ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ… ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ!

Date

Σε μια προσπάθεια να εξαλείψει στερεότυπα και διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ένας δημόσιος παιδικός σταθμός στη Στοκχόλμη αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί στο λεξιλόγιό του λέξεις όπως αγόρι και κορίτσι και να αποφεύγει να αναφέρεται στα παιδιά ως «αυτός» ή «αυτή», προτιμώντας να τα αποκαλεί «φίλους».

Το προσωπικό του σταθμού χρησιμοποιεί ουδέτερες εκφράσεις οι οποίες κάποιες φορές δεν υπάρχουν καν στο επίσημο λεξιλόγιο της Σουηδικής γλώσσας, ακολουθώντας συμβουλές από ειδικούς παιδαγωγούς που έχουν προσληφθεί στο συγκεκριμένο σταθμό.

Κάποιες φορές τα παιδιά ακούνε παραμύθια στα οποία υπάρχουν και ρόλοι με γκέι και λεσβίες ενώ αποφεύγονται όσα κλασσικά παραμύθια αναπαράγουν στερεότυπα για τα φύλα, όπως η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα.

«Η κοινωνία απαιτεί από τα κορίτσια να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, να είναι ευγενικά και όμορφα, ενώ για τα αγόρια να είναι αρρενωπά, σκληρά και εξωστρεφή», λέει ένας δάσκαλος του σταθμού. «Το σχολείο μας τους δίνει μια φανταστική ευκαιρία να είναι ο, τι ακριβώς θέλουν να είναι», προσθέτει.

Σύμφωνα με έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2010, η Σουηδία και άλλες τρεις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ηγούνται παγκοσμίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των φύλων. Η Σουηδία θεωρείται επίσης πρωτοπόρος σε ότι αφορά τη νομιμοποίηση για τις γκέι και λεσβιακές σχέσεις.

Αν και η πρακτική του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού είχε γενικώς θετική αποδοχή, δεν έλειψαν και αντιδράσεις. Κάποιοι γονείς παραπονέθηκαν ότι αυτή η εμμονή με την ισότητα των δύο φύλων, αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια της λογικής στη Σουηδία.

Πηγή: το Βήμα

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα