ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SouthernBiteFruitSalad-21_fa_rszdΓενικά, οι τροφές ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά και κρέατα) περιέχουν από τη φύση τους περισσότερο λίπος απ’ ό,τι οι τροφές φυτικής προέλευσης. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, καθώς και άπαχα κρέατα και ακόμα ότι χρησιμοποιώντας ελάχιστο έως καθόλου λίπος στον τρόπο μαγειρέματος μειώνεται ακόμα περισσότερο η κατανάλωσή του.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σιτηρά παρουσιάζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Πολλά όμως από αυτά μαγειρεύονται με τρόπο που αυξάνει το φυσικό τους λίπος, όπως: μια ψητή πατάτα περιέχει 120 θερμίδες και ελάχιστο λίπος, ενώ 14 τηγανητές πατάτες 225 θερμίδες και 11 γραμμ. λίπος.

ΠΟΣΟ ΛΙΠΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ;

Εξαρτάται από πόσες θερμίδες χρειάζεστε. Η Πυραμίδα της Σωστής Διατροφής συνιστά να περιορίσετε τα λίπη στο 30% των θερμίδων. Αυτό σημαίνει 53 γραμμ. λίπους για ένα διαιτολόγιο των 1.600 θερμίδων, 73 γραμμ. για το διαιτολόγιο των 2.200 θερμίδων και 93 γραμμ. για το διαιτολόγιο των 2.800 θερμίδων.

Θα επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα αν επιλέγετε τις τροφές με τα λιγότερα λίπη από κάθε ομάδα τροφίμων και αν δεν προσθέτετε λίπη στο μαγείρεμα ή στο σερβίρισμα.

Εσείς θα αποφασίσετε πώς θα χρησιμοποιήσετε το πρόσθετο λίπος στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Μπορείτε να προτιμήσετε τροφές που περιέχουν περισσότερο λίπος, για παράδειγμα, πλήρες γάλα αντί αποβουτυρωμένο. Ή μπορείτε να χρησιμοποιείτε λίπος στο μαγείρεμα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να μειώσετε τις μερίδες.

ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ

Τα κορεσμένα λίπη, λόγου χάρη, αυξάνουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και αυτό για πολλούς ανθρώπους σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων για καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό συνιστάται μείωση των κορεσμένων λιπών σε ποσοστό μικρότερο του 10% των θερμίδων ή στο 1/3 του συνολικού λίπους που καταναλώνουμε.

Όλα τα είδη λίπους περιέχονται στις περισσότερες τροφές και από εμάς εξαρτάται η χρήση τους, ανάλογα με τα είδη τροφών που επιλέγουμε για τη διατροφή μας.

Τα κορεσμένα λίπη, για παράδειγμα, βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κρέας και στα λιπαρά προϊόντα, αλλά και σε λίπη από ορισμένα φυτικά είδη, όπως είναι η καρύδα.

Τα πολυακόρεστα λίπη βρίσκονται στους ηλιόσπορους, στο καλαμπόκι, στη σόγια και σε ορισμένα ψάρια και είναι σίγουρα καλύτερο να προσανατολίσουμε προς τα εκεί τη διατροφή μας. Φυσικά, δεν πρέπει να λείψει από αυτή και το λάδι της ελιάς.

Προσοχή!
Σε ορισμένα είδη τροφών το λίπος συσσωρεύεται εύκολα. Ένα σάντουιτς με τυρί και μορταδέλα, που αποτελείται από δύο φέτες τυρί, δύο φέτες μορταδέλα και δύο κουταλάκια μαγιονέζα, σημαίνει 36 γραμμ. λίπους. Αλλά ένα παρόμοιο σάντουιτς με άπαχο κρέας, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα διαίτης, σερβιρισμένο με άπαχο γάλα αντί για τυρί, έχει μόνο 6 γραμμ. λίπους. Επομένως, υπάρχει δυνατότητα να απολαύσουμε ένα σάντουιτς χωρίς να παχύνουμε.

Σημειώστε: 4 γραμμ. λίπους = 1 κουταλάκι.

Πηγη: belife.gr