ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

t01f0aedf0bb58a2fe6Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο για το 2010 το 90% των παιδιών να είναι ελεύθερα τερηδόνας, στη χώρα μας οι προβλέψεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό έχει το πόσο νωρίς αρχίζουν τα παιδιά το βούρτσισμα, καθώς και η συχνότητα που βουρτσίζουν τα δόντια τους, όπως παρουσιάστηκε στην ημερίδα με θέμα «Η σημασία της εκπαίδευσης για τη στοματική υγιεινή των παιδιών», που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Τερηδόνα και…προσχολική ηλικία

Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας το 2007, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) και την υποστήριξη της ΑΙΜ, το πρόβλημα στην προσχολική ηλικία είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία:

Το 36% των παιδιών έχει ήδη τερηδονικές βλάβες.
Ο δείκτης DMFT (αριθμός τερηδονισμένων, σφραγισμένων ή βγαλμένων από τερηδόνα δοντιών) αυξάνεται δραματικά από 0,05 στην ηλικία των 2 ετών σε 3 στην ηλικία των 6.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρατηρείται ότι δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο και όσα έχουν πάει ξεκίνησαν αργά –σε ηλικία 3,5 ετών– τη στιγμή που η επίσημη οδηγία είναι η πρώτη επίσκεψη να γίνεται στην ηλικία του 1 έτους!
Εφτά στα δέκα παιδιά ξεκινάνε αργά το βούρτσισμα, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ λιγότερα από 3 στα 10 βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα.

Προσοχή!
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες μητέρες που ρωτήθηκαν δε γνώριζαν τις αιτίες που προκαλούν την τερηδόνα.

Καλές συνήθειες

Πέρα από το βαθμό γνώσης των γονιών για τη στοματική υγιεινή των παιδιών που πρέπει να αυξηθεί, ιδιαίτερη σημασία για την προαγωγή της στοματικής υγείας έχει ο ρόλος του γονιού ως «μοντέλου» για τη μίμηση καλών συνηθειών.

Οι μηχανισμοί που λειτουργούν στη μίμηση των γονιών ως προς τις συνήθειες της στοματικής υγείας, σύμφωνα με την ψυχολόγο Υγείας Φρόσω Τζιντζηροπούλου, είναι οι εξής: «Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα με την παρατήρηση της συμπεριφοράς των γονιών, χωρίς να λάβουν κάποια εξωτερική ενίσχυση. Όταν, όμως, ενισχυθούν έπειτα από την εκτέλεση μιας συμπεριφοράς, αυξάνεται η πιθανότητα επανεμφάνισής της. Έτσι, ένα παιδί που το επιβραβεύουμε και το ενθαρρύνουμε όταν πλένει τα δόντια του είναι πιο πιθανό να τα πλύνει και την επόμενη φορά».

Συνέπεια – Πειθαρχία – Ενθάρρυνση

Επειδή το βούρτσισμα των δοντιών απαιτεί συνέπεια, προγραμματισμό και πειθαρχία, θα πρέπει να συνδυαστεί με κάτι θετικό για να υπάρξει ευχάριστη σύνδεση. Σε αυτό θα μπορούσε να συντελέσει:

Η χρήση προϊόντων για τη στοματική υγιεινή, τα οποία να είναι ελκυστικά και προσαρμοσμένα στην ηλικία του παιδιού.
Η χρήση ενισχυτών-κινήτρων, όπως υλικές αμοιβές (αυτοκόλλητα, παιχνίδια, κ.λπ.) και κοινωνικές αμοιβές (έπαινος, αγκαλιά, χάδι).
Ειδικά προνόμια και δικαιώματα.
Ο συνδυασμός της στοματικής υγιεινής με μια σειρά από ευχάριστες δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν γονείς και παιδιά μαζί (π.χ., πλένουν γονέας και παιδί μαζί τα δόντια τους, αγοράζουν μαζί οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα).

Το φθόριο

Σύμφωνα με τον παιδοδοντίατρο-επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Αγουρόπουλο, «σήμερα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, που περιέχει τουλάχιστον 1.000 ppm φθορίου, 2 φορές την ημέρα βοηθάει στη μείωση της τερηδόνας. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, το βούρτσισμα των δοντιών είναι πιο αποτελεσματικό όταν αυτό γίνεται με επίβλεψη από τους γονείς και η αποτελεσματικότητα αυτή εξαρτάται από την προσοχή και τη φροντίδα αυτού που επιβλέπει».

Το σωστό βούρτσισμα

Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν από νωρίς να φροντίζουν το…χαμόγελό τους. Μια καλή συνήθεια είναι οι γονείς να βουρτσίζουν τα δόντια τους παρέα με τα παιδιά τους πρωί και βράδυ.
Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να βουρτσίζει χωριστά τα πάνω και τα κάτω δόντια και να ακολουθεί μια σειρά, ώστε να φτάσει μέχρι και το τελευταίο δόντι, για ένα ολοκληρωμένο και σωστό βούρτσισμα.
Για τα μπροστινά δόντια δείξτε του να κινεί την οδοντόβουρτσα από τα ούλα προς τα δόντια, ενώ για το πίσω μέρος των δοντιών του καλό είναι να μάθει να τη χρησιμοποιεί κάθετα.
Ανανεώνετε την οδοντόβουρτσά του κάθε 3 μήνες, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, γιατί έπειτα από αυτό το διάστημα φθείρεται.
Αν πέρασε ένα κρυολόγημα ή επέστρεψε από την κατασκήνωση, αλλάξτε την οδοντόβουρτσά του, για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων.
Δείξτε του πώς να καθαρίζει με νήμα τα μεσοδόντια διαστήματα.
Να το πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο για φθορίωση και έλεγχο της στοματικής του υγείας.
Προτιμήστε έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να είναι ευχάριστη για αυτό.

Αυτό το γνωρίζατε;

Η οδοντική τερηδόνα είναι μια μολυσματική ασθένεια η οποία προκαλεί την αφαίρεση των αλάτων των σκληρών οδοντικών ιστών και στη συνέχεια την αποδόμηση του οργανικού υποστρώματός τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κοιλοτήτων στο δόντι.
Η ύπαρξη της τερηδόνας σε νεαρή ηλικία αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση της νόσου στην ενηλικίωση.
Τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές τερηδόνες έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής ανάπτυξης και βάρους σε σχέση με υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Πηγη: belife.gr