ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Μια χημική ουσία που υπάρχει στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και αντικειμένων μπορεί να υπονομεύει την ικανότητα των ανδρών να προσελκύουν τις γυναίκες, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές. Η σχετική μελέτη έγινε σε αρσενικά ποντίκια, τα οποία οι ερευνητές εξέθεσαν όταν ήταν μωρά στην ουσία δισφαινόλη Α (ή BPA). Όταν τα ζώα μεγάλωσαν, είχαν απαρρενοποιηθεί και επεδείκνυαν θηλυπρεπή συμπεριφορά.

Επιπλέον, η ΒΡΑ είχε καταστείλει την πρώιμη παραγωγή τεστοστερόνης, την οποία οσμίζονται τα θηλυκά ποντίκια για να προσελκυσθούν και να ζευγαρώσουν με τα αρσενικά, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τσέριλ Ρόζενφελντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

«Τα ζώα που είχαν εκτεθεί στην ΒΡΑ έμοιαζαν καθ’ όλα φυσιολογικά, αλλά την ίδια στιγμή ήταν και εντελώς διαφορετικά από εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί στην ουσία», εξήγησε.

«Τα θηλυκά δεν ήθελαν να ζευγαρώσουν μαζί τους, ενώ οι επιδόσεις τους σε τεστ προσανατολισμού στο χώρο ήταν χειρότερες – και, στην άγρια φύση, η ικανότητα προσανατολισμού στο χώρο είναι αυτή που καθορίζει το αν θα βρουν σύντροφο για να ζευγαρώσουν».

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους επηρεάζει η ΒΡΑ και την ανάπτυξη των ανθρώπων. Η δισφαινόλη Α (ή δισφαινόλιο Α) χρησιμοποιείται για να σκληραίνουν τα πλαστικά. Αποτελεί μια από τις ευρύτερα παραγόμενες χημικές ουσίες του κόσμου και υπάρχει σε δεκάδες καθημερινά είδη – από μπιμπερό και θήκες για CD έως συσκευασίες τροφίμων και ροφημάτων.

Επειδή μιμείται τα οιστρογόνα, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι επεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο οργανισμός τις ορμόνες. Μερικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως είναι ασφαλής, ενώ άλλες την έχουν συσχετίσει με καρκίνο του μαστού, ηπατικές βλάβες, παχυσαρκία, διαβήτη και προβλήματα γονιμότητας.

Στη νέα μελέτη, οι μητέρες των αρσενικών ποντικιών άρχισαν να εκτίθενται στην ΒΡΑ τις δύο εβδομάδες πριν γεννήσουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, ούτως ώστε να «περάσει» η ουσία και στους απογόνους τους.

Η δόση της ΒΡΑ που χορηγήθηκε βρίσκεται εντός των ορίων που έχει θεσπίσει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ως ασφαλή για τον άνθρωπο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS, την οποία εκδίδει η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ.

 

Πηγή: τα Νέα