ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Date

jackie_kennedy7Έχει γίνει πια συνείδηση σε όλους μας, πώς τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη. Κι αυτό, διότι οι περιβαντολλογικές συνθήκες σήμερα είναι τέτοιες, που δε μας επιτρέπουν πια επιπολαιότητες με την υγεία μας και με την υγεία των ματιών μας.

Παράδειγμα η UV-B ακτινοβολία, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται από τον κερατοειδή χιτώνα και τον κρυσταλλοειδή φακό των ματιών, δημιουργώντας έτσι βλάβες στους ιστούς. Όσο για την ακτινοβολία UV-A, αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, εφόσον μπορεί και εισχωρεί βαθύτερα στα μάτια.

Τί μπορεί, λοιπόν, να προκαλέσει ο ήλιος στα μάτια, όταν κάθεται κανείς σ’ αυτόν πολλές ώρες απροστάτευτος; Καταρράκτη, φωτοκερατίτιδα, εκφυλιστικές παθήσεις του κερατοειδούς και καρκίνο του δέρματος γύρω από τα μάτια.

Για τους παραπάνω λόγους τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα. Αλλά ποιού είδους γυαλιά ;

Οι φακοί ηλίου πρέπει να είναι ποιοτικοί

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο φακός ηλίου πρέπει:

Ν’ ανακόπτει το 100% της UV -ακτινοβολίας.
Να μην προκαλεί παραμόρφωση των αντικειμένων, έτσι ώστε να βλέπουμε χωρίς προβλήματα.
Να είναι οπτικά κατεργασμένος ώστε να μην αλλοιώνεται στην πολλή ζέστη ή το κρύο.

Όσο για τα γυαλιά ηλίου αυτά θα πρέπει να:

Έχουν σκελετό από υλικό που να μην ερεθίζει ή να προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα.
Είναι άφλεκτα, να μην παραμορφώνονται, να μην έχουν εξογκώματα, και να
Αγοράζονται πάντα από τα ειδικά καταστήματα οπτικών. Διότι υπάρχουν και οι «μαϊμούδες», που κυκλοφορούν σε χαμηλές τιμές, κακή ποιότητα και εισάγονται χωρίς έλεγχο.

Χρώμα και φωτεινότητα των φακών

Για να είναι ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου το κατάλληλο, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη -όχι μόνο το χρώμα- αλλά και το βαθμό σκουρότητας των φακών. Με άλλα λόγια: Ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιών ηλίου δεν μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ποιοτική όραση κάτω από τον ήλιο. Για παράδειγμα, γυαλιά κατασκευασμένα για συνθήκες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στην οδήγηση.

Οι γκρι φακοί: Όσοι, λοιπόν, θέλετε γυαλιά για πολλές χρήσεις, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα ζευγάρι μέτριας φωτεινότητας. Οι γκρι φακοί, στην περίπτωση αυτή, είναι οι καταλληλότεροι, αφού φιλτράρουν αποτελεσματικά τις έντονες λάμψεις και το δυνατό φως.
Οι κίτρινοι και οι χρυσοί φακοί μειώνουν την ένταση του μπλε φωτός και είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, όταν δεν υπάρχουν, όμως, χιόνια.
Οι φακοί σε αποχρώσεις του καφέ είναι όπως και οι γκρι κατάλληλοι για πολλές χρήσεις.
Οι πράσινοι περιορίζουν τις λάμψεις και το μπλε φως.
Οι μοβ και οι ροζ ευνοούν το κοντράστ σε χώρους με μεγάλες πράσινες ή γαλάζιες επιφάνειες.

Προσοχή!
Σ’ ό,τι αφορά στο χρώμα και τη φωτεινότητα των φακών κωδικοποιούνται μέσα από τον κανονισμό ΕΝ 1836/1995, με τον οποίο ορίζεται, ότι όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται από εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών, οφείλουν ν’ αναγράφουν την κατηγορία (0,1,2,3,4) στην οποία ανήκουν. Για παράδειγμα, στην κατηγορία ‘3’ ανήκουν φακοί ηλίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάτω από ισχυρή ηλιακή ακτινοβοία, μέσα στην πόλη, στη θάλασσα και το βουνό. Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου γενικής χρήσης ανήκουν κυρίως στην κατηγορία αυτή, ιδιαίτερα στις χώρες έντονης ηλιοφάνειας, όπως είναι η πατρίδα μας.

Τα γυαλιά είναι απαραίτητα:

Σε όσους το επάγγελμά τους τούς υποχρεώνει να εκτίθενται πολύ στον ήλιο.
Σε αυτούς που έχουν δυστροφίες του αμφιβληστροειδούς ή πάσχουν από χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή ξηροφθαλμία.
Σε όσους έχουν κάνει εγχείρηση καταρράκτη και έχουν τοποθετήσει ενδοφακό, ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που ο ενδοφακός είναι απορροφητικός στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Σε αυτούς που φορούν φακούς επαφής, ακόμα κι αν αυτοί είναι απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα