ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

ryanair-5701Στα αεροπορικά ταξίδια είναι πιθανό να αισθανθούμε ενοχλήσεις. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα εύκολο και ανώδυνο οικογενειακό ταξίδι με αεροπλάνο.

Τα αεροπορικά ταξίδια, ειδικά αυτά που διαρκούν πολλές ώρες, είναι πιθανόν να προκαλέσουν ενοχλήσεις, που αφορούν παιδιά και ενήλικες.

Σχετικά με τα παιδιά, εφόσον ακόμα και ένα βρέφος μπορεί να ταξιδέψει, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα που θα σας κάνουν πιο εύκολο και ανώδυνο το οικογενειακό σας ταξίδι με το αεροπλάνο:

Εάν το παιδί σας είναι σε βρεφική ηλικία αλλά έχει γεννηθεί πρόωρο, ρωτήστε τον παιδίατρό σας πριν ταξιδέψετε. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, σε περίπτωση που έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε επίσης τον παιδίατρο και για την περίπτωση που ίσως χρειαστούν οξυγόνο κατά την πτήση.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε, είναι ο πόνος που μπορεί να προκληθεί στα αυτιά των παιδιών, κατά τη διάρκεια της πτήσης, λόγω αλλαγής της πίεσης. Εάν ένα παιδί είναι πολύ μικρό, βοηθά η χρήση πιπίλας, τα μεγαλύτερα η τσίχλα, ενώ το βρέφος μπορείτε να το ταΐζετε κατά την προσγείωση και την απογείωση.

´Οταν το ταξίδι σας διαρκεί πολλές ώρες, ίσως τα παιδιά αντιμετωπίσουν jet lag, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες. Προσπαθήστε να διορθώσετε αυτήν την κατάσταση όταν φτάσετε στον προορισμό σας, κρατώντας τα ενεργά και δραστήρια την ημέρα, ώστε να προσαρμοστούν πιο εύκολα.

Τα προβλήματα των ενηλίκων κατά την πτήση, ως επί το πλείστον είναι τα εξής:

Η μικρή συγκέντρωση οξυγόνου του αέρα στην καμπίνα, μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα και άτομα με ευαισθησία και αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να χρειαστούν επιπλέον οξυγόνο. Συνήθως αυτά είναι τα άτομα με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης η πίεση του αέρα μεταβάλλεται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αυτί ή στα ιγμόρεια, ειδικά σε άτομα που ταξιδεύουν ενώ υποφέρουν από κρυολόγημα. Εάν λοιπόν βρεθείτε στο αεροπλάνο και πάσχετε από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα, χρησιμοποιείτε τακτικά κατά την πτήση αποσυμφορητικά σπρέι για τη μύτη, αντιισταμινικά αν σας βοηθούν και ελαφρά παυσίπονα.

Προσέξτε την ακινησία. Οι πολύωρες πτήσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, όταν παραμένουμε πολλές ώρες ακίνητοι, λόγω της συγκέντρωσης αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων. Τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα στις φλέβες ή στην πηκτικότητα του αίματός τους, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, να έχουν ενημερωθεί από το γιατρό τους και να κινούνται αρκετά συχνά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή να τεντώνουν τα πόδια τους όταν κάθονται.
Τί είναι το jet lag

Με τα υπερατλαντικά ταξίδια, μπορεί να οδηγηθείτε στην εμπειρία του jet lag, μια κατάσταση που προκαλεί αδυναμία, πονοκέφαλο, προβλήματα συγκέντρωσης. Πιο έντονα παρουσιάζεται όταν ταξιδεύουμε από Δυτικά προς Ανατολικά. Βοήθεια μπορεί να προσφέρει η ουσία που ονομάζεται μελατονίνη, λαμβάνεται το βράδυ του ταξιδιού και μέχρι τέσσερεις ημέρες από τη άφιξη, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ τις μέρες που κάνετε χρήση της ουσίας.

Εφαρμόστε τα απαραίτητα μέτρα ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε και απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες συνέπειες μιας πτήσης, απολαμβάνοντας το ταξίδι σας.

Πηγη: iatronet.gr