ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Date

sarakosti1Η καθιερωμένη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής, που αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα, εκτός από χριστιανική παράδοση, είναι και μια καλή ευκαιρία για μια αποτοξίνωση απ’ όσα βλάπτουν τον οργανισμό μας.

Νηστεία και διατροφή

Διατροφική νηστεία σημαίνει αποχή από κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά και ψάρια, ενώ επιβάλλει διατροφή με ζυμαρικά (υδατάνθρακες με πολλές θερμίδες, που δίνουν όμως αρκετή ενέργεια, πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), όσπρια (υδατάνθρακες που περιέχουν πολλές φυτικές πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες και μέταλλα), λαδερά, θαλασσινά (ζωικές πρωτεΐνες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα ω-3), λαχανικά και φρούτα (πραγματικές αποθήκες βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων αλλά και άπεπτων ινών).

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάτε όσοι θέλετε μαζί με τη νηστεία να χάσετε και κάποια κιλά είναι ότι οι τροφές της νηστείας, αν και υποθερμιδικές, παχαίνουν όταν κάποιος χάνει το μέτρο της κατανάλωσής τους στο τραπέζι. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και με τα νηστίσιμα γλυκά. Επίσης, όλες οι παραπάνω τροφές πρέπει να μαγειρεύονται με απλούς τρόπους.

Προσοχή!

Ορισμένα από τα θαλασσινά έχουν πολλή χοληστερίνη, γι’ αυτό όποιος αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα πρέπει να τα αποφεύγει.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια) είναι επικίνδυνα και για δηλητηριάσεις, καθώς μεταφέρουν πολλά μικρόβια, αν προέρχονται από μολυσμένα νερά. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχετε πάντα την καθαρότητα και το χρώμα τους, που δεν πρέπει να είναι κόκκινο.

Νηστεία και ισορροπία

Όσοι αποφασίσετε να νηστέψετε μάθετε ότι και η νηστεία έχει τους κανόνες της, που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Έτσι, λοιπόν:

Μην παραλείπετε το πρωινό, ούτε κανένα άλλο γεύμα.
Τρώτε φρούτα ανάμεσα στα γεύματα.
Συνοδεύετε πάντα το φαγητό σας με μια ωμή σαλάτα.
Τρώτε όσπρια με άφθονο λεμόνι ή ντομάτα (για την απορρόφηση του σιδήρου) 1-2 φορές την εβδομάδα.
Μην αντικαταστήσετε την τυρόπιτα ή το σουβλάκι με γλυκά.
Μην τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς απ’ όσους χωράνε στη χούφτα σας (έχουν μεν πολλές θερμίδες, αλλά είναι συγχρόνως και πολύ ωφέλιμοι, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη).
Μην τρώτε στο…πόδι.
Μην τσιμπολογάτε μεταξύ των γευμάτων.

Πλεονεκτήματα της νηστείας

Όταν νηστεύει κάποιος σωστά, λαμβάνοντας δηλαδή μια πλήρη διατροφή, τότε με τη λιτή τροφή της νηστείας:

Μειώνει το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών παθήσεων, ομαλοποιεί την αρτηριακή του πίεση και την πτώση του σακχάρου, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης κορεσμένου (ζωικού) λίπους και ταυτόχρονη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο.
Διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού του συστήματος, λόγω του ότι αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών. Έτσι, καταπολεμάται η δυσκοιλιότητα και μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης κάποιων καρκίνων, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη.
Τονώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών, καθώς με τη νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C.
Βελτιώνει την καρδιακή και νευρική λειτουργία του οργανισμού του, λαμβάνοντας από τα θαλασσινά αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12.

Οι εξαιρέσεις

Το διαιτολόγιο της νηστείας απευθύνεται μόνο στους υγιείς, καθώς μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για όσους υποφέρουν από έλλειψη ασβεστίου και σιδήρου, ουσίες που βρίσκονται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης. Έτσι, οι έγκυες, οι γυναίκες σε γαλουχία, οι υπερήλικες και όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία πρέπει να νηστεύουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή και καθόλου.

Επίσης, δεν πρέπει να νηστεύουν και άτομα με λοιμώξεις, νεφρωσικό σύνδρομο, μεταβολικές διαταραχές και οι υπερτασικοί.

Τέλος, τα παιδιά θα ήταν φρόνιμο να μην υποβάλλονται σε εξαντλητικές νηστείες, εφόσον βρίσκονται στην ανάπτυξη και χρειάζονται τα απαραίτητα συστατικά που προσφέρουν το λάδι, το γάλα και το τυρί.

Πάντως, αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες και επιμένετε να νηστέψετε έστω και για λίγο, έχετε υπόψη σας ότι κατά την περίοδο της νηστείας:

Πηγές ασβεστίου είναι: οι ξηροί καρποί (ανάλατοι και άψητοι), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μαρούλι, το σπανάκι, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το σουσάμι και το γάλα σόγιας.
Πηγές σιδήρου είναι: τα όσπρια (κυρίως φακές και μαυρομάτικα φασόλια), οι ξηροί καρποί (ανάλατοι και άψητοι), τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το μαρούλι, το σπανάκι, τα ξερά κρεμμύδια, τα θαλασσινά και τα αποξηραμένα φρούτα.

Προσοχή!
Οι διαβητικοί θα πρέπει να νηστεύετε, αφού πρώτα συνεννοηθείτε με το θεράποντα ιατρό σας. Θα πρέπει να τρώτε ψωμί και μακαρόνια από ενεπεξέργαστα δημητριακά και αναποφλοίωτο ρύζι, ενώ θα πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο τα φρούτα, ξερά ή φρέσκα.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα