ΕΓΩ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ….

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

new-momΑν έχετε γίνει πρόσφατα για πρώτη φορά μαμά, θα εκπλαγείτε –και αργά ή γρήγορα θα απελπιστείτε– από όλους αυτούς που προθυμοποιούνται να σας δώσουν συμβουλές απρόσκλητα για το πώς θα φροντίσετε το μωρό σας.

Θα ανακαλύψετε ότι διάφοροι φίλοι και φίλες, συγγενείς, νταντάδες, τυχαίες γνωριμίες, ακόμα και εντελώς άγνωστοι θα αισθανθούν την υποχρέωση να σας δώσουν τη γνώμη τους για το καθετί, από τα ρούχα του μωρού ως τις συνήθειες του ύπνου που έχει και τα προβλήματα συμπεριφοράς που ενδεχομένως θα παρουσιάσει. Τι πρέπει να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις;

Κοινότοπες «σοφίες»

Πολλές από τις συμβουλές που δέχονται οι νέες μαμάδες δεν είναι παρά κοινότοπες «σοφίες», που διατηρούνται από γενιά σε γενιά. Στις περιπτώσεις αυτές θα σας βοηθήσει η χρήση της άποψης μιας αυθεντίας, η γνώμη, ας πούμε, του παιδίατρου.

Να μερικές από τις πιο συνηθισμένες εσφαλμένες «σοφίες» που μπορείτε να καταρρίψετε χωρίς δισταγμό:

«Τα μωρά είναι λεπτά πλάσματα»

Για σκεφθείτε, όμως, το γεγονός πως το παιδί σας πέρασε κιόλας για εννιά μήνες το ρυθμικό ταρακούνημα μέσα στην κοιλιά σας και ύστερα τα κατάφερε να στριμωχτεί και να βγει έξω κατά τον τοκετό χωρίς να πάθει τίποτα! Δε σας φαίνεται υπερβολικό να πρέπει τώρα να το ακουμπάτε σαν να ήταν ένα εύθραυστο κομμάτι από πορσελάνη;

«Μην το πιάνεις στα μαλακά μέρη!»

Στην πραγματικότητα τα μαλακά μέρη καλύπτονται από ισχυρότατο συνδετικό ιστό, που είναι σχεδόν αδύνατο να πάθει ζημιά.

«Μην το παίρνεις αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει. Θα το κακομάθεις!»

Είναι αδύνατο να κακομάθετε ένα πλασματάκι που είναι εντελώς αβοήθητο και εξαρτημένο!

«Κάθε μωρό πρέπει να κοιμάται τόσες ώρες την ημέρα…»

Τα μωρά κοιμούνται όσες ώρες έχουν ανάγκη και η ανάγκη τους αυτή μπορεί να κυμαίνεται από 8 μέχρι και 20 ώρες. Μερικά κοιμούνται πολλές φορές την ημέρα, ενώ άλλα όχι. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

«Κρύωσε γιατί βράχηκε στη βροχή»

Όχι, ίσως κρύωσε γιατί εκτέθηκε σε κάποιον ιό.

« Ποτέ μην κάνεις μπάνιο ένα κρυωμένο μωρό»

Το μπάνιο είναι μια ευχάριστη εμπειρία που του καλυτερεύει τη διάθεση. Εκτός αυτού, η υγρασία θα βοηθήσει να καθαρίσει και η βουλωμένη του μύτη.

«Τα μωρά πρέπει πάντα να φοράνε σκουφάκι»

Αν κάνει τόσο κρύο ώστε να χρειαστεί να φορέσετε σκούφο εσείς η ίδια, τότε χρειάζεται σκουφάκι και το μωρό σας. Αν είναι καλοκαίρι, ένα πλατύγυρο καπελάκι θα το προστατέψει από τον ήλιο, ιδίως αν είναι ξανθό με ανοιχτόχρωμα μάτια.

«Τα καροτσάκια κάνουν κακό στην πλάτη του μωρού. Τους πρώτους τρεις μήνες πρέπει να το έχεις σε πορτ-μπεμπέ»

Πολλά καροτσάκια είναι τώρα πια ειδικά φτιαγμένα, ώστε να δέχονται τα μωρά ακόμα και αμέσως μετά τη γέννησή τους χωρίς άσχημες συνέπειες.

Δύσκολες περιπτώσεις

Βέβαια, μερικά θέματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο τα παραπάνω και θα χρειαστείτε όλες τις ικανότητες ενός διπλωμάτη καριέρας, προκειμένου να μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα με έναν επίμονο σύμβουλο – ιδιαίτερα αν αυτός τυχαίνει να είναι η μητέρα σας ή η πεθερά σας. Ίσως να ικανοποιηθούν αν αντιδράσετε στις συμβουλές τους λέγοντας: «Ναι; Μα αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον! Θα το συζητήσω με τον παιδίατρο». Αν χρειαστεί και αν ο παιδίατρος συμφωνεί, προτείνετε στη γιαγιά να κουβεντιάσει τις ανησυχίες της με τον ίδιο.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Τέλος, είναι κάποιες φορές που οι απρόσκλητες αυτές συμβουλές θα σας γεμίσουν αμφιβολίες για τον εαυτό σας, κάνοντάς σας να αναρωτηθείτε αν στ’ αλήθεια κάνετε ένα τρομερό λάθος. Στις περιπτώσεις αυτές εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Η εμπειρία έχει δείξει πως το ένστικτο των γονιών είναι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις σωστό. Θυμηθείτε πως το κάθε μωρό, πως ο κάθε συνδυασμός γονέα-μωρού είναι διαφορετικός και κανείς δεν ξέρει το μωρό σας τόσο καλά όσο το γνωρίζετε εσείς η ίδια. Εσείς ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει, τι το ανακουφίζει και τι του προκαλεί δυσφορία, τι έχει ανάγκη.

Στηριχθείτε, λοιπόν, σε αυτή σας την ευαισθησία, σε συνδυασμό με τις συμβουλές του γιατρού σας, και όλα θα πάνε καλά.

Πηγη: belife.gr