ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ!

cafe_12Τι θα σκεφτόσαστε αν κάποιος σας έλεγε πως ο καφές είναι ποτό του σατανά και των απίστων και πως ένα μεγάλο διάστημα ήταν απαγορευμένος; Ε, λοιπόν, αυτό ίσχυε πριν από μερικούς αιώνες στην Ευρώπη. Η ιστορία του καφέ αρχίζει σχετικά πρόσφατα. Άραβες και Αβησσυνοί μάχονται για την πατρότητα του ροφήματος, αν και πιο πιθανό είναι πως η πρώτη παραγωγή καφέ έγινε από τους Αβησσυνούς τον 11ο αιώνα. Πολύ αργότερα, περίπου πέντε αιώνες μετά, τον γνώρισαν οι Τούρκοι και έπειτα οι Έλληνες. Όσο για τα καφενεία, μπορεί το πρώτο να έγινε από δύο Σύριους στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο όμως ευρωπαϊκό καφενείο έγινε στο Λονδίνο από Έλληνες.

Το πλούσιο άρωμά του

Οι ποικιλίες του καφέ είναι πάνω από 30. Οι ωμοί κόκκοι είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους. Αυτό που ευθύνεται για την ποιότητά του που απολαμβάνουμε στο φλιτζάνι μας είναι η χώρα προέλευσής του, η ποιότητα του εδάφους και το κλίμα.

Το πλούσιο άρωμα του καφέ πετυχαίνεται όταν αναμειχθούν διαφορετικές ποικιλίες και από διαφορετικές χώρες προέλευσης. Η ίδια σοδειά σπάνια δίνει καλό καφέ. Μερικές φορές, μάλιστα, ένα μείγμα μπορεί να περιέχει μέχρι και δέκα τύπους και η κάθε εταιρεία κρύβει το μυστικό της πετυχημένης συνταγής της.

Οι ουσίες όμως που δημιουργούν το άρωμα του καφέ είναι πάνω από πεντακόσιες, από τις οποίες μόνο τις τριακόσιες έχει καταφέρει η επιστήμη να αναγνωρίσει…Το παράξενο είναι πως όλες αυτές οι αρωματικές ουσίες δεν υπάρχουν στον ωμό καφέ: σχηματίζονται κατά το καβούρδισμα, το οποίο γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 250 βαθμούς. Αρκεί να μεταβάλουμε τον τρόπο ψησίματος μόνο, για να αλλάξουμε τη σύσταση του καφέ και να πετύχουμε ένα διαφορετικό άρωμα.

Ο καφές που έχει καβουρδιστεί λίγο έχει στυφή γεύση, ανοιχτό χρώμα και καθόλου άρωμα. Ο παρακαβουρδισμένος δίνει ένα ρόφημα σκούρο, δυνατό, στυφό. Το χρώμα του καλοψημένου καφέ είναι ανοιχτό ή σκούρο με χρυσές ανταύγειες, αλλά ποτέ μαύρο ή γυαλιστερό.

Η συντήρησή του

Η συντήρηση του καφέ δεν είναι κάτι εύκολο. Κομμένος ή όχι, έχει την ιδιότητα να απορροφά σαν σφουγγάρι τις διάφορες οσμές από το περιβάλλον του και έπειτα από παρατεταμένη επαφή με τον αέρα ταγκιάζει. Αφού λοιπόν «κοπεί», διατηρείται καλύτερα και για χρόνια κλεισμένος αεροστεγώς ή σε κενό αέρος και φυλαγμένος σε δροσερό μέρος. Για τον ίδιο λόγο είναι καλύτερα να αλέθεται την τελευταία στιγμή.

Με ή χωρίς καφεΐνη;

Ο καφές περιέχει ένα αλκαλοειδές στοιχείο, την καφεΐνη, που έχει τονωτική επίδραση στον οργανισμό και διεγείρει την πνευματική λειτουργία στους περισσότερους ανθρώπους. Σε άλλους ή σε αυτούς που τον καταναλώνουν υπερβολικά φέρνει ταχυπαλμίες, τρέμουλο, αυξάνει την πίεση ή τους κάνει επιθετικούς…

Για να αποφύγουμε τις κακές επιδράσεις του καφέ, πρέπει να τον περιορίσουμε το πολύ σε 3 φλιτζάνια την ημέρα, από την ποικιλία αράμπικα, ή σε 1 μόνο φλιτζάνι ρομπούστα, το οποίο περιέχει 2,5 φορές περισσότερη καφεΐνη. Ο εσπρέσο περιέχει λιγότερη καφεΐνη απ’ όσο ο καφές φίλτρου και γίνεται τέλειος όταν τον ετοιμάσουμε από ποικιλία αράμπικα. Μια μικρή δόση αρκεί, αφού ο ατμός κάτω από πίεση απελευθερώνει όλο το άρωμα.

Σε περιπτώσεις νευροπάθειας, καρδιαγγειακών παθήσεων, στομαχικού έλκους, ηπατίτιδας, κολίτιδας κ.ά. είναι καλύτερα να πίνουμε ντεκαφεϊνέ.

Τα μυστικά του καλού καφέ

Ο καφές «ωριμάζει» και είναι καλύτερος αν καταναλωθεί έπειτα από ένα μήνα αφότου αλεστεί.
Ο ελληνικός και ο γαλλικός καφές πρέπει να είναι ψιλοκομμένοι.
Αν βάλετε ένα αμύγδαλο μέσα στον άκοπο ή στον κομμένο γαλλικό καφέ και προσθέσετε 1 κόκκο χοντρό αλάτι στο νερό της καφετιέρας, το άρωμά του θα γίνει καλύτερο.
Το νερό για τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς τύπους πρέπει να είναι καυτό, αλλά ποτέ βραστό. Όσο για τον ελληνικό, αυτός πρέπει να φουσκώνει, αλλά ποτέ να μη βράσει.
Ο καφές δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται.
Ξεπλένετε την καφετιέρα μόνο με νερό, χωρίς να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό.
Ο καφές σερβίρετε ζεστός και όχι καυτός, σε φλιτζάνια γεμισμένα κατάτο 1/4.

Πηγη: belife.gr