ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ: ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

emma-watson-kokkino-kragionΌσον αφορά το δέρμα μας, η γήρανση οφείλεται, είτε στο αναπόφευκτο πέρασμα του χρόνου (ενδογενής γήρανση), ή προκαλείται από την επίδραση εξωτερικών παραγόντων όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και διάφορες χημικές ουσίες(εξωγενής γήρανση).

Επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου(UVR) είναι ο σπουδαιότερος από τους παράγοντες αυτούς, η εξωγενής γήρανση αναφέρεται και ως Φωτογήρανση.

Η Υπεριώδης Ακτινοβολία(U V),με τον καιρό προκαλεί σημαντικές βλάβες στα δομικά συστατικά του δέρματος (κολλαγόνο και ελαστικές ίνες).Παρατηρείται χαλάρωση, οι ρυτίδες γίνονται εντονότερες και περισσότερες, το δέρμα αποκτά τραχιά υφή, οι πόροι του διογκώνονται, υπάρχει ξηρότητα και απολέπιση, δυσχρωμίες και τελεαγγειεκτασίες κάνουν την εμφάνισή τους. Σε πιο σοβαρές και προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθούν ακτινικές κερατώσεις και δερματικές κακοήθειες.

Η αλόγιστη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές αλλαγές (τρύπα του όζοντος, φωτοχημικοί ρύποι, κ.λ.π.),συντελούν ώστε τα ¨σημεία¨ της γήρανσης και της φωτογήρανσης να εμφανίζονται σε άτομα ολοένα και νεότερης ηλικίας.
Έτσι λοιπόν, η γήρανση του δέρματος αφορά πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, από αυτό που η ίδια η λέξη υπονοεί!!

Παλαιότερα, η γήρανση του δέρματος θεωρούνταν σαν μία μη αναστρέψιμη διαδικασία, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο στις μέρες μας, είμαστε πλέον σε θέση, και να βελτιώσουμε-εξαλείψουμε τα σημάδια της, αλλά και να επιβραδύνουμε σημαντικά την εμφάνιση και την εξέλιξή της!

Και όλα αυτά, με τη βοήθεια της σύγχρονης Κοσμητικής Ιατρικής, εφαρμόζοντας κανόνες και χρησιμοποιώντας μέσα, τα οποία έχουν προκύψει από την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης, την εξέλιξη της Βιο-τεχνολογίας και γενικότερα της Ιατρικής και της Δερματολογίας.

Πηγη: belife.gr