ΤΟ ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΥΣ … ΝΕΦΡΟΥΣ

Date

34286_NpAdvHoverΗ υψηλή αρτηριακή πίεση είναι κύριο αίτιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) ή νεφροπάθειας, όπως συνηθίζει να τη λέει ο κόσμος.

Παγκοσμίως σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άτομα έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αριθμός που αναμένεται όμως να σημειώσει δραματική αύξηση. Το 2025, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι 1,56 δισ. άτομα θα έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Επομένως, θα είναι εκτεθειμένα και στον κίνδυνο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου…

Προσοχή!

Ένα στα τέσσερα περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι νεφροί έχουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζεται στο 80% περίπου των περιπτώσεων.

Γνωριμία με τη νόσο

Η διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι δύσκολη, επειδή ο ασθενής δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Η πάθηση εξελίσσεται αθόρυβα σε ανεπάρκεια των νεφρών. Ο ασθενής αρχίζει και έχει συμπτώματα όταν έχει χαθεί ήδη περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των νεφρών.

Τα συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου σε προχωρημένο στάδιο είναι: νυκτουρία, πολυδιψία, πολυουρία, εύκολη κόπωση, ωχρότητα δέρματος, οίδημα στα πόδια ή/και στα μάτια, ταχυπαλμία, δύσπνοια, ξηροστομία, ναυτία, εμετοί, κνησμός, μειωμένη εγρήγορση, τρόμος.

Εκτός από τον κίνδυνο προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας (που πιθανόν κάποια στιγμή να απαιτήσει αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση), η Χρόνια Νεφρική Νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, που σχετίζεται με τη νεφρική δυσλειτουργία. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια).

Πώς επιδρά η αρτηριακή πίεση στη Χρόνια Νεφρική Νόσο;

Οι νεφροί δε φιλτράρουν και καθαρίζουν μόνο 200 λίτρα αίμα την ημέρα, αλλά επιπλέον μεταβολίζουν και παράγουν βιταμίνες και ορμόνες. Όμως, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση, τόσο περισσότερο καταστρέφεται η δομή τους, βλάπτεται η λειτουργικότητά τους και μειώνεται η ροή αίματος στον νεφρό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν τελικά σε Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Όμως, η υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός του ότι μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ήδη υπάρχουσας νεφρικής βλάβης. Όταν έχουν δημιουργηθεί νεφρικές βλάβες λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι νεφροί δεν μπορούν να φιλτράρουν και να αποβάλλουν τις περιττές ουσίες και το επιπλέον υγρό από το αίμα ή να παράγουν σημαντικές ορμόνες, όπως η ερυθροποιητίνη. Η έλλειψή της οδηγεί σε χαμηλή οξυγόνωση του αίματος, κατάσταση που αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο έντονα. Έτσι, ο ασθενής αισθάνεται συχνά κουρασμένος και μπορεί να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.

Προσοχή!
Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αποτελεί σήμερα σημαντική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια μάστιγα της εποχής. Η αύξηση της συχνότητάς της οφείλεται σε πολλά αίτια: στη γήρανση του πληθυσμού, στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στην έλλειψη άσκησης.

Ομάδες υψηλού κινδύνου και πρόληψη

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για Χρόνια Νεφρική Νόσο ανήκουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρτασης.

Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να ελέγχουν συχνά την αρτηριακή τους πίεση, μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ. Θα πρέπει επίσης να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, κάνοντας τακτική άσκηση και υιοθετώντας διατροφή με λιγότερες πρωτεΐνες.

Ορισμένοι ασθενείς ίσως χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή για να ρυθμίσουν σωστά την αρτηριακή τους πίεση, να ελαττώσουν τις τιμές της χοληστερόλης τους και να αντιμετωπίσουν την αναιμία.

Προσοχή!
Όσοι θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν νεφρική νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σε εξετάσεις που είναι απλές και ανώδυνες (αίματος, ούρων και απεικονιστικές εξετάσεις, π.χ., υπερηχογράφημα).

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα