Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΣΙΜΟΣ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται πλέον τόσο καλά, ώστε οι περισσότερες ασθενείς ζουν επί δεκαετίες μαζί του και τελικά πεθαίνουν από άλλα αίτια, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, καθώς προσβάλλει μία στις δέκα κάποια στιγμή στη ζωή της. Οι οκτώ στις δέκα ασθενείς έχουν ηλικία άνω των 50 ετών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τζένιφερ Πάτναϊκ, στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research», πραγματοποίησαν 12ετή μελέτη σε 60.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ.

Η μέση ηλικία των ασθενών όταν είχαν διαγνωστεί ήταν τα 66 χρόνια.

Όπως έδειξε η μελέτη, σχεδόν οι μισές εθελόντριες ήταν ακόμα εν ζωή όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη. Όσες πέθαναν έφτασαν κατά μέσον όρο τα 83 τους χρόνια.

Μόλις το 15,1% είχαν πεθάνει από τον καρκίνο καθ’ εαυτό. Οι υπόλοιπες είχαν χάσει τη ζωή τους από άλλα αίτια, με τα καρδιαγγειακά προβλήματα να αναδεικνύονται η κύρια αιτία θανάτου (το 15,9% των περιπτώσεων). Άλλες αιτίες θανάτου ήταν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο διαβήτης κ.τ.λ.

«Ο καρκίνος του μαστού δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη και οι ασθενείς πρέπει να ασχολούνται και με άλλες παραμέτρους της υγείας τους, για να διαφυλάξουν τον εαυτό τους από άλλα δεινά της τρίτης ηλικίας, όπως η καρδιοπάθεια», δήλωσε η δρ Πάτναϊκ.

Και πρόσθεσε πως η κατάταξη των αιτιών θανάτου των εθελοντριών της μελέτης είναι ίδια με αυτήν που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό.

Πηγή:τα Νέα