ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

gastroscopyΗ σύσταση του γιατρού σας να υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση θα γίνει για να διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται σε κάποια πάθηση του ανώτερου πεπτικού, δηλαδή σε πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.

Στη συνέχεια μπορείτε να μάθετε τα σχετικά με την εξέταση αυτή, για να αισθάνεστε εσείς άνετα, αλλά και για να μπορέσει ο γιατρός σας να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι είναι

Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του ανώτερου πεπτικού, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών.

Είναι ασφαλής και σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά). Γίνεται με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου οργάνου, του γαστροσκοπίου, πάχους περίπου όσο του μικρού δαχτύλου του χεριού μας, με ένα δυνατό φως στο περιφερικό άκρο του, που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς της εικόνας από το εσωτερικό των οργάνων που εξετάζονται, είτε στο άλλο άκρο του, όπου ο ενδοσκόπος προσαρμόζει το μάτι του, είτε συνηθέστερα σήμερα σε οθόνη βίντεο.

Το γαστροσκόπιο έχει αυλούς που επιτρέπουν στον ενδοσκόπο να εμφυσήσει αέρα για να διατείνει τα εξεταζόμενα όργανα, ώστε να έχε καλύτερη και πληρέστερη εικόνα, να αναρροφήσει περιεχόμενο που τον εμποδίζει και να προωθήσει μια λεπτή λαβίδα (για να πάρει βιοψία) ή άλλα εξαρτήματα για την εφαρμογή θεραπευτικών πράξεων που τυχόν θα απαιτηθούν, όπως έγχυση αιμοστατικών ουσιών, αφαίρεση ξένων σωμάτων κ.λπ.

Πριν από την εξέταση

Μη φοβάστε. Η γαστροσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση. Το μόνο πρόβλημα είναι ερεθισμός και αναγούλα που προκαλεί η δίοδος του γαστροσκοπίου από το φάρυγγα. Αλλά αυτό ξεπερνιέται εύκολα στους περισσότερους ανθρώπους με την ειδική προετοιμασία.
Μη φάτε στερεά τροφή τουλάχιστον 8-10 ώρες και μην πιείτε νερό τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα της εξέτασης.
Μην καπνίσετε.
Πάρτε μαζί σας, εάν υπάρχουν, προηγούμενες εκθέσεις γαστροσκοπήσεων, αποτελέσματα βιοψιών, ακτινογραφίες στομάχου, αποτελέσματα πρόσφατων εργαστηριακών εξετάσεων.
Προγραμματίστε να συνοδεύεστε από κάποιο δικό σας.

Στο ιατρείο

Ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε αν έχετε προστάτη, γλαύκωμα, βαλβιδοπάθεια και αν παίρνετε ασπιρίνη ή αντιπηκτική αγωγή.
Ο γιατρός θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τη φύση της εξέτασης. Σε ορισμένα κέντρα μπορεί να σας ζητηθεί να υπογράψετε έντυπο συγκατάθεσης για τη διενέργεια της εξέτασης, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, εάν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας και να ξεσφίξετε τη ζώνη σας.
Ενδεχόμενα θα σας τοποθετηθεί ορός στο δεξί σας χέρι, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια κάποιο υπναγωγό φάρμακο, για να είστε ελαφρά ναρκωμένοι και ήρεμοι στην εξέταση, ή κάποιο σπασμολυτικό φάρμακο.
Σε πολλά κέντρα θα σας τοποθετήσουν στο μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχουν τους σφυγμούς και τις αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη). Μετά θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο, που προστατεύει το γαστροσκόπιο από δάγκωμα, και θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο εξεταστικό κρεβάτι, στο αριστερό σας πλευρό, με το κεφάλι σε κάμψη προς το στήθος.
Εάν χρειάζεστε μια ελαφρά καταστολή, μέθη, ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια το κατάλληλο φάρμακο. Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαρκώς επαλειμμένο με γέλη ξυλοκαΐνης προωθείται –μέσα από το πλαστικό επιστόμιο, πάνω από τη γλώσσα σας– στο πίσω μέρος του στόματος, στο φάρυγγα, και από εκεί στον οισοφάγο, στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν καταπίνετε, αφήνετε σάλια ή υγρά που φτάνουν στο στόμα σαν να ρέουν στον ειδικό χαρτοβάμβακα που υπάρχει στο προσκέφαλό σας και αναπνέετε αργά από τη μύτη και το στόμα. Μπορεί να αισθανθείτε κάποιο φούσκωμα στην κοιλιά, από τον αέρα που έβαλε ο γιατρός στο στομάχι σας και που θα τον αφαιρέσει τελειώνοντας την εξέταση.
Μη φοβηθείτε εάν ακούσετε το γιατρό να ζητάει λαβίδα για να πάρει βιοψία. Η λήψη βιοψιών αποτελεί μέρος της εξέτασης για τους περισσότερους ενδοσκόπους, γιατί επιβεβαιώνει τη διάγνωση, θέτει τη διάγνωση όπου η ενδοσκοπική εικόνα δεν είναι τυπική ή ελέγχει την παρουσία λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Δεν πονάει, δε γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή και κυρίως δεν υπονοεί, όπως οι περισσότεροι νομίζουν, καρκίνο.

Μετά την εξέταση

Ο γιατρός θα σας δώσει τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα σας ενημερώσει για το αν πήρε βιοψία, πότε θα πάρετε τα αποτελέσματά της και θα σας χορηγήσει, εάν χρειάζεται, θεραπεία. Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα.

Φεύγοντας για το σπίτι

Καλό είναι να:

Συνοδεύεστε από κάποιο δικό σας.
Μην οδηγήσετε.
Μη φάτε ή πιείτε για 1-2 ώρες.
Ξεκουραστείτε.
Φάτε ελαφρά και μην πιείτε οινοπνευματώδη ποτά.

Πηγη: belife.gr