ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Date

6a00d83451cb8069e20148c75a8bf5970cΠροστασία από…ρούχα

Οι νάϋλον κάλτσες επιτρέπουν την είσοδο πολλών βλαβερών αχτίνων, ενώ τα παντελόνια με πυκνή ύφανση (π.χ. τζην) προσφέρουν μοναδική προστασία.
Ένα καπέλο τζόκεϊ ή κι ένα απλό καπέλο προστατεύουν το πρόσωπο και τ’ αφτιά όσων εργάζονται στο ύπαιθρο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και για όσους κάνουν σπορ σε ανοιχτό χώρο.
Τα καπέλα είναι απαραίτητα και για όσους δεν έχουν μαλλιά, δεδομένου ότι η έλλειψη μαλλιών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικού καρκίνου στο κεφάλι.
Για τα άτομα με ανοικτό δέρμα (κόκκινα ή ξανθά μαλλιά) που σπάνια μαυρίζουν, συνιστάται ιδιαίτερα η χρησιμοποίηση των ρούχων ως μέσο προστασίας.

Προστασία από…αντιηλιακά

Ποιά αντιηλιακά πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Πρώτα απ’ όλα ελέγξτε το δείκτη προστασίας. Βεβαιωθείτε ότι το αντιηλιακό σας έχει ευρωπαϊκό δείκτη (η πληροφορία αυτή αναγράφεται στη συσκευασία), γιατί και η χώρα μας χρησιμοποιεί τους δείκτες αυτούς. Στη συνέχεια, διαλέξτε ένα προϊόν που ταιριάζει στο δικό σας τύπο δέρματος. Επομένως:

Εάν μαυρίζετε εύκολα και έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα (μεσογειακός τύπος), επιλέξτε ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 12 (μέτρια προστασία).
Εάν στην αρχή κοκκινίζετε και κατόπιν μαυρίζετε, ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20 (υψηλή προστασία) είναι το καταλληλότερο για σας.
Εάν μαυρίζετε με μεγάλη δυσκολία και το δέρμα σας κοκκινίζει πολύ γρήγορα, χρησιμοποιήστε ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 20 (25, 50 ή 60, ακραία δηλαδή προστασία).
Επιλέξτε ένα ευχάριστο στη χρήση αντιηλιακό και ελέγξτε το άρωμα, την υφή και την τιμή του.

Για μεγαλύτερη προστασία

Τα αντιηλιακά προϊόντα είναι άχρηστα, αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Γι’ αυτό, λοιπόν:

Πρέπει να βάζετε το αντιηλιακό σας 15 με 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο.
Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές, τις οποίες συνήθως όλοι ξεχνάμε: αφτιά, μύτη, χείλια, πέλματα και παλάμες, το κάτω μέρος του λαιμού (και για τους άνδρες), το κεφάλι στα φαλακρά άτομα, τους αγκώνες και την περιοχή των γεννητικών οργάνων στα παιδιά και τους γυμνιστές.
Χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό σας κάθε 2 ώρες, για όσο εκτίθεστε στον ήλιο, ακόμα και στο τέλος της ημέρας. Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση αφαιρούν την κρέμα πιο γρήγορα από το δέρμα, γι’ αυτό και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό σας συχνότερα.
Στο βουνό, το εκτεθειμένο δέρμα πρέπει να προστατεύεται κάθε μία ώρα (με την ίδια συχνότητα χειμώνα-καλοκαίρι).
Στην παραλία συνιστάται ν’ αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., γιατί τότε οι αχτίνες του είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα