ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΤΟΠΙΝΓΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Date

panacota-tis-meropisυλικά για 8 φορμάκια
1 1/3 φλ. τσ. γάλα πλήρες
2 1/3 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος πλήρης
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 λοβό φυσικής βανίλιας
για το τόπινγκ:
3 λεμόνια μεγάλα
1 φλ.τσ. ζάχαρη

παρασκευή
Φτιάχνουμε το τόπινγκ, που είναι μια μαρμελάδα λεμονιού: αφαιρούμε τη φλούδα από τα λεμόνια (μέχρι να φτάσει το μαχαίρι στη σάρκα) και παίρνουμε χυμό που να συμπληρώνει 1/2 φλιτζάνι. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε αρκετό νερό και βράζουμε τις φλούδες για 5′. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές με καθαρό νερό. Αφήνουμε τις φλούδες να κρυώσουν και κόβουμε σε σπιρτάκια. Βράζουμε τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και 1/4 φλ.τσ. νερό μέχρι να λυώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις φλούδες και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να μειωθεί σε 2/3 φλιτζανιού, δηλαδή περίπου 10′. Αφού κρυώσει η μαρμελάδα, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο. Ανακατεύουμε τη ζελατίνη σε 1/2 φλ.τσ. γάλα και αφήνουμε 15′ να μαλακώσει. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο γάλα. Σχίζουμε τον λοβό βανίλιας κατά μήκος και ξύνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα σποράκια, προσθέτοντας τέλος και τον λοβό. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λυώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10′. Κατόπιν, αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας, το ξαναβάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα της διαλυμένης ζελατίνης. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά μέσα στην κρέμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε ανάλογα φορμάκια, που αφήνουμε να κρυώσουν καλά και κατόπιν σκεπάζουμε με ζελατίνα και βάζουμε στο ψυγείο να πήξουν για 6 ώρες τουλάχιστον. Για το σερβίρισμα, ξεφορμάρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε επάνω μια κ.σ. από το topping λεμονιού που φτιάξαμε.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα