Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ … ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Date

ti-einai-to-sundromo-xronias-koposisΟι διαταραχές ύπνου οδηγούν σε πρόσληψη περισσότερων θερμίδων
Μία νέα έρευνα που έγινε από αμερικανικό πανεπιστήμιο, υποστηρίζει ότι η έλλειψη ύπνου και η αλλαγή της ρουτίνας του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ακόμη και η έλλειψη μίας ώρας ύπνου την ημέρα, προκαλεί την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, με αποτέλεσμα να βάζει κανείς κιλά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο αποτέλεσμα φέρνει και η μία επιπλέον ώρα ύπνου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία από 342 εφήβους και ανέλυσαν τις συνήθειες του ύπνου τους. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν περίπου 7 ώρες τη νύχτα.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι όταν η ποσότητα του ύπνου άλλαζε ακόμη και για μία ώρα –είτε λιγότερο, είτε περισσότερο- οι έφηβοι έτειναν να τρώνε περισσότερη ποσότητα φαγητού (κατά μέσο όρο 201 θερμίδες επιπλέον την ημέρα).

Η διαταραχές στον ύπνο συνδέθηκαν επίσης και με 60% μεγαλύτερες πιθανότητες για… νυχτερινές εξορμήσεις στο ψυγείο τις καθημερινές, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 100% τα σαββατοκύριακα.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνάς μας, δεν έχει σημασία το πόσο κοιμάται κανείς, αλλά οι εναλλαγές στη διάρκεια του ύπνου από μέρα σε μέρα» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας από τη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Τα συμπεράσματα της μελέτης πρόκειται να παρουσιαστούν στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγη: medicalnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα