ΠΟΝΑΝΕ ΟΙ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΑΣ;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NEWS-1394438456Τρέχουσες ιατρικές και επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η άσκηση είναι ένας από τους πιο χρήσιμους και άμεσους τρόπους ελαχιστοποίησης του πόνου και περιορισμού των αρθρίτιδων. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να αντιστρέψουν μερικές αρθριτικές μεταβολές.

Για το πρόγραμμα της γυμναστικής σας πρέπει να επιλέξετε ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν πολύ τις αρθρώσεις σας, ενώ δεν πρέπει να επιμένετε όταν αυτές σας πονάνε.

Μέση

1.
Καθίστε με τα πόδια και ακουμπήστε στο πάτωμα (χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν έχετε οστεοπόρωση στη σπονδυλική στήλη). Κρατήστε την πλάτη και τον αυχένα σας σε ευθεία γραμμή. Σκύψτε προς τα εμπρός και μετά επιστρέψτε στην όρθια θέση σαν να είστε «καρφωμένη» στους γοφούς.

2.
Καθίστε με τα πόδια να ακουμπάνε στο πάτωμα και τα χέρια στη μέση. Συνεχίστε να κοιτάζετε ευθεία μπροστά και σκύψτε τον κορμό σας προς τη μια μεριά, πάνω από το χέρι σας. Σηκωθείτε και σκύψτε από την άλλη.

3.
Σταθείτε όρθια με τα πόδια ανοιχτά και τα χέρια στη μέση. Κρατώντας και τα δύο πόδια στο πάτωμα, τεντώστε το ένα χέρι ψηλά, μπροστά από το σώμα σας. Αφήστε το σώμα σας να στρίψει και κοιτάξτε το χέρι σας. Επαναλάβετε από την άλλη μεριά.

Γοφοί

1.
Σταθείτε με στήριγμα την πλάτη μιας καρέκλας, την οποία θα κρατάτε και με τα δύο χέρια. Διατηρήστε το σώμα σας ίσιο και σηκώστε το ένα πόδι στο πλάι, με το πέλμα λυγισμένο και τα δάχτυλα να βλέπουν προς τα εμπρός. Κατεβάστε το αργά και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

2.
Σταθείτε, κρατώντας για στήριγμα με το ένα χέρι την πλάτη μιας καρέκλας. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και σηκώστε το έξω γόνατο. Τεντώστε το γόνατο φέρνοντας το πόδι πίσω, με τα δάχτυλα μόλις πάνω από το πάτωμα. Γυρίστε για να επαναλάβετε την άσκηση και με το άλλο πόδι.

3.
Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια ελαφρώς ανοιγμένα. Δώστε ώθηση από τα πόδια και ανασηκωθείτε αργά από το πάτωμα. Χαμηλώστε αργά, ακουμπώντας τη σπονδυλική στήλη στο πάτωμα, έναν έναν σπόνδυλο, από πάνω προς τα κάτω.

Προσοχή!

Προτείνεται να αρχίσετε με 2-4 επαναλήψεις κάθε άσκησης. Αν δε νιώθετε πόνο μετά, αυξάνετε προοδευτικά τις επαναλήψεις σας μέχρι τις 5-6, με ρυθμό μίας επιπλέον επανάληψης την εβδομάδα.
Αν μια άρθρωση κοκκινίσει, σταματήστε τις ασκήσεις.
Υπάρχει κάποια στιγμή που θα πρέπει να αποφεύγετε να γυμνάζετε μια άρθρωση – συγκεκριμένα, όταν έχει σοβαρή φλεγμονή. Αυτό ισχύει κυρίως για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή με άλλες φλεγμονώδεις μορφές αρθρίτιδας. Με αυτές τις καταστάσεις οι αρθρώσεις πονάνε έτσι κι αλλιώς τόσο πολύ, που δεν είναι εύκολο να τις κινήσει κανείς. Η πολλή κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει ζημιά στην άρθρωση. Χρειάζεται λοιπόν ανάπαυση. Από την άλλη μεριά, συνιστώνται απαλές κινήσεις στο σχετικά ανώδυνο πλαίσιο, για να αποφεύγεται η αγκύλωση.

Πηγη: belife.gr