ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΠΟΡ;

paraksenoΔεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία: Πλάι στο στρες, το κάπνισμα και την ελλιπή διατροφή, η έλλειψη κίνησης και σωματικής εργασίας αποτελούν τους συχνότερους και ισχυρότερους νοσογόνους παράγοντες της εποχής μας.

Η έλλειψη κίνησης ισχύει σαν συναίτιο στις διαταραχές του κυκλοφορικού, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα διάφορα φαινόμενα γήρανσης, την πτώση της σωματικής άμυνας και άλλα πολλά.

Ωφέλιμα και επικίνδυνα σπορ

Βέβαια, οι αθλητίατροι δεν αποδίδουν σε κάθε είδος κίνησης οπωσδήποτε και μια αξία από άποψη υγιεινής. Σύμφωνα, λοιπόν με αυτούς, μεγάλη υγιεινή αξία έχουν τα σπορ που απαιτούν αντοχή, όπως δηλαδή είναι: Το βάδισμα, η πεζοπορία, ο δρόμος αντοχής, η ποδηλασία, η κολύμβηση, η κωπηλασία, το κανό, η πεζοπορία και το σκι-βάδην, καθώς και τ’ αθλητικά παιχνίδια, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.τ.λ.

Αντίθετα, χωρίς την παραμικρή υγιεινή αξία είναι τα σπορ εκείνα στα οποία οι μύες καταπονούνται μόνο για λίγο ή καθόλου. Εδώ ανήκουν τα μότοσπορ, τα σπορ που απαιτούν δύναμη, όπως είναι η άρση βαρών, ενόργανη γυμναστική και τα δημοφιλή είδη αθλητισμού στίβου.

Μερικές φορές, ένα σπορ μπορεί να γίνει κι επικίνδυνο για τη ζωή ενός ανθρώπου. Εξετάζοντας, για παράδειγμα, το συνολικό αριθμό εκείνων που κάνουν σπορ, οι καταδύσεις αποδεικνύονται στατιστικά ως το πιο επικίνδυνο είδος σπορ: Σε 100.000 δύτες έχουμε 23,5% περιπτώσεις θανάτου. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι και το παραμικρό ατύχημα εδώ οδηγεί άμεσα στο θάνατο.

Προσοχή!
Συνολικά το κόστος των ατυχημάτων και των βλαβών που προκαλούνται από τα σπορ είναι σημαντικά λιγότερο από το ένα δέκατο του κόστους που δημιουργείται κάθε χρόνο από την έλλειψη κίνησης και σωματικής δραστηριότητας του πληθυσμού.

Μισή ώρα την ημέρα!

Η έλλειψη κίνησης μας κάνει να γερνάμε πρόωρα. Μισή ώρα βάδισμα την ημέρα αρκεί για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι αρθρώσεις, οι μύες και το κυκλοφορικό. Για παράδειγμα, σε περίπτωση καρδιακού εμφράγματος, οι αθλητές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να επιζήσουν.

Πηγη: belife.gr