5 ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

happysmile1ο ΒΗΜΑ: ΘΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΣΩΣΤΑ

Πολλοί –άντρες και γυναίκες– κοιμόσαστε άσχημα και δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Μην αφήνετε, όμως, την αϋπνία να εδραιώνεται, καθώς μακροπρόθεσμα η έλλειψη ύπνου έχει συνέπειες σε όλα τα ζωτικά όργανα: το δέρμα θαμπώνει, η καρδιά κουράζεται και μπορεί να αποκτήσετε και περιττό βάρος.

Γιατί όμως να μην κοιμάστε καλά; Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές: άσχημο στρώμα, άγχος, θόρυβοι, ζέστη ή κατάθλιψη.

Τι να κάνετε:

Ελέγξτε την ποιότητα του στρώματός σας.
Ελαφρύνετε το δείπνο σας.
Καταργήστε τον καφέ μετά τις 4 το απόγευμα.
Αερίζετε το δωμάτιό σας και κρατάτε τη θερμοκρασία του σε κανονικά επίπεδα (ανάμεσα στους 19-21 οC).
Βγάλτε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το τηλέφωνο από το υπνοδωμάτιο.
Πίνετε ένα αφέψημα πορτοκαλανθού ή τρώτε ένα γιαούρτι (το ασβέστιο κατευνάζει) πριν πάτε για ύπνο.
Κάντε κάποια ομοιοπαθητική ή φυτοθεραπευτική αγωγή.
Απευθυνθείτε σε ένα Ειδικό Κέντρο Ύπνου, αν το πρόβλημα συνεχίζεται.

2ο ΒΗΜΑ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Πολλοί προσκολλώνται στα υπνωτικά και τα αγχολυτικά, καταλήγοντας να καταναλώνουν «χούφτες» από αυτά… Γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού υπάρχουν και αρκετές φυσικές λύσεις;

Τι να κάνετε:

Πάρτε βιταμίνη D, που βελτιώνει τη διάθεση σ’ εκείνους που υποφέρουν από εποχιακή μελαγχολία.
Αν σας λείπει μαγνήσιο (λείπει συνήθως στο 15% των γυναικών), συμπληρώστε το πίνοντας μεταλλικό νερό, που περιέχει μαγνήσιο, ή ακολουθώντας μια σχετική αγωγή με το στοιχείο αυτό.

3ο ΒΗΜΑ: ΘΑ ΚΙΝΟΥΜΑΙ

Ολοένα και περισσότεροι γιατροί δηλώνουν ότι η πρόσληψη βάρους και η ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να σχετίζονται με την απραξία και την καθιστική ζωή. Με λίγα λόγια, δεν καταναλώνετε πλέον αρκετή ενέργεια. Και καθώς ο φυσικός σας μεταβολισμός «καίει» από τη φύση του λιγότερες θερμίδες όσο μεγαλώνετε, παχαίνετε… Το φάρμακο; Ανακτήστε τον έλεγχο του σώματός σας και αρχίστε να κινείστε!

Τι να κάνετε:

Θέστε το σώμα σας σε λειτουργία: προτιμήστε τις σκάλες αντί το ασανσέρ, το περπάτημα ή το ποδήλατο αντί το αυτοκίνητο, παίρνετε βαθιές αναπνοές, φροντίστε να αθλείστε.
Διαλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και αντιστοιχεί στις προσδοκίες σας. Οι κοιλιακοί και το σταθερό ποδήλατο επί 10 λεπτά την ημέρα είναι πολύ θετικό. Ή, αν προτιμάτε, κάνετε κάποιο σπορ δυο φορές την εβδομάδα ή πεζοπορία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ό,τι κάνετε να το κάνετε με ευχαρίστηση.

4ο ΒΗΜΑ: ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΩ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΒΑΡΟΣ

Όλοι μας καταφέρνουμε και χάνουμε κάποια κιλά, αλλά αυτό δεν έχει νόημα, εφόσον συνήθως τα ξαναπαίρνουμε και μάλιστα περισσότερα! Από την άλλη, δεν πρέπει να θέτουμε ως στόχο ένα βάρος μη ρεαλιστικό. Δεν είναι δυνατόν να επανέλθετε στο βάρος της νιότης σας, ενώ κάτι τέτοιο θα ήταν και επικίνδυνο. Τρία με πέντε κιλά λιγότερα είναι ένας μέτριος, αλλά επαρκής στόχος.

Τι να κάνετε:

Και μόνο το γεγονός ότι θα ρυθμίσετε τη διατροφή σας τρώγοντας τρία «σωστά» γεύματα την ημέρα αρκεί πολλές φορές για να χάσετε τα παραπανίσια κιλά.
Όταν τρώτε σωστά στις ώρες των γευμάτων, μπορείτε να αντισταθείτε στο τσιμπολόγημα.
Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο. Αν έχετε την αίσθηση ότι τρώτε όλη τη μέρα ή παρορμητικά, προτιμήστε αυτούς που ακολουθούν μια ψυχολογική προσέγγιση στο θέμα της διατροφής.

5ο ΒΗΜΑ: ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΘΕΤΙΚΑ

Οι μαύρες σκέψεις μπορεί εύκολα να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, χωρίς να το καταλάβετε. Καταπολεμήστε τες, παρεμβάλλοντας θετικές σκέψεις.

Τι να κάνετε:

Με την παραμικρή μαύρη σκέψη, φέρνετε στο νου σας όλα τα ωραία που ζήσατε και που ονειρεύεστε να ζήσετε.

Πηγη: belife.gr