ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ: Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΣΤΑΡ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

dietes-7-starΗ μακροβιοτική δίαιτα, που προτιμούν οι διάσημοι, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά σας, αλλά και να αποκτήσετε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Ποιες τροφές να αποφεύγουμε;

Είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής δίαιτα, με ένα πρόγραμμα που αφορά την ομορφιά και την υγεία και που το προτιμούν πολλές celebrities ανά τον κόσμο.

Η μακροβιοτική δίαιτα είναι μια πολύ υγιεινή δίαιτα, που μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά σας, αλλά και να αποκτήσετε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, αποφεύγοντας ή και θεραπεύοντας διάφορες ασθένειες.

´Ομως, όπως κάθε τι καινούργιο στον οργανισμό, έτσι και μια νέα δίαιτα ή ένα νέο πρόγραμμα διατροφής θέλει προσοχή στην αρχή και δεν είναι πολύ εύκολο στον τρόπο που θα ακολουθηθεί, δεδομένου ότι πρόκειται πάντα για μια ξαφνική αλλαγή.

Η συγκεκριμένη δίαιτα, θεωρείται αρκετά απλή και δεν δυσκολεύει όσους αποφασίζουν με πειθαρχία να την ακολουθήσουν. Ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία που αφορούν τη δημοφιλή αυτή δίαιτα:

Το πρόγραμμα αυτής της διατροφής έχει απαραίτητη προϋπόθεση την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά και του συνδυασμού τροφίμων. Ο συνδυασμός του γιν και του γιανγκ στη διατροφή, όπως λένε οι ειδικοί του προγράμματος, είναι απαραίτητος. Μας διδάσκει πώς να εξισορροπούμε την ενεργειακή δομή του φαγητού μας, δηλαδή τη θηλυκή αναπτυξιακή ενέργεια yin και την αρσενική ενδυναμωτική yang, αποφεύγοντας τις «ακραίες» τροφές όπως π.χ. το κρέας, τα επεξεργασμένα γλυκά και τα γαλακτοκομικά, που τείνουν να δημιουργούν ενεργειακές ανισορροπίες και ασθένειες.

Τι αφορούν όμως αυτές οι ονομασίες; Τα γιν είδη διατροφής αφορούν τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμές κλιματικές συνθήκες και που περιέχουν πολύ νερό, ενώ τα γιανγκ τρόφιμα καλλιεργούνται σε ψυχρότερες κλιματικές συνθήκες και είναι ξηρά. Απαραίτητο στη συγκεκριμένη δίαιτα είναι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας τροφίμων, για μεγαλύτερη προστασία του οργανισμού. Να μασάτε πολύ ώρα το φαγητό σας και να τρώτε μόνο όταν πεινάτε πραγματικά.

Ορισμένα προϊόντα απαγορεύονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, όπως είναι τα πολύ αλμυρά ή τα πολύ γλυκά. Επίσης αποκλείονται τα έτοιμα φαγητά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, οι καραμέλες, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ θα πρέπει να αποκλείσετε από το διαιτολόγιό σας το αλεύρι, τη λευκή ζάχαρη, τις κονσέρβες, τα αυγά.
Τι επιτρέπεται λοιπόν μέσα σε μια δίαιτα με τόσες απαγορεύσεις ;

Κατά κύριο λόγο τα τρόφιμα γιν είναι : τα φρούτα, τα φυλλώδη λαχανικά, οι σπόροι, οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, η μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και η βύνη.

Τα κατ’ εξοχήν γιανγκ τρόφιμα είναι : τα δημητριακά, τα άλευρα, τα ζυμαρικά και τα λαχανικά που είναι ρίζες, τα θαλασσινά, το τυρί, τα λαχανικά που έχουν ανάπτυξη προς τα κάτω και μέσα στο έδαφος και το αλάτι.

Τα υπερβολικά γιν τρόφιμα είναι : τροφές με περίσσια ζάχαρη, γλυκά, κέικ, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ, το τσάι, ο καφές.
Τα υπερβολικά γιανγκ τρόφιμα είναι : το κρέας, τα πουλερικά, τα σκληρά τυριά τα αυγά και τα αλατισμένα τρόφιμα.

Ένα ισορροπημένο γεύμα, στη μακροβιοτική διατροφή θα λάμβανε το 60% από τα δημητριακά, το 25% από τα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων), το 10% από τα λαχανικά με φύκια και το 5% αντίστοιχα από σούπες, αυγά, τυρί, κρέας ή ψάρια ή θαλασσινά.

Το πρωταρχικό βέβαια σημείο σε όλα αυτά, είναι η προσεκτική κατανάλωση τροφίμων. Για καλύτερα αποτελέσματα προτιμήστε να τρώτε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και φρέσκα λαχανικά, αλλά και το κριθάρι, το αναποφλοίωτο ρύζι, το κεχρί, και τα βιολογικά λαχανικά. Πρέπει επίσης να τρώτε τρόφιμα χαμηλή περιεκτικότητας σε λιπαρό κρέας.

Η μακροβιοτική διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχει χαμηλή ποσότητα κορεσμένου λίπους, για αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά γρηγορότερα. Συνδυάστε τη νέα σας δίαιτα με ανάλογη γυμναστική, όπως η γιόγκα ή το πιλάτες, για πιο γρήγορη απώλεια βάρους. ´Ενα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι, ότι με μια διατροφή που ούτως ή άλλως περιλαμβάνει προϊόντα με λιγότερο κορεσμένο λίπος, αποφεύγονται προβλήματα όπως το εγκεφαλικό, η καρδιακή προσβολή, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και οι καρδιακές παθήσεις. Μια πιο υγιεινή και απλή διατροφή, σας βοηθά να αποφύγετε πολλές παθήσεις που προκαλούνται λόγω της υπερκατανάλωσης τροφής και της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων.

Πριν εφαρμόσετε τη Μακροβιοτική Διατροφή, συζητήστε το θέμα με έναν ειδικό, εξειδικευμένο στη συγκεκριμένη δίαιτα διαιτολόγο, για να σας βοηθήσει έτσι ώστε να κάνετε τη νέα διατροφή σας πιο εύκολη και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα εις βάρος της υγείας σας.

Πηγη: iatronet.gr