ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

imagesdatafiles185391Το ποδήλατο, σαν μέσο μετακίνησης αλλά και άσκησης χρησιμοποιείται ελάχιστα στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Τι κρίμα, όμως, αφού θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ένα άριστο μέσο αερόβιας άσκησης;

Τα οφέλη

Με την ποδηλασία:

Βελτιώνεται το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, ενώ το μυϊκό γυμνάζεται εκλεκτικά.
Γυμνάζονται πολύ καλά οι μύες των κάτω άκρων κι εν μέρει των άνω.

Προσοχή!
Οι πρόσθιοι θωρακικοί μύες και εκείνοι της ράχης δε συμμετέχουν πολύ, γι’ αυτό ο ποδηλάτης πρέπει να κάνει επιπλέον άσκηση αυτών των μυϊκών ομάδων. Αυτό δε συνιστάται απλώς, αλλά επιβάλλεται, για να μην προκληθούν παραμορφώσεις στο επάνω μέρος του σώματος.

Στοιχειώδης προγραμματισμός

Η ποδηλασία είναι ευκολότερη και πιο ευχάριστη από το τρέξιμο, εφόσον προσφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα, αρκεί να εφαρμόζεται κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα, όπως:

Η άσκηση να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα με 2-3 χλμ. κάθε φορά, σε 8-12 λεπτά.
Τις επόμενες εβδομάδες ν’ αυξάνεται η κάθε διαδρομή κατά 2 χλμ., ενώ στους τρεις μήνες μπορεί να φτάσει τα 20 χλμ., δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Η απόσταση αυτή πρέπει να καλύπτεται σε 90-105 λεπτά.

Το κατάλληλο ποδήλατο

Ο υποψήφιος ποδηλάτης έχει ν’ αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα (διαμόρφωση του εδάφους, έλλειψη κατάλληλων δρόμων, ασυνείδητους οδηγούς, κ.ά.). Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι δυστυχώς οι περισσότεροι έμποροι ποδηλάτων δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να κατευθύνουν τον αγοραστή να επιλέξει το σωστό ποδήλατο.

Καταλληλότερα ποδήλατα θεωρούνται:

Τα ελαφρά ποδήλατα με πέντε ή δέκα ταχύτητες, με στενή και σκληρή ρυθμιζόμενη σέλα και τιμόνι αναπαυτικό ρυθμιζόμενο.
Το γνωστό αγωνιστικό τιμόνι δεν είναι για όλες τις χρήσεις το καταλληλότερο.
Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστούν service και ανταλλακτικά.

Απαράδεκτη νοοτροπία

Όσοι αγαπάτε την ποδηλασία, θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου:

1. Τους κινδύνους που διατρέχετε στη χώρα μας, τόσο από τα προβλήματα που οφείλονται στην κατασκευή των οδοστρωμάτων (ιδιαίτερα στις παρυφές των δρόμων) όσο και στη νοοτροπία των οδηγών, αφού οι περισσότεροι θεωρούν τον ποδηλάτη σαν παρείσακτο πάνω στο δρόμο!

Προσοχή!
Δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο οι οδηγοί αυτοκινήτων να προσπερνούν με μεγάλη ταχύτητα έναν ποδηλάτη σε τόσο μικρή απόσταση, μάλιστα, ώστε και μόνον ο αέρας να μπορεί να τον εκσφενδονίζει στο κράσπεδο!

2. Ν’ αποφεύγετε να οδηγείτε βράδυ σε δρόμους όπου κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ανεξάρτητα αν έχετε ή όχι καλά αντανακλαστικά.

3. Για να ξεπεράσετε πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα, να μάθετε τα μυστικά του ποδηλάτου και να κάνετε την άσκησή σας διασκέδαση, καλό θα ήταν να ενταχθείτε σε κάποιον ποδηλατικό όμιλο. Δοκιμάστε το! Σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.

Πηγη: belife.gr