ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ

adynatisma_03092014182552Καθώς στις μέρες μας η παχυσαρκία αποτελεί «επιδημία» που πλήττει μικρούς και μεγάλους, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και την ομορφιά μας, όλοι οφείλουμε να την αποφεύγουμε και κυρίως, να την αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα.

Στην Ελλάδα 22% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, έχουμε δε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε την πέμπτη θέση παγκοσμίως, ενώ η παιδική παχυσαρκία είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας, κατατάσσοντάς μας στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη.

Το κύριο όπλο μας σε αυτόν τον αγώνα είναι η υγειονοδιαιτητική αγωγή. Η γνώση, η επιμονή, η υπομονή και η κατάλληλη δίαιτα και άσκηση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετές για να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Όταν δεν μπορούμε με τα ανωτέρω να πετύχουμε την επιθυμητή απώλεια του βάρους, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα φάρμακα, που βοηθούν στην απώλεια κιλών γρήγορα και κυρίως με ανώδυνο, υγιεινό και οικονομικό τρόπο. Ένα από αυτά είναι το Reductil, το οποίο είναι σε θέση με 56 καψάκια να καλύπτει 2 μήνες θεραπείας, με κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι και 35% μικρότερο από τα ανταγωνιστικά του φάρμακα.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ από τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από Αιτιολογημένη Γνωμάτευση του γιατρού μας που να αναφέρει ότι εκτός από το αυξημένο σωματικό βάρος πάσχουμε από Δυσλιπιδαιμία ή Σακχρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Στη συνέχεια αναφέρονται όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε γι’ αυτό το σημαντικό θέμα που λέγεται «παχυσαρκία».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Παχυσαρκία είναι η συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα πέραν της ποσότητας που είναι απαραίτητη για την αρμονική του λειτουργία. Η αύξηση του σωματικού λίπους έχει σαν αποτέλεσμα και αύξηση του σωματικού βάρους.
Η πρόσληψη περισσότερης ενέργειας (φαγητό) από αυτήν που καταναλώνουμε (σωματική δραστηριότητα) οδηγεί στην παχυσαρκία.

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία ορίζεται μέσω ενός δείκτη που συσχετίζει το σωματικό βάρος με το ύψος του ατόμου. Ο δείκτης αυτός ονομάζεται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και υπολογίζεται από το πηλίκο του σωματικού βάρους υπολογισμένου σε κιλά διά του ύψους μετρημένου σε μέτρα επί τον εαυτό του, δηλαδή:

Δείκτης Μάζας Σώματος= Βάρος (σε κιλά)

Ύψος x Ύψος (σε μέτρα)

Με βάση τα παραπάνω, τα άτομα κατηγοριοποιούνται σε:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΑΡΟΥΣ / ΔΜΣ
Ισχνός (αδύνατος) <18,5 Φυσιολογικός 18,5-24,9 Υπέρβαρος 25-29,9 Παχύσαρκος 30-34,9 Μέτρια παχύσαρκος 35-39,9 Νοσηρά παχύσαρκος >40

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;

Όχι, ούτε η ποσότητα, αλλά ούτε και η κατανομή του λίπους είναι ίδιες σε όλα τα άτομα. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες συσσωρεύουν λίπος στους μηρούς και τους γλουτούς και γι’ αυτό το σώμα τους παρομοιάζεται με αχλάδι. Το σώμα μιας γυναίκας φυσιολογικού βάρους περιέχει περίπου 20-30% λίπος.

Οι άντρες συσσωρεύουν λίπος κυρίως στην κοιλιά και γι’ αυτό το σώμα τους παρομοιάζεται με μήλο. Το σώμα ενός άντρα φυσιολογικού βάρους περιέχει περίπου 12-20% λίπος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η κατανομή λίπους τύπου αχλαδιού είναι λιγότερο επικίνδυνη από αυτήν τύπου μήλου για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Η ποσότητα του λίπους που συσσωρεύεται στην κοιλιά και είναι επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου μπορεί εύκολα να υπολογιστεί με τη μέτρηση της περιμέτρου μέσης. Η μέτρηση αυτή γίνεται με το άτομο σε όρθια θέση και η μεζούρα τοποθετείται στο μέσο της απόστασης μεταξύ του κατώτερου σημείου των πλευρών και του ανώτερου σημείου των οστών της λεκάνης.

Για τις γυναίκες η περίμετρος μέσης θα πρέπει να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά. Εάν υπερβαίνει τα 88 εκατοστά, τότε αυξάνουν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι αντίστοιχες τιμές για τους άντρες είναι 94 και 102 εκατοστά.

ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΝΟΣΟΣ;

Νόσος ορίζεται κάθε κατάσταση που μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής. Η παχυσαρκία έχει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις από τη συχνή εμφάνιση κακής διάθεσης που μπορεί να φτάνει έως την κατάθλιψη, το αίσθημα σωματικής κόπωσης, τον κακό ύπνο λόγω ροχαλητού και άπνοιας.

Πολλές φορές τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που οφείλεται στις πολλές αποτυχημένες προσπάθειες για απώλεια βάρους. Συχνά βασανίζονται από τύψεις και ενοχές επειδή έφαγαν παραπάνω ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, δεν κάνουν το καλοκαίρι μπάνιο στη θάλασσα, δεν προσλαμβάνονται εύκολα ως εργαζόμενοι και πολλές φορές αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο αυτές οι επιπτώσεις του αυξημένου βάρους που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Αυτή σχετίζεται επίσης με αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και του ουρικού οξέος. Η αυξημένη ποσότητα κοιλιακού λίπους μειώνει τη δράση της ινσουλίνης που παράγεται στο πάγκρεας, λόγω της αντίστασης που εμφανίζεται στη δράση της, γεγονός που αυξάνει δραματικά την πιθανότητα να εμφανιστεί σακχαρώδης διαβήτης.

Τέλος, είναι γεγονός ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση ορισμένων καρκίνων (μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου στις γυναίκες και προστάτη, παχέος εντέρου στους άντρες).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Είναι φανερό ότι η παχυσαρκία μειώνει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια ζωής και συνεπώς είναι νόσος που αντιμετωπίζεται δύσκολα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως τη νέα παγκόσμια επιδημία.

ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ;

Η παχυσαρκία ως χρόνια νόσος απαιτεί και χρόνια αντιμετώπιση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδίασε τη στρατηγική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας:

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι το άτομο να σταματήσει την αύξηση του βάρους. Στη συνέχεια να μάθει να σταθεροποιεί το βάρος του, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις συνυπάρχουσες παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία (διαβήτης, υπέρταση, κατάθλιψη κ.λπ.). Αφού επιτύχει στα παραπάνω, ο παχύσαρκος θα επιχειρήσει να χάσει βάρος με αυξημένες πιθανότητες να επιτύχει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Τι πρέπει επομένως να κάνει ένας υπέρβαρος/παχύσαρκος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συμβουλευτεί έναν επιστήμονα της υγείας (γιατρός ή φαρμακοποιός). Έτσι, θα μπορέσει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματός του και τη σφαιρική αντιμετώπιση που απαιτείται (δίαιτα, σωματική δραστηριότητα, αλλαγή τρόπου ζωής, φαρμακευτική αντιμετώπιση ακόμα και χειρουργική αντιμετώπιση σε κάποιες περιπτώσεις) με τρόπο αξιόπιστο και επιστημονικό.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος από το άτομο και η απόφασή του να αλλάξει είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Οι ρεαλιστικοί στόχοι (10-15% απώλεια βάρους) αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να μην απογοητευτεί, να συνεχίσει την προσπάθειά του και τελικά να επιτύχει.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να περιλαμβάνει:

Πρώτα απ’ όλα τη μείωση της πρόσληψης ενέργειας (φαγητό) και την αύξηση της κατανάλωσης (σωματική δραστηριότητα). Στόχος είναι σε βάθος χρόνου το άτομο να μάθει να διατρέφεται σωστά, ισορροπημένα και να ασκείται.
Σε περίπτωση που ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από 30 ή και πάνω από 27, εάν υπάρχουν συνοδές παθήσεις (διαβήτης, υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία), το άτομο μπορεί να βοηθηθεί από φαρμακευτική αγωγή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Ελλάδα δύο φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η Σιμπουτραμίνη (Reductil) αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού χωρίς να προκαλεί ανορεξία και έτσι μειώνει την πρόσληψη τροφής και αυξάνει ελαφρά τις καύσεις και η Ορλιστάτη (Xenical) αποβάλλει μέρος του λίπους που προσλαμβάνουμε με την τροφή.
Σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής παχυσαρκίας (ΔΜΣ πάνω από 40 ή πάνω από 35 με συνοδές παθήσεις) και αφού έχουν αποτύχει οι κατ’ επανάληψη προσπάθειες απώλειας βάρους με δίαιτα και φάρμακα, μπορεί να προταθεί από γιατρό η λύση της χειρουργικής αντιμετώπισης.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ένα κλινικά χρήσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην ελάττωση του σωματικού βάρους και των παθολογικών καταστάσεων που οφείλονται στην παχυσαρκία.
Αντιμετωπίσιμες ή/και παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Να μην προκαλεί εθισμό.
Να διατηρεί την αποτελεσματικότητά του σε μακροχρόνια χορήγηση.
Να μη δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα έπειτα από πολλά χρόνια χορήγησής του.
Να έχει γνωστό μηχανισμό δράσης.
Να έχει λογικό κόστος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, προτείνοντάς σας ένα αποτελεσματικό, ασφαλές και προσιτό φάρμακο.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

«Ναι, αλλά το κόστος των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι πολύ υψηλό;» θα αναρωτηθείτε πολλοί.

Πρέπει να σας πούμε λοιπόν ότι σήμερα υπάρχουν πλέον σημαντικές διαφορές στο κόστος των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Υπάρχουν συσκευασίες, όπως είναι το Reductil 56caps, που καλύπτουν 2 μήνες θεραπεία και έχουν κόστος ημερήσιας θεραπείας έως και 35% χαμηλότερο από τα άλλα σκευάσματα. Ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας ενημερώσουν σχετικά.

ΔΙΠΛΟ ΤΟ…ΟΦΕΛΟΣ

1. Περπατάτε αντί να παίρνετε λεωφορείο. Έτσι, δεν θα αναπνέετε μόνο καθαρό αέρα, αλλά θα διατηρείτε και τη φόρμα σας και θα εξοικονομείτε και χρήματα.
2. Πηγαίνετε με τα πόδια στην αγορά της γειτονιάς σας, γιατί έτσι, όχι μόνο θα ασκείστε, αλλά θα βρίσκετε και καλύτερες τιμές στο τοπικό σούπερ μάρκετ.
3. Αρχίστε να μαγειρεύετε! Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρύνετε λιγότερο τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό, αλλά θα τρώει και πιο υγιεινά όλη σας η οικογένεια και κυρίως εσείς.

Πηγη: belife.gr