ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ

Date

4sands_1009669iΑν τώρα που καλοκαιριάζει αισθάνεστε φαγούρα γύρω από τα δάκτυλα των ποδιών σας και το δέρμα στην περιοχή να γίνεται ξηρό και να ξεφλουδίζει, διερευνήστε μήπως προσβληθήκατε από μυκητίαση των ποδιών. Ένα δηλαδή πρόβλημα, το οποίο προσβάλλει το 15% του πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους ταλαιπωρούνται για μεγάλο διάστημα, αν και η θεραπεία διαρκεί έως τέσσερις εβδομάδες.

Ο μεγάλος αίτιος: η ζέστη

Η ζέστη εκτός των άλλων δημιουργεί και ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη μυκητιάσεων στο πόδι. Τα πόδια μας αποβάλλουν καθημερινά ιδρώτα, ο οποίος μπορεί να γεμίσει μια θήκη αβγού. Η ποσότητα είναι μεγάλη, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες να εξατμιστεί από τα παπούτσια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έντονη εφίδρωση, η παραμονή για πολλές ώρες των ποδιών στα παπούτσια, η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων και συνθετικών καλτσών είναι προδιαθεσικοί και επιβαρυντικοί παράγοντες για τη δημιουργία μυκητιάσεων στα πόδια.

Η ισορροπία του pH (όξινο/βασικό) στα πόδια επηρεάζεται από την έντονη εφίδρωση. Η διαταραχή της φυσιολογίας της επιδερμίδας έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μόλυνση (επιμόλυνση) από μικρόβια που ονομάζονται κορυνοβακτηρίδια. Ο μεταβολισμός αυτών των μικροβίων παράγει ουσίες που ευθύνονται κατά ένα μεγάλο μέρος για τη δυσάρεστη μυρωδιά των ποδιών.

Συμπτώματα

Η μυκητίαση των κάτω άκρων είναι μια πάθηση που γίνεται αμέσως αντιληπτή:

Αρχικά, το δέρμα γύρω από τα δάκτυλα παίρνει λευκό χρώμα και φαίνεται «νοτισμένο».
Είναι πιθανόν να υπάρχει δυσάρεστη οσμή στα πόδια και μικρά σχισίματα ή εκδορές στο δέρμα, που συνοδεύονται από κνησμό ιδιαίτερα κατά τις ώρες που αυξάνεται η θερμοκρασία στα πόδια, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά το πλύσιμο.
Σε μικρές περιοχές του δέρματος μπορεί να υπάρχει ερεθισμός και κοκκινίλα που συνοδεύονται από την εμφάνιση εξανθημάτων που μοιάζουν με φουσκάλες.
Αργότερα, η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί στο εσωτερικό κοίλο τμήμα του πέλματος ή και σε ολόκληρο το πόδι.

Προσοχή!
Οι περισσότεροι δε συνειδητοποιούμε πόσο ευαίσθητα είναι τα άκρα μας. Επειδή ορισμένα σημεία του ποδιού συνδέονται άμεσα με σημεία του σώματος μας και για κάθε όργανο του σώματος υπάρχει στο πόδι μια αντανακλαστική θέση, γι’ αυτό λοιπόν όταν υποφέρουμε από μυκητίαση στο πόδι, νιώθουμε να επηρεάζεται το σώμα μας και η αίσθηση της υγείας μας.

Θεραπευτικά λάθη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι με μυκητιάσεις στα πόδια, ξεκινούν μεν θεραπεία, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε λίγους. Εκτιμάται ότι το 23% των ανθρώπων υποφέρουν για 10 χρόνια από υποτροπή της μόλυνσης και το 64% από αυτούς προσβάλλονται περισσότερο από τέσσερις φορές το χρόνο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι περισσότερες θεραπείες καθιστούν το μύκητα προσωρινά αδρανή, αντί να τον σκοτώνουν, με αποτέλεσμα την πιθανότητα επιμόλυνσης. Επιπλέον, οι νοσούντες –αντί να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή– προτιμούν να χρησιμοποιήσουν καλλυντικές κρέμες και πούδρες, που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Επίσης, οι μισοί από τους ασθενείς δεν τηρούν τη δοσολογία που τους προτείνει ο δερματολόγος, ενώ ένας στους τέσσερις σταματά τη θεραπεία όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Νέα θεραπεία με μια μόνο εφαρμογή!

Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει πλέον θεραπεία, που με μία μόνο εφαρμογή εξοντώνει τους μύκητες! Πρόκειται για τη νέα θεραπεία με τερβιναφίνη (lamisil once), η οποία εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς εφαρμόζεται μία φορά και απομακρύνει κάθε δυσφορία και ενόχληση, επιτρέποντας έτσι σε όσους νοσούν να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους. Η διαφορά της συνίσταται στο ότι απαιτεί μια μόνο εφαρμογή για να σκοτώσει τους μύκητες.

Μόλις εφαρμοστεί το διάλυμα, αφήνει πάνω στο δέρμα ένα σχεδόν αόρατο και μη λιπαρό φιλμ μέσω του οποίου διοχετεύεται προοδευτικά το ενεργό δραστικό συστατικό. Τριάντα λεπτά μετά την εφαρμογή αρχίζει η δράση του φαρμάκου και το δραστικό συστατικό παραμένει στο δέρμα έως και 13 μέρες, δρώντας ενάντια στη μόλυνση και προστατεύοντας τα πόδια από πιθανή υποτροπή έως και 3 μήνες!

Πρόληψη

Υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση:

Πλένετε τακτικά τα πόδια σας και στεγνώνετέ τα με προσοχή.
Φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες και αλλάζετέ τις ταχτικά μέσα στην ημέρα εφόσον χρειάζεται.
Προσπαθήστε να φοράτε καθημερινά διαφορετικό ζευγάρι παπούτσια, αφού ο ιδρώτας χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να εξατμιστεί από αυτά, οπότε εάν συνεχίζετε να φοράτε καθημερινά το ίδιο ζευγάρι, τα παπούτσια σας δε θα μπορέσουν να στεγνώσουν ποτέ σωστά.
Προτιμήστε τα δερμάτινα παπούτσια, τα οποία επιτρέπουν στα πόδια σας να αναπνέουν.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα