ΜΕΛΕΤΙΝΙΑ Ή ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Date

ImageHandler.ashxYλικά
Υλικά για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (και λίγο επιπλέον για την επιφάνεια εργασίας)
1 κ. κ. μπέικιν πάουντερ
2 κ. σ. ζάχαρη
1/4 κ. γ. αλάτι
120 γρ βούτυρο, ελαφρά λιωμένο
2 αβγά
2 κ. κ. ανθόνερο
125 ml γάλα, ελαφρά χλιαρό
Υλικά για τη γέμιση
500 γρ χλωρό ή ξινομυζήθρα ή γλυκιά μυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι ή περασμένο από το μύλο λαχανικών.
250 γρ ζάχαρη
2 αβγά και 1 κρόκο αβγού
1/2 κ. κ. μαστίχα, κοπανισμένη μαζί με 1 κουταλιά ζάχαρη ή μαστίχα σε σκόνη εναλλακτικά χρησιμοποιούν και βανίλια
120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κανέλα σε σκόνη

Παρασκευή
Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι και στο κέντρο του ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα με κοκκώδη υφή. Ρίχνουμε τα αβγά, ένα-ένα, και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μέτρια προς σκληρή ζύμη. Ρίχνουμε το ανθόνερο και όσο γάλα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη. Τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε συνεχώς, για 10 λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να σταθεί.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το τυρί με τη ζάχαρη, το αβγό, την μαστίχα και τα 3/4 από αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, που δεν θα πρέπει να κολλάει στα χέρια μας, αλλά ούτε και να είναι υδαρές. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, πάχους 1 εκ. και την κόβουμε με το ποτήρι σε κύκλους με διάμετρο 10 εκ. Βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση στο κέντρο του κάθε κύκλου και καθώς ανασηκώνουμε την περιφέρεια του κύκλου για να σχηματίσουμε τοιχώματα, τσιμπάμε τις άκρες της ζύμης, με τα δύο μας δάχτυλα, σε διάφορα σημεία σα να προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τη γέμιση κι έτσι δημιουργούνται «μυτούλες». Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση. Τοποθετούμε τα μελιτίνια σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί (που θα χωρέσει περίπου 25-26 κομμάτια) και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, σε προθερμασμένο, στους 180?, φούρνο, μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει ελαφρά η ζύμη τους. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τα μελιτίνια σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Τα πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Σημ. 1. Η ποσότητα των αβγών που θα βάλουμε στη γέμιση εξαρτάται από το πόσο υγρό θα είναι το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν είναι πολύ στεγνό χρειαζόμαστε περισσότερα αβγά. Αν πάλι βγει πιο υδαρές μπορούμε να προσθέσουμε αλεύρι ή τυρί 2. Αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο πολύ φρέσκο τυρί καλύτερα να διατηρήσουμε τα μελιτίνια στο ψυγείο.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα