ΓΛΑΥΚΩΜΑ: ΜΙΑ ‘ΣΙΩΠΗΛΗ’ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

8uUkdΤο γλαύκωμα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς σαν μια «σιωπηλή» επιδημία, η οποία θα αφορά περισσότερους από 79,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2020. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως μετά τον καταρράκτη και η πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο. Με δεδομένο ότι δεν έχει εμφανή συμπτώματα, οι μισοί από τους ασθενείς δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή τη νόσο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού γι’ αυτή τη σοβαρή και…σιωπηλή πάθηση, προκειμένου να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν 200.000-250.000 άνθρωποι, με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν.

Απαραίτητος έλεγχος

Η τακτική και πλήρης μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης αποτελεί το μόνο τρόπο για να διαγνωστεί έγκαιρα το γλαύκωμα. Υπάρχουν τρεις απλές και ανώδυνες εξετάσεις που γίνονται για να διαγνωστεί:

 • Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
 • Η εξέταση του οπτικού νεύρου µε βυθοσκόπηση.
 • Η εξέταση οπτικού πεδίου.

Προσοχή!

 • Οι βλάβες από το γλαύκωμα είναι μόνιμες και παρόλο που εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εμφανίζεται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’ αυτό και με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης οι εκτιμήσεις της επίπτωσης του γλαυκώματος αυξάνονται.
 • Για τον παραπάνω λόγο, όλοι οι άνω των 40 ετών θα πρέπει κάθε δύο χρόνια να κάνετε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο.
 • Με δεδομένο ότι η επίπτωση της ασθένειας αυξάνεται στις ηλικίες αυτές, ο έλεγχος για γλαύκωμα σε όλους τους ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο για την πρεσβυωπία τους είναι ένα σοβαρό βήμα στην πρόληψη της πάθησης.

Δώστε μεγαλύτερη σημασία…

Άτομα με παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα θα πρέπει να εξετάζεστε κάθε χρόνο. Τέτοιοι παράγοντες είναι: η αυξημένη ή οριακή ενδοφθάλμια πίεση, το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η ηλικία άνω των 60 ετών, η φαρμακευτική αγωγή µε κορτιζόνη σε σταγόνες τοπικά, κάποιος παλιός τραυματισμός στο µάτι και η μυωπία.

Αντιμετωπίστε τον!

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία του γλαυκώματος. Σύγχρονες εξεταστικές μέθοδοι καθιστούν εφικτή την ανίχνευσή του στα αρχικά στάδια, τότε δηλαδή που η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αναστείλει βαρύτερες μόνιμες βλάβες.

Η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια της όρασης και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση του γλαυκώματος να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα.

Προσοχή!

 • Το γλαύκωμα ρυθμίζεται, αλλά δε θεραπεύεται. Αυτό σημαίνει ότι από τη θεραπεία αναμένεται η αναστολή ή επιβράδυνση της εξέλιξής του και όχι η βελτίωση της βλάβης.
 • Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς µε γλαύκωμα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή να µην ξεχνάνε να βάζουν καθημερινά τις σταγόνες τους και να µην αμελούν τις επισκέψεις παρακολούθησης στον οφθαλμίατρό τους.
 • Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να ενημερώσει τους ασθενείς για την πάθηση, το είδος της θεραπείας, τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και τη σημασία της σωστής συμμόρφωσης, όπως και για την πιθανότητα εμφάνισης του γλαυκώματος σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

«Ασπρόμαυρη» η εικόνα για το γλαύκωμα στην Ελλάδα

Με βάση τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος για την αναγνωρισιμότητα της ασθένειας στους Έλληνες και την ευαισθητοποίησή τους στην πρόληψη, που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μια καθαρή ματιά στο γλαύκωμα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος, φαίνεται πως:

 • Οι Έλληνες βελτιώνουμε τη στάση μας για την πρόληψη του γλαυκώματος. Η περσινή εκστρατεία της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς έχει μειωθεί στο μισό το ποσοστό όσων δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους στις ηλικίες 55-70 ετών. Βελτιωμένες είναι και οι γνώσεις για το τι είναι γλαύκωμα.
 • Παρ’ όλα αυτά, 4 στους 5 δηλώνουν ότι θα ήθελαν περισσότερη ενημέρωση για την ασθένεια, ενώ την ίδια ώρα το 13% δεν έχει επισκεφθεί ποτέ οφθαλμίατρο και από αυτούς το 35% δεν έχει μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών του. Ακόμη και αυτοί που τη μετράνε δεν είναι και οι πλέον «επιμελείς» ασθενείς, καθώς οι μισοί δηλώνουν ότι την έχουν μετρήσει μόλις μία φορά στο παρελθόν ή τη μετράνε μόνο όταν έχουν πρόβλημα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την καθιερωμένη ετήσια έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, η οποία διενεργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε 917 άντρες και γυναίκες ηλικίας 35-70 ετών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και μεγάλα αστικά κέντρα και κωμοπόλεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος (ΕΕΓ)

Ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γλαυκώματος. Σκοπός της είναι η προαγωγή της μελέτης και έρευνας για το γλαύκωμα σε όλες τις μορφές του, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριότητας με συνεδριάσεις επιστημονικού, εκπαιδευτικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, ανεξάρτητες ή με στενή συνεργασία των άλλων Οφθαλμολογικών Εταιρειών. Επίσης, η καλλιέργεια επιστημονικών και κοινωνικών θεσμών μεταξύ των μελών της, καθώς και μελών άλλων αλλοδαπών παρεμφερών Εταιρειών.

Πηγη: belife.gr