ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

hapat-e-paraΈφτασε η στιγμή που το μικρό παιδάκι θα κάνει τα πρώτα του βήματα ύστερα από τόσο μπουσούλισμα! Κι ακριβώς αυτή τη στιγμή η μαμά αρχίζει να προβληματίζεται: «Έχει στραβές γάμπες!».

Οι τοξωτές γάμπες δεν είναι στραβές

Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί ακόμα και η κλίση των ποδιών που μοιάζει λίγο με μισοφέγγαρο είναι εντελώς φυσιολογική. Η αιτία της βρίσκεται ακριβώς στη σημαντική προσπάθεια, εντελώς καινούργια, που πρέπει να καταβάλλουν οι γάμπες για να στηρίζουν το βάρος του σώματος. Και είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε εσείς οι γονείς να έχει το παιδί σας πολλά «παχάκια». Γεγονός που δεν είναι δύσκολο σήμερα, αφού η ισορροπημένη διατροφή και η μάχη ενάντια στο πάχος από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής είναι ανάμεσα στους κύριους σκοπούς της προληπτικής παιδιατρικής.

Πώς μπορείτε όμως να είστε σίγουροι ότι η καμπύλη των γαμπών του είναι πράγματι φυσιολογική και παροδική; Γι’ αυτό μπορείτε να βεβαιωθείτε και μόνοι σας. Όταν το παιδί είναι ξαπλωμένο, με τα γόνατά του χαλαρά αρκεί να ακολουθήσετε με το χέρι τη γραμμή της γάμπας, κατά μήκος του κύριου οστού της κνήμης, που ξεκινάει από το γόνατο και καταλήγει στον αστράγαλο. Η απουσία καμπύλης θα διαπιστωθεί αμέσως.

Υποχρεωτικό πέρασμα με λύση

Συνεπώς, οι γάμπες που μοιάζουν με παρένθεση είναι ένα υποχρεωτικό πέρασμα που λύνεται με την παραπέρα ανάπτυξη. Και μάλλον γύρω στα 6 χρόνια θα παρατηρηθεί μια αντίθετη τάση, με τις γάμπες να κλείνουν σε σχήμα Χ. Αλλά κι αυτό το φαινόμενο είναι παροδικό και εξαφανίζεται σε λίγο χρόνο.

Σε περίπτωση, ωστόσο, σοβαρής αμφιβολίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Όχι νωρίτερα όμως από την ηλικία των 4,5 χρόνων, ηλικία κατά την οποία η αναγκαιότητα μιας διορθωτικής γυμναστικής μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς τον κίνδυνο να γίνουν λάθη.

Πηγη: belife.gr