banner ad

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΦΑΚΗ

. March 3, 2015 . 0 Comments

PA260005(για 4 άτομα, 450 θερμίδες/μερίδα)

Υλικά
12 μεγάλα φύλλα λάχανο
Αλάτι

Για τη γέμιση
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
75 γραμμ. φρέσκα ή
κατεψυγμένα αμπελοφάσουλα
1 κουτ. γλυκ. σκόνη κόλιαντρο
1 κουτ. γλυκ. σκόνη κύμινο
125 γραμμ. κόκκινες φακές
3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
50 γραμμ. μακρύσπορο
μαγειρεμένο ρύζι
3 κουτ. σούπ. καβουρδισμένα
και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπ. λάδι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
400 γραμμ. ψιλοκομμένα
ντοματάκια κονσέρβας
1 κουτ. γλυκ. φρέσκο
ψιλοκομμένο θυμάρι ή
1/2 κουτ. γλυκ. αποξηραμένο
2 κουτ. σούπ. φρέσκος
ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε από τα φύλλα του λάχανου το χοντρό τους κοτσάνι και τα ζεματίζετε για 5 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Λιώνετε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φασολάκια για 5 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και αφήνετε να τσιγαριστούν για 1 ακόμα λεπτό. Ρίχνετε τότε μέσα τις φακές, 2 φλιτζάνια από το ζωμό και βάζετε πάνω πάνω τα φύλλα.
Τα αφήνετε σκεπασμένα να σιγομαγειρευτούν για 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσουν το νερό τους. Βγάζετε με προσοχή τα φύλλα και ρίχνετε μέσα το ρύζι και τα αμύγδαλα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ο Κελσίου. Μοιράζετε τη γέμιση στα 12 φύλλα και τα τυλίγετε σε ντολμάδες. Τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος με την ένωση των φύλλων στο κάτω μέρος και τα περιχύνετε με τον υπόλοιπο ζωμό. Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν ξεσκέπαστα για 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρετε τους ντολμάδες σε ζεστά πιάτα και τους συνοδεύετε με φρέσκο τραγανιστό ψωμί.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *