσος (οι μισοί από όσους πάσχουν δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο). Τα συμπτώματά της συχνά δεν εμφανίζονται, παρά μόνο όταν έχει ήδη χαθεί περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των δύο νεφρών.

Σε προχωρημένο στάδιο τα συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι:

Μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή ούρων (ανουρία).
Κόπωση.
Μειωμένη εγρήγορση.
Σύγχυση.
Χλομό δέρμα.
Ταχυπαλμία.
Ξηροστομία.
Αίσθημα δίψας.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τις παρακάτω απλές εξετάσεις:

Γενική ούρων (ανίχνευση πρωτεϊνουρίας, αιματουρίας κ.λπ.).
Εξέταση αίματος (μέτρηση κρεατινίνης) για τον υπολογισμό του ρυθμού της σπειραματικής διήθησης GFR (ενός πολύ αξιόπιστου δείκτη της νεφρικής λειτουργίας), που πρέπει να ελέγχεται τακτικά απ’ όσους ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.
Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα.

Επιπλοκές της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου στην υγεία

Η πρώτη συνέπεια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας είναι ο κίνδυνος προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και τελικά στην ανάγκη αιμοκάθαρσης ή/και μεταμόσχευσης νεφρού.
Η δεύτερη συνέπεια είναι ο πρόωρος θάνατος από σχετιζόμενη καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα που δείχνουν υγιή και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια), ανεξαρτήτως του αν θα παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια ή όχι.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Κινδυνεύετε περισσότερο να προσβληθείτε από Χρόνια Νεφρική Νόσο αν είστε:

Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.
Παχύσαρκα άτομα ή καπνιστές.
Άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και νεφρικής νόσου.
Ασθενείς με άλλες νεφροπάθειες.

Βασικά προληπτικά μέτρα

Για να προστατευτείτε τόσο έναντι της νεφρικής όσο και έναντι της καρδιαγγειακής νόσου απαιτούνται:

Τακτικός ιατρικός έλεγχος.
Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Έλεγχος της γλυκόζης, της χοληστερίνης και της αναιμίας.
Διακοπή του καπνίσματος.
Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Έλεγχος του σωματικού βάρους.

Πηγη: belife.gr