Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Date

1ΠΟΛΥΣΠΟΡΗ ΚΟΤΣΙΔΑ

(για μία φραντζόλα)

Υλικά
450 γραμμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι
3 κουτ. γλυκ. μαγιά μπίρας σε σκόνη
2 κουτ. σούπ. φύτρα σταριού
1 κουτ. σούπ. ηλιόσποροι
1 κουτ. σούπ. σουσάμι
2 κουτ. σούπ. σιτάρι, κοπανισμένο,
που έχει μουλιάσει σε κρύο νερό
όλη τη νύχτα και στραγγισμένο
1 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπ. μαύρη μελάσσα (ή
πετιμέζι)
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 αβγό χτυπημένο για άλειμμα
Ηλιόσποροι και σουσάμι για
γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη μαγιά και συνεχίζετε με τα φύτρα σιταριού, τους ηλιόσπορους, το σουσάμι και το κοπανισμένο σιτάρι. Προσθέτετε το λάδι και τη μελάσσα, έπειτα ρίχνετε το νερό και ζυμώνετε.
Συνεχίζετε το ζύμωμα επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια επί 10 λεπτά περίπου, ώσπου η ζύμη να γίνει λεία.
Λαδώνετε ένα μπολ, βάζετε μέσα τη ζύμη και τη σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος επί 45 λεπτά ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναπλάθετε τη ζύμη και στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 3 ίσα μέρη. Πλάθετε το κάθε κομμάτι σε κορδόνι, μήκους 39 εκ., το οποίο να είναι πιο φουσκωτό στο κέντρο του. Ενώνετε τις τρεις λωρίδες από τη μία άκρη τους και πλέκετε κοτσίδα. Ενώνετε τα τελειώματα.
Βάζετε την κοτσίδα επάνω σε λαδωμένο ταψί, την αλείφετε με το χτυπημένο αβγό και την πασπαλίζετε με τους ηλιόσπορους και το σουσάμι. Τέλος, την αφήνετε σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο (20-30 λεπτά).
Την ψήνετε στους 230ο C για 10 λεπτά, έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά στους 200ο C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά επιπλέον.
Χτυπάτε τον πάτο του ταψιού κι αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε το ψωμί είναι έτοιμο. Το αφήνετε να κρυώσει.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα