ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

87022-195135Ο πόνος στο στήθος είναι οξύς, ο ιδρώτας ανυπόφορος, ο πανικός από φόβο για…καρδιακή προσβολή φανερός. Κι όμως, οι εξετάσεις δε δείχνουν τίποτα. Η καρδιά λειτουργεί άψογα. Μήπως τελικά ο πανικός ήταν η αιτία για όλα αυτά;

Μεγάλη σύγχυση

Οι κρίσεις πανικού συχνά προκαλούν σύγχυση όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους ίδιους τους γιατρούς. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί τα συμπτώματα του πανικού θαρρείς και…μιμούνται τα συμπτώματα άλλων παθήσεων.

Συνήθως, οι περισσότεροι…πανικόβλητοι νομίζουν ότι έπαθαν καρδιακή προσβολή ή ότι…πεθαίνουν και τις περισσότερες φορές ζητούν βοήθεια από καρδιολόγο. Όμως, επειδή η διαταραχή πανικού αναγνωρίστηκε μόλις το 1980 ως ιδιαίτερη ψυχική πάθηση, γι’ αυτό και πολλοί γιατροί δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να κάνουν τη σωστή διάγνωση. Έτσι λοιπόν, μόνον ένας στους τέσσερις ασθενείς υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή έγκαιρα.

Τι είναι πανικός;

Μια κρίση πανικού δεν είναι ο συνηθισμένος φόβος ούτε φοβία, όπως για παράδειγμα, η ζωοφοβία, η υψοφοβία, η φοβία πτήσεως ή κλειστού χώρου. Αλλά πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή άγχους που δε συνδέεται ή συνδέεται χαλαρά με συγκεκριμένο αντικείμενο ή συνθήκη, δεν ελέγχεται από τη βούληση και δεν υπακούει στον έλεγχο της λογικής σκέψης.

Συμπτώματα

Μια κρίση πανικού διαρκεί συνήθως μερικά μόνο λεπτά, τραγικά όμως γι’ αυτόν που την περνά. Σπάνια υπερβαίνει τη μια ώρα. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι: Δυσκολία στην αναπνοή ή συναίσθημα ασφυξίας. Ζάλη, δυσφορία, τάση για λιποθυμία. Ταχυκαρδία, ρίγος ή τρέμουλο. Ιδρώτας, ναυτία ή πονόκοιλοι. Εξάψεις ή ρίγη και μούδιασμα των χεριών. Πόνος στο στήθος.

Καταστάσεις δηλαδή που δημιουργούν την εντύπωση ότι κάτι σοβαρό απειλεί τη ζωή, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλοτε πάλι εμφανίζεται ο φόβος του θανάτου ή το συναίσθημα επικείμενης…τρέλας.

Αιτίες

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες. Πάντως, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αίτια μπορεί να έχουν αφετηρία στην κληρονομικότητα. Επίσης παίζουν ρόλο και στοιχεία της προσωπικότητας, που έχουν προδιάθεση στην ανάπτυξη κρίσεων πανικού.

Αντιμετώπιση

Όπως είναι φυσικό, ένα άτομο σε μια κρίση πανικού δεν κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και να πεθάνει, όπως φοβάται. Ούτε βεβαίως να…τρελαθεί. Όμως ζει με την αγωνία και το φόβο ότι όλα αυτά μπορούν –από στιγμή σε στιγμή- να ξανασυμβούν. Αποτέλεσμα; Να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της ζωής του.

Η διαταραχή πανικού πρέπει λοιπόν ν’ αντιμετωπίζεται ιατρικά. Να μην αφήνεται δηλαδή στην…τύχη της. Ο τρόπος θεραπείας συνήθως είναι διπλός: με φάρμακα και με ψυχοθεραπεία, αν χρειαστεί. Παλαιότερα, σε μια κρίση πανικού οι γιατροί συνιστούσαν τα αγχολυτικά σκευάσματα. Σήμερα, θεωρούνται αποτελεσματικότερα τα αντικαταθλιπτικά και ιδιαίτερα τα σεροτονινεργικά.

Η ψυχοθεραπεία από την πλευρά της, έχει στόχο ν’ αλλάξει σκέψεις και συμπεριφορές που συνοδεύουν συνήθως τις κρίσεις πανικού.

Πηγη: belife.gr