14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ

amor-y-trabajo.jpgΓια να είναι μια καρδιά…ερωτευμένη, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι υγιής!

Η σημασία του να γνωρίζει κάποιος τους παράγοντες κινδύνου και μετά από εξετάσεις να ενημερώνεται για το βαθμό επικινδυνότητας της καρδιάς του είναι σημαντικότατη για τον καθένα μας. Κι επειδή η γνώση είναι δύναμη, στην περίπτωση των καρδιαγγειακών παθήσεων στην κυριολεξία σώζει ζωές.

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά προκαλούν περισσότερους από ένα θάνατο κάθε 2 δευτερόλεπτα παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, είναι όσοι θάνατοι προκαλούν μαζί το AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία, ο διαβήτης, όλες οι μορφές καρκίνου και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις!
Η υψηλή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά και σήμερα επηρεάζει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Εκτιμάται πως μέχρι το 2025 περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 1/3 των ενηλίκων πάνω από 25 χρόνων θα έχουν υπέρταση.

Σύσταση: Η συστολική (μεγάλη) πίεση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120 mmHg και η διαστολική (μικρή) τα 80 mm/Hg.

ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΛΗΨΗ!

Τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο αποτελεσματικά όταν απευθύνονται στους Ασθενείς Υψηλού Κινδύνου, οι οποίοι είναι:

1. Ασθενείς με τεκμηριωμένη στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεύρυσμα αορτής ή περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια.
2. Ασυμπτωματικοί ασθενείς, που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκληρυντικής καρδιαγγειακής νόσου λόγω ύπαρξης:

α. Πολλαπλών παραγόντων κινδύνου, που έχουν σαν αποτέλεσμα πιθανότητα μεγαλύτερη ή μικρότερη του 5% να αναπτύξουν θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο στη δεκαετία.
β. Σημαντικά αυξημένων επιπέδων μεμονωμένων παραγόντων κινδύνου (χοληστερίνη > 320 mgr/dl, LDL > 240 mgr/dl, αρτηριακή πίεση > 180/110 mmHg).
γ. Σακχαρώδους διαβήτη.
δ. Οικογενειακού ιστορικού πρώιμης αθηροσκληρυντικής νόσου.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αφού γίνει η εκτίμηση του συνολικού κινδύνου, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω πρακτικά μέτρα:

Διακοπή του καπνίσματος όλων των προϊόντων καπνού.
Υγιεινή διατροφή.
Ποικιλία τροφών και ρύθμιση θερμίδων για διατήρηση ιδεώδους σωματικού βάρους.
Ενθάρρυνση κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, μαύρου ψωμιού, γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ψαριών και άπαχου κρέατος.
Λήψη ιχθυελαίων και Ω3 λιπαρών οξέων.
Περιορισμός κατανάλωσης κεκορεσμένων λιπών και αντικατάστασή τους με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
Σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας).
Απώλεια Σωματικού Βάρους (Δείκτης Μάζας Σώματος, στόχος < 25 Kgr/m², περιφέρεια μέσης Καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και αντιυπερτασικά φάρμακα (στόχος: πίεση < 140/90 mmHg σε όλα τα άτομα και < 130/80 mmHg στους διαβητικούς).
Αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας με υγιεινοδιαιτητική αγωγή και υπολιπιδαιμικά φάρμακα (στατίνες).

Σύσταση: Ολική χοληστερίνη, στόχος < 190 mgr/dl , LDL < 115 mgr/dl. Ασθενείς υψηλού κινδύνου (> 5%): χοληστερίνη < 175, LDL < 100.

Καλή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη με υγιεινοδιαιτητική αγωγή και φάρμακα.

Σύσταση: Gl-νηστείας στόχος : < 110 mgr/dl, γλυκοζιωμένη Hb στόχος < 6,1 %.

Προφυλακτική χρήση διάφορων φαρμάκων (ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά,αντιπηκτικά, β-Αναστολείς, ΑΜΕΑ).

Πηγη: belife.gr