ΘΟΡΥΒΟΣ: ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΡΥΒΕΙ

DSC_53911Από το σεσουάρ έως το μπλέντερ πώς επηρεάζει ο θόρυβος την υγεία μας; Ποιο είναι το επίπεδο του θορύβου που προκαλεί μόνιμη βλάβη στην ακοή.

Οι συνέπειες του θορύβου στην καθημερινότητά μας δεν είναι αμελητέες. Στρες, διαταραχές στον ύπνο και τη συγκέντρωση, είναι κάποιες από αυτές. Αν και υπάρχουν πολλοί περιορισμοί για την προστασία των εργαζομένων από τους θορύβους στο χώρο εργασίας, λίγοι είναι αυτοί που αφορούν τους θορύβους εκτός επαγγελματικών χώρων: φορητές συσκευές ήχου, συναυλίες, σεσουάρ, σειρήνες, μηχανές κοπής γκαζόν, ηλεκτρικές σκούπες, συναγερμοί αυτοκινήτων και αμέτρητα άλλα αντικείμενα, εκπέμπουν θορύβους τους οποίους απλούστατα δεν αντέχουν τα αυτιά του ανθρώπου.

Και μετά, είναι οι θόρυβοι σε χώρους συναθροίσεων: πανεπιστήμια, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες είναι μερικά από αυτά, στα οποία ο θόρυβος συχνά υπερβαίνει τα όρια αντοχής.

Όπως απέδειξαν επιστημονικές μελέτες, ο θόρυβος αποτελεί την κύρια αιτία βαρηκοΐας. Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου παιδιών σχολικής ηλικίας, ήδη έχουν μόνιμες βλάβες στην ακοή τους εξαιτίας των καθημερινών θορύβων, τους οποίους θεωρούμε δεδομένους στη ζωή μας αλλά μόνο τέτοιοι δεν θα έπρεπε να είναι. Η ένταση του ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) και το επίπεδο που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή, είναι τα 85 dB – όσο εκπέμπει ένα σεσουάρ ή ένα μπλέντερ στην κουζίνα μας.

Υπάρχουν όμως και άλλα δεινά που προκαλεί ο θόρυβος, που προέρχονται από καθημερινές μας δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ο ψίθυρος, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας ακόμα και εάν τα ντεσιμπέλ στα οποία κινείται δεν ξεπερνούν τα 30 με 40. Ακόμα και μια συνομιλία σε απόσταση ενός μέτρου και έντασης 60 ντεσιμπέλ, μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας. Πολύ πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος συχνά στους θορύβους ενός κεντρικού δρόμου. Για παράδειγμα, όταν η ένταση είναι 80 ντεσιμπέλ και η απόσταση 300 μέτρα, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το όριο του πόνου στα αυτιά επισήμως είναι πάνω από τα 130 ντεσιμπέλ. Πάνω από αυτό το όριο κάθε ήχος προκαλεί πόνο στα αυτιά, όπως για παράδειγμα ο ήχος ενός πυροβολισμού που ξεπερνά τα 160 ντεσιμπέλ.
Δεν είναι όμως μόνο η ένταση, αλλά και η συχνότητα ενός ήχου που ενοχλεί. Για παράδειγμα το πάτημα μιας κιμωλίας στον πίνακα ή το πέρασμα ενός πιρουνιού στο πιάτο έχουν υψηλή συχνότητα. Όταν αυτή ξεπεράσει τα 5.000 Hertz είναι εξαιρετικά ενοχλητική.

Πηγη: iatronet.gr