ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

zigariaΥπάρχει υγρασία στο σπίτι σας; Δείτε τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό σας η μούχλα και η υγρασία.

Εάν το σπίτι σας είναι αρκετά παλιό, με σημεία που εμφανίζουν μούχλα και υγρασία ή το εξοχικό σας, αν και καινούργιο παρουσιάζει τελευταία τέτοιου είδους προβλήματα, είναι απαραίτητο να προστατευτείτε από αυτά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να σας οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργία και άσθμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν, ενώ έχετε εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, είστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε συνθήκες έντονης υγρασίας.

Αν στο σπίτι σας λοιπόν υπάρχει πολλή υγρασία, θα πρέπει να αναζητήσετε αρχικά τα αίτια και να λάβετε τα μέτρα σας με την πρώτη ευκαιρία, ρωτώντας και έναν επαγγελματία για αυτό. Συζητήστε τις δυνατότητες που έχετε, την έκταση του προβλήματος και προχωρήστε στην επίλυσή του.

Η μούχλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας, δεδομένου ότι παράγει ουσίες που ίσως προκαλέσουν αλλεργία, αλλά και να παραχθούν τοξικές ουσίες από την παρουσία της. Εκτός από την αλλεργική αντίδραση όμως, μπορεί να εμφανιστούν συνεχές φτέρνισμα, συνάχι, δερματικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και κρίσεις άσθματος.

Τα άτομα με ευαίσθητη υγεία, όπως είναι τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι με έκζεμα και αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να μένουν μακριά από περιβάλλον που παρουσιάζει έντονη υγρασία και μούχλα.

Ο υγρός καιρός μπορεί επίσης να επηρεάσει το μυϊκό σύστημα και να ενοχλεί τις αρθρώσεις όσων υποφέρουν από αρθριτικά και ρευματισμούς, συνεπώς προσοχή χρειάζεται και στα ηλικιωμένα άτομα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις ημικρανίας και γενικά πονοκεφάλους, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι στις βόρειες και υγρές περιοχές της χώρας, οι κάτοικοι υποφέρουν συχνότερα από κεφαλαλγίες σε σχέση με περιοχές με λιγότερη υγρασία.

Τα δερματικά προβλήματα παρουσιάζουν συχνά έξαρση σε περιβάλλον έντονης υγρασίας. Επίσης ευνοούνται έντονα η ακμή και οι μυκητιάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, οι δερματολόγοι συνιστούν καθαριότητα και φροντίδα του δέρματος με ειδικά προϊόντα.

Τέλος, ο γνωστός σε όλους μας ξερόβηχας, μπορεί να είναι και μια συνέπεια της υγρασίας του περιβάλλοντος, χωρίς να το γνωρίζουμε. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, παρουσιάζουν συχνά βρογχίτιδα ή έχουν ευαισθησία λόγω καπνίσματος, με τις αλλαγές του καιρού, την αύξηση της υγρασίας ή την παρουσία της στο σπίτι, ενδέχεται να παρουσιάζουν συχνό ξερόβηχα. Αυτός ο βήχας, μπορεί ανάλογα με το περιβάλλον να διακόπτεται και να επανέρχεται, οδηγώντας και στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ήπιο άσθμα ή υπερευαισθησία του αναπνευστικού.

Πηγη: iatronet.gr