ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΤΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Maman à vélo avec ses 6 enfantsΈνας περίπατος στο πάρκο, ένα ταξίδι με το λεωφορείο ή μια απλή διαδρομή μέχρι τη διπλανή γειτονιά μπορούν να χρησιμεύσουν για να κορεστεί η περιέργεια και η λαχτάρα να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα που έχουν τα μικρά παιδιά.

Κάθε έξοδος είναι μια θαυμάσια περιπέτεια, γι’ αυτό πρέπει να προσπαθείτε να μην τους στερείτε αυτή την καθημερινή απόλαυση.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Πριν αποφασίσετε όμως να βγείτε από το σπίτι με το παιδί σας πρέπει να αναλογιστείτε κάτι σημαντικό: δεν αρκεί να θέλει να πάει περίπατο, πρέπει να έχετε κι εσείς τη διάθεση και το κέφι να το κάνετε. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να πάψει να είναι ευχάριστος ο περίπατος και να σας εκνευρίσει το γεγονός ότι το παιδί σας περπατάει αργά, σταματάει, σας κάνει να χάνετε τον καιρό σας…Αντίθετα, αν έχετε όλοι όρεξη, ο περίπατος θα είναι ευχάριστος και διπλά ευεργετικός.

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ

Αυτή είναι η ιδανική περίπτωση για να ανακαλύψει το παιδί την εξοχή, ένα μέρος όπου οι δυνατότητες εξερεύνησης είναι απεριόριστες. Θα ξετρελαθεί με την παρατήρηση των δέντρων, των ζώων, με τις πετρούλες ή με το κελάρυσμα του νερού. Επιπλέον, με την προϋπόθεση πάντα πως θα το προσέχετε μπορείτε να το αφήσετε να τριγυρνάει ελεύθερα, γιατί έτσι απολαμβάνει ακόμα περισσότερο.

Το ίδιο ευχάριστη θα είναι και μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή σε ένα πάρκο γεμάτο σιντριβάνια και αγάλματα. Δε θα είχε ίσως νόημα να το πάτε σε μια έκθεση ζωγραφικής, μια επίσκεψη όμως στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου το μικρό θα μπορέσει να δει ζώα και πουλιά, θα είναι για αυτό μια εκπληκτική εμπειρία.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ

Είναι πολλές οι δυνατότητες να κάνετε πράγματα με ένα μικρό παιδί έξω από το σπίτι.

Ένα ταξίδι με το τρένο ή με το λεωφορείο, πάντα βέβαια εφόσον δεν είναι υπερβολικά μεγάλο, για να αποφύγετε να κουραστεί, θα είναι μια ευχάριστη εκδρομή, στην οποία το παιδί θα γοητευτεί από το πηγαινέλα των ανθρώπων, την ταχύτητα και τα όσα θα δει στη διαδρομή.

Βέβαια, με ένα 3χρονο παιδί δε χρειάζεται να σχεδιάσετε μια ιδιαίτερη έξοδο. Το να κάνετε το γύρο του τετραγώνου, να περπατήσετε χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ή να πάτε για ψώνια μπορεί να αποδειχτεί γι’ αυτό το ίδιο εκπληκτικό, αφού η περιέργειά του και η ικανότητά του να εκπλήσσεται μπροστά σε όλα τα πράγματα που μπορεί να συναντήσει έξω από το σπίτι είναι απεριόριστες.

Επιπλέον, η πόλη παρουσιάζει πάρα πολλές εκπλήξεις, που τραβάνε την προσοχή: το ύψος των μεγάλων κτιρίων, τα λεωφορεία ή, απλώς, ο θόρυβος από το πέρασμα του σκουπιδιάρικου.

Μην ξεχνάτε, βέβαια, και τις τυπικές επισκέψεις στα πάρκα ή στους κήπους που είναι κοντά στο σπίτι σας. Εκεί, εκτός από το ότι το παιδί μπορεί να τρέχει ελεύθερα, θα έχει τη δυνατότητα να σκαρφαλώσει και να παίξει με τις τραμπάλες, τις τσουλήθρες και να γνωρίσει άλλα παιδιά της ηλικίας του. Έτσι, θα φτιάξει τις πρώτες του σχέσεις έξω από τον οικογενειακό κύκλο, παράγοντας πολύ σημαντικός όσο και οποιοσδήποτε άλλος στις ανακαλύψεις του.

Πηγη: belife.gr