ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

10059711. Ελεύθερος χρόνος με…ουσία

Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που, ανακαλύπτοντας και πάλι τους βιολογικούς τρόπους παραγωγής τροφίμων, καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά οπουδήποτε: στο μπαλκόνι τους, σε ένα μικρό κομμάτι γης πίσω από το σπίτι τους, ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου τους.

Όποιοι καλλιεργούν μόνοι τους τα λαχανικά τους δεν είναι, βέβαια, μόνο η σοδειά που τους ενδιαφέρει. Το κυριότερο είναι ότι δίνουν την ευκαιρία και στα παιδιά τους που μεγαλώνουν στις πόλεις να παρακολουθήσουν αυτή την παμπάλαια, φυσική διαδικασία της σποράς και της συγκομιδής, να μάθουν πόση υπομονή χρειάζεται να έχει κανείς με τα μικρά φυτά και να γνωρίζουν τη νοστιμιά των φρέσκων φρούτων που έχουν κόψει μόνα τους.
Ακόμα κι αν πρόκειται για απλές καλλιέργειες, όπως είναι ο μαϊντανός, ο βασιλικός, ο άνηθος, ο δυόσμος ή το φασκόμηλο, το παιδί θα αποκτήσει χρήσιμες εμπειρίες.
Πριν καταπιαστείτε, όμω, με τέτοιου είδους καλλιέργειες θα πρέπει να εξετάσετε αν ο τόπος, στον οποίο έχετε πρόθεση να κάνετε το λαχανόκηπό σας, είναι κατάλληλος για το σκοπό αυτό. Για παράδειγμα, το μπαλκόνι που βλέπει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και ο κήπος που βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή και δέχεται καθημερινά τα απόβλητα των εργοστασίων μέσω του αέρα και της βροχής δεν είναι, βέβαια, κατάλληλα για τέτοιου είδους καλλιέργειες.

2. Κρυολόγημα

Όταν το παιδί είναι κρυωμένο, μια εντριβή στη ράχη και στο στήθος του κάνει πολύ καλό. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο από πεύκο ή λάδι μέντας (υπάρχουν στα φαρμακεία). Οι θεραπευτικές ουσίες από αυτά λαμβάνονται από το δέρμα ή με την αναπνοή.
Για παιδιά κάτω των 3 χρόνων τα παραπάνω λάδια είναι αρκετά βαριά. Γι’ αυτό καλό είναι να τα διαλύετε με λίγο Baby oil.
Διώξτε το συνάχι του: Το βούτυρο από δυόσμο είναι ένα παραδοσιακό μέσο για το συνάχι. Μπορείτε να το βρείτε σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία.

Φτιάξτε το μόνες σας: Λιώστε 250 γραμμ. βούτυρο, ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι να μην υπάρχει καθόλου αφρός. Στη συνέχεια φιλτράρετε με ένα λινό πανί. Η αλοιφή που θα πάρετε γίνεται πιο αποτελεσματική αν προσθέσετε μερικές (περίπου 10) σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου.

Όταν το παιδί έχει συνάχι, τρίψτε με την αλοιφή αυτή τον αυχένα και αλείψτε του τα ρουθούνια.
Το βούτυρο του δυόσμου μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μέχρι πέντε φορές την ημέρα.
Πάλι πονάει ο λαιμός του;

Στις απλές φλεγμονές του φάρυγγα αρκεί να φροντίζετε να διατηρείται ο λαιμός του παιδιού σας ζεστός, τυλίγοντάς τον μέσα σε ένα στεγνό πανί.

Καλό κάνουν επίσης οι κομπρέσες (πανιά βουτηγμένα σε χλιαρό νερό και τοποθετημένα γύρω από το λαιμό), τις οποίες όμως πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό γιατί, καθώς το παιδί κοιμάται, μπορεί η κομπρέσα να φύγει και να κρυώσει ο λαιμός του.
Στη βραχνάδα βοηθάει πολύ ο καυτός ατμός.

3. Τα φάρμακα «κατεβαίνουν» ευκολότερα

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν ωραία γεύση και τα μικρά παιδιά δυσανασχετούν όταν τα αναγκάζουμε να τα παίρνουν. Για να γίνει, λοιπόν, ευκολότερη η ζωή η δική σας αλλά και του παιδιού σας, να θυμάστε τα παρακάτω:

Αν το παιδί σας κρατάει τη μύτη του ενώ καταπίνει, τότε η γεύση γίνεται λιγότερο έντονη και το φάρμακο «κατεβαίνει» πιο εύκολα.
Ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορείτε να τα αναμείξετε με χυμούς ή διάφορα ποτά για παιδιά.
Βάλτε το χάπι σε μια κουταλιά πουρέ ή πουτίγκα. Δε θα αντιληφθεί τίποτα.

4. Μετριάστε τη «φαγούρα» της ανεμοβλογιάς

Όλα σχεδόν τα παιδιά προσβάλλονται από ανεμοβλογιά πριν από τα δέκα τους χρόνια. Παρόλο που η αρρώστια αυτή είναι μια ακίνδυνη λοιμώδης ασθένεια, με το ξύσιμο των φυσαλίδων μπορούν να δημιουργηθούν άσχημες ουλές, ειδικά αν τα σημεία που έξυσε το παιδί έχουν μολυνθεί. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Πολλές φορές φέρνουν αποτέλεσμα τα συχνά ντους με κρύο νερό.
Η πούδρα επίσης μπορεί να μετριάσει τη φαγούρα.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι να προσπαθείτε να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού από το πρόβλημα, με διάφορες ασχολίες που το ενδιαφέρουν.

5. Δυναμωτικό μετά από μια αρρώστια

Ένα παιδί που τρώει λίγο όταν είναι άρρωστο ή μετά την αρρώστια του με το παρακάτω δυναμωτικό γρήγορα θα ξανανιώσει γερό: Αφήστε για μια νύχτα 150 γραμμ. βρώμη σε 1 λίτρο νερό και την επόμενη μέρα βράστε την ελαφρά για μία ώρα. Στη συνέχεια σουρώστε την. Μετά ανακατέψτε ένα ποτήρι από αυτό το αφέψημα με 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 κουταλιά της σούπας μους αμυγδάλου.

Τώρα μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα λιωμένη μπανάνα ή χυμό από καρότα ή το χυμό άλλων λαχανικών.

Για ποικιλία, αντί για βρώμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιτάρι.
Στα μωρά μπορείτε να δίνετε από τον τρίτο μήνα της ζωής τους ζουμί από σιτηρά ανακατεμένο με λίγο χυμό καρότων.

6. Ο λόξιγκας δε λέει να φύγει…

Λόξιγκας που να διαρκεί όλη την ημέρα είναι σπάνιο πράγμα στην παιδική ηλικία και πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται από το γιατρό.

Τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματικό να χτυπήσετε ελαφρά την πλάτη του βρέφους και να του δώσετε ένα ζεστό ρόφημα.
Για την αντιμετώπιση του λόξιγκα στα πιο μεγάλα παιδιά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να καταπίνουν σιγά σιγά χοντρή ζάχαρη (σε κόκκους), να πίνουν ζεστά υγρά σιγά σιγά ή να κρατάνε την αναπνοή τους.
Πολλές φορές ο λόξιγκας μπορεί να σταματήσει, αν γαργαλήσετε τη μύτη του παιδιού ώστε να φταρνιστεί ή αν προκαλέσετε το αντανακλαστικό του φάρυγγα, βάζοντας το δάχτυλο στο λαιμό του.
Μπορείτε επίσης να του δώσετε μεταλλικό νερό, το οποίο θα πρέπει να πιει σε μεγάλες δόσεις και με τα χέρια τεντωμένα ψηλά.

7. Για να «πέσει» ο πυρετός

Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια, αλλά μόνο η υγιής απάντηση του οργανισμού σε ό,τι προκαλεί την ασθένεια.

Όταν η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μικρή, τότε πρέπει να ντύνετε και να σκεπάζετε το παιδί ελαφρά και να του δίνετε πολλά υγρά.
Για υψηλό πυρετό, αποτελεσματικές είναι οι κρύες κομπρέσες κυρίως στις γάμπες (αν κρυώνει, θα πρέπει να τις αποφεύγετε).
Ο πιο γρήγορος αλλά και πιο ακίνδυνος τρόπος, όμως, για να πέσει ο πυρετός είναι ένα χλιαρό μπάνιο (η θερμοκρασία του νερού πρέπει να μειωθεί σιγά σιγά μέχρι να φτάσει στους 30ο C) ή το πλύσιμο με κρύο νερό.

8. Σβήνουν…τη δίψα

Το παιχνίδι και η γυμναστική των παιδιών συνεπάγονται απώλεια υγρών και μεταλλικών στοιχείων, που πρέπει να αναπληρώνονται.

Το καλύτερο μέσο για να «σβήνει» η δίψα είναι οι φρέσκοι χυμοί ανακατεμένοι με μεταλλικό νερό σε αναλογία 1/1.
Καλό είναι επίσης και το τσάι του βουνού με λίγο χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού και λίγο μέλι αντί για ζάχαρη. Δεν πρέπει, όμως, τα ροφήματα αυτά να είναι πολύ παγωμένα, ούτε και να πίνονται πολύ γρήγορα.

9. Όταν το παιδί αρχίζει να τρώει από το πιάτο

Από τον όγδοο μήνα περίπου το παιδί μπορεί να τρώει μια κανονική μερίδα από το γεύμα της οικογένειας και όχι μόνο να δοκιμάζει πού και πού καμιά μπουκιά.

Πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω σημεία:

Το φαγητό πρέπει να είναι αλατισμένο με μέτρο.
Η ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Κομπόστες και ρυζόγαλα αρέσουν στα παιδιά, ειδικά όταν δεν είναι πολύ γλυκά, εφόσον, βέβαια, δεν τα έχετε συνηθίσει σε υπερβολικά γλυκές τροφές.
Τα δυνατά μπαχαρικά συνήθως δεν τους αρέσουν.
Δεν πρέπει να τους δίνετε τροφές που προκαλούν φουσκώματα, όπως λάχανο, κρεμμύδι κ.λπ., ή πρέπει να τις τρώνε σε πολύ μικρές ποσότητες.
Ποτά δεν πρέπει να έρχονται στο τραπέζι παρά μόνο μετά το φαγητό. Το στομαχάκι του μωρού γεμίζει εύκολα, επομένως ένα ποτήρι χυμός αρκεί.
Χρησιμοποιείτε μόνο πρώτης ποιότητας λάδι.
Μην ψιλοκόβετε πάρα πολύ το φαγητό, για να μπορεί το παιδί να μασάει λίγο.

10. Γερά δόντια

Όταν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταλαβαίνει, θα πρέπει να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας. Αν παρ’ όλα αυτά δε θέλει να τα πλένει, τότε το μόνο που βοηθάει είναι να σταματήσει ο πόλεμος των νεύρων γύρω από αυτό το θέμα!

Για να περιοριστεί, όμως, ο κίνδυνος της τερηδόνας σ’ αυτό το διάστημα, θα πρέπει το παιδί να παίρνει φθόριο (σε υγρή μορφή, σε δισκία ή ζελέ), αφού συμβουλευτείτε, βέβαια, τον οδοντίατρό σας.
Εκτός από τα παραπάνω, μερικές κατηγορίες τροφών βοηθούν κάπως τα δόντια να καθαριστούν, όπως το πιτυρούχο ψωμί, τα ωμά φρούτα ή τα λαχανικά.
Το παιδί πρέπει να καταναλώνει όσο το δυνατό λιγότερα ζαχαρώδη προϊόντα (γλυκά, καραμέλες και χυμούς ή υγρά με ζάχαρη).

Πηγη: belife.gr