ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Date

safe_image.phpΗ γρίπη φέτος μας επισκέφθηκε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι, γι’ αυτό η περίοδος νοσηρότητας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ιός της φετινής γρίπης είναι ήπιας μορφής κι έτσι ελάχιστα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν εμφάνισαν κάποια επιπλοκή.

Όσον αφορά τις αναπνευστικές λοιμώξεις της περιόδου, που ανησύχησαν περισσότερο τους παιδιάτρους, καθώς μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα κ.ά., αν δεν αντιμετωπίζονταν σωστά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, η έξαρσή τους τέλειωσε με το τέλος του Μαρτίου.

Προσοχή!
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εφιστά την προσοχή των γονιών, καθώς η φετινή γρίπη αναμένεται να διαρκέσει όλο τον Απρίλιο.

Ημερολόγιο της γρίπης

Τα περιστατικά γρίπης που εμφανίστηκαν φέτος ήταν σαφώς λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και πιο ήπια, ενώ οι αναπνευστικές ιώσεις που ταλαιπώρησαν αυτή την περίοδο τα παιδιά κρίθηκαν από τους παιδιάτρους ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουν επιπλοκές.
Στις εφημερίες των Παιδιατρικών Νοσοκομείων προσήλθαν περισσότερα από 500 παιδιά και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παιδιάτρων, το 70% από αυτά είχε προσβληθεί από την αναπνευστική λοίμωξη της εποχής και το 30% από τον ιό της γρίπης.
Στη χώρα μας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 218 κρούσματα γρίπης σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η επιδημία της γρίπης ξεκίνησε αρκετά αργότερα σε όλες τις χώρες όπως και στη δική μας (το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 20 Ιανουαρίου αντί στις αρχές Δεκεμβρίου που συνήθως εμφανίζονται τα κρούσματα). Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 218 κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης έως τις 22 Φεβρουαρίου 2009.

Προσοχή!
Το χαρακτηριστικό του ιού της γρίπης φέτος είναι ότι εμφανίζεται με πυρετό για περίπου τρία 24ωρα, στη συνέχεια πέφτει και ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα, αλλά μετά ο πυρετός επανεμφανίζεται για 2 ακόμα ημέρες.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις

Οι αναπνευστικές ιώσεις εμφανίζονται με υψηλό πυρετό (39-40ο C) που διαρκεί 5 ή 6 μέρες και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο πυρετός δεν πέφτει εύκολα με τη λήψη αντιπυρετικών.
Επίσης, προκαλούν έντονο ρίγος και βήχα.
Για την αντιμετώπισή τους, χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά.
Αν ο βήχας εξελίσσεται και δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από γιατρό για την πρόληψη επιπλοκών.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα