Ο ΖΕΣΤΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

sun1-628x418Ο πλάνος και ζωογόνος ήλιος είναι πηγή ζωής, αφού ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, καταπολεμά τη μελαγχολία και βελτιώνει δερματικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα όμως, η υπερβολική και χωρίς καμιά προστασία έκθεσή μας σ’ αυτόν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, αφού επισπεύδει τη γήρανση της επιδερμίδας και ευνοεί την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων του δέρματος, ειδικότερα τώρα που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πλέον μόνιμη απειλή για όλους μας, καθώς η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει συνεχώς.

Ας μάθουμε λοιπόν, ν’ αντιμετωπίζουμε κατάλληλα τον ήλιο για να απολαμβάνουμε χωρίς προβλήματα τη ζεστασιά του…

Τα είδη των ηλιακών αχτίνων

Οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA): Eίναι αυτές που απορροφώνται από την επιδερμίδα, διεγείρουν τη μελανίνη, καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος και προκαλούν τη φωτογήρανση.
Οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB): Eίναι υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα, τον καρκίνο του δέρματος, τις αλλοιώσεις του DNA, τη σύνθεση της βιταμίνης D και την παραγωγή μελανίνης.
Οι υπέρυθρες ακτίνες (IR): Eίναι οι ακτίνες εκείνες του ήλιου, που εντείνουν τα αρνητικά αποτελέσματα των δυο άλλων, προκαλώντας ταυτόχρονα θερμοπληξία και αφυδάτωση αλλά και προστατευτική εφίδρωση. Είναι σε θέση να διαπερνούν την επιδερμίδα και να φτάνουν στους βαθύτερους ιστούς του δέρματος, κάνοντάς μας να ζεσταινόμαστε και να καιγόμαστε.

Ήλιος και δέρμα: μια επικίνδυνη σχέση

Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει τις παρακάτω βλάβες στο δέρμα μας:

Φωτοευαισθησία: Πρόκειται για μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση του οργανισμού στην ηλιακή ακτινοβολία. Προκαλεί ελαφρές πληγές, που συνοδεύονται -στους νεαρούς ενήλικες- από οξείς πόνους στην κοιλιά, εμετούς και, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, από στιγμιαία παράλυση. Είναι σχεδόν αδύνατο να την αποτρέψει κανείς, αφού ο μόνος τρόπος προστασίας είναι να μην εκτεθεί το σώμα καθόλου στον ήλιο, πράγμα ανέφικτο.
Κνίδωση, κνησμοί (φαγούρα): Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, που εκδηλώνονται με αυξημένη ευαισθησία του δέρματος στις ηλιακές ακτινοβολίες. Η φωτοευαισθησία ποικίλλει στην ένταση και τη μορφή, ανάλογα με το άτομο στο οποίο παρατηρείται. Συνήθως, εμφανίζεται σαν κνίδωση, σαν κνησμός ή σαν έγκαυμα.
Γήρανση του δέρματος: Οφείλεται κυρίως στην UVA ακτινοβολία, η οποία διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Η «ηλιακή ελάστωση» που οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο, προκαλεί αντιαισθητικές μεταβολές, όπως ξηρό, παχύ, κιτρινωπό δέρμα γεμάτο φακίδες, με βαθιές ρυτίδες και αυλακώσεις.
Καρκίνος του δέρματος: Το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά στα παιδιά, γιατί έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο που δημιουργεί εγκαύματα και κοκκινίλες στα μικρά παιδιά και στους έφηβους, αποτελεί την κυριότερη αιτία ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Όμως, και πολλές άλλες βλάβες στο δέρμα του ανθρώπου εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, (ρυτίδες, σκληρό δέρμα), ύστερα από επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο. Οι δερματικοί καρκίνοι αναπτύσσονται, συνήθως, στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται περισσότερο στο φως, δηλαδή, στο πρόσωπο, στ’ αφτιά, στο λαιμό, στις παλάμες, στο πίσω μέρος των χεριών…

Προσοχή!

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ούτε λεπτό ότι το καλοκαίρι στην παραλία είσαστε εκτεθειμένοι σε υπερβολική ακτινοβολία.
Δεν πρέπει επίσης να αγνοείτε την απαραίτητη προστασία όσοι καταγίνεστε με θαλάσσια αθλήματα (ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα, κ.ά.) ή με άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Δεν πρέπει να συγχέετε…

Την ηλιοπληξία, η οποία οφείλεται στις υπεριώδεις ακτίνες και πρόκειται για τα εγκαύματα πρώτου ή δεύτερου βαθμού που εμφανίζονται στο δέρμα, ύστερα από ιδιαίτερα παρατεταμένη παραμονή στον καυτό ήλιο, κυρίως γύρω στο μεσημέρι. Τα συμπτώματα της είναι: ερυθρότητα (ηλιακό ερύθημα), κάψιμο, ξεφλούδισμα της επιδερμίδας και, σε μερικές περιπτώσεις, φυσαλίδες πάνω στο δέρμα. Σε εκτεταμένα εγκαύματα, τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από πυρετό και πονοκέφαλο. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια.

Τη θερμοπληξία, η οποία οφείλεται στις υπέρυθρες ακτίνες. Είναι σοβαρότερη από την ηλιοπληξία και τα συμπτώματά της είναι: έντονη δίψα, δυνατοί πόνοι στο κεφάλι και το θώρακα, γενική αδυναμία, βούισμα στ’ αυτιά, καρδιακή αρρυθμία. Σε περίπτωση θερμοπληξίας, πρέπει να ειδοποιηθεί το γρηγορότερο ο γιατρός. Μέχρι να έλθει, ξαπλώστε τον «ασθενή» στη σκιά και βρέξτε του το μέτωπο με δροσερό νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι.

Πηγη: belife.gr