ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ – ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Date

tirnak-oje-163532PZΠοιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στο μανικιούρ και το πεντικιούρ; Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε στην περιποίηση των άκρων μας.

H περιποίηση και η διακόσμηση των νυχιών έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα καλοφτιαγμένα νύχια ως σύμβολο υγείας και νεότητας, καθιστώντας τα ιδιαίτερα επιθυμητά. Έτσι η βιομηχανία των καλλυντικών προϊόντων συνεχώς επεκτείνεται. Το μανικιούρ και το πεντικιούρ είναι διαδικασίες κατά τις οποίες γίνεται καθαρισμός και σχηματισμός στα χέρια και στα πόδια αντίστοιχα και στη συνέχεια γίνεται επικάλυψη της ονυχαίας πλάκας με βερνίκι νυχιών.

Το σχήμα των νυχιών καθορίζεται από τις μεταβαλλόμενες τάσεις της μόδας. Ωστόσο, ορισμένα σχήματα, όπως τα μυτερά και τα οβάλ μπορούν να δημιουργήσουν προδιάθεση για είσφρυση του νυχιού, αφού όταν το νύχι κόβεται στις γωνίες και μετά λιμάρεται τότε μπορεί να έχουμε υπερβολική ανάπτυξη αυτού. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερος ο εποικισμός από μύκητες (candida, δερματόφυτο) και βακτηρίδια (Pseudomonas).

Η κατακράτηση της υγρασίας κάτω από τα μακριά νύχια είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τα παραπάνω. Το σχήμα που πρέπει να δίνεται στα νύχια είναι ελαφρά καμπυλωτό αφήνοντας τις γωνίες άθικτες. Το κόψιμό τους πρέπει να γίνεται με κατάλληλα επιλεγμένα και αποστειρωμένα εργαλεία και να χρησιμοποιούνται κάθετα στην επιμήκη επιφάνεια του νυχιού για την αποφυγή της ονυχόσχασης.

Το ελαφρύ λιμάρισμα των άκρων της ονυχαίας πλάκας είναι προτιμότερο από το κόψιμο, γιατί αποφεύγουμε τον κίνδυνο από λοιμώξεις μικροοργανισμών λόγω μικροτραυματισμών. Όταν το κόψιμο είναι απαραίτητο πρέπει να μαλακώσουμε τα νύχια με εμβάπτιση (μούλιασμα) στο νερό. Πολλοί αισθητικοί προτιμούν να αφαιρούν το επωνύχιο (πετσάκια) με φυσικά και χημικά μέσα.

Τα χημικά διαλυτικά του επωνύχιου μπορούν να μαλακώσουν την ονυχαία πλάκα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα ειδικά αν παραμένουν μεγαλύτερο από το επιτρεπτό χρονικό διάστημα, δηλαδή περισσότερο από 15-20 λεπτά. Γενικά πάντως τα ΄πετσάκια΄ δεν πρέπει να αφαιρούνται, γιατί προστατεύουν το νύχι από την είσδυση παθογόνων μικροοργανισμών.

Το τελετουργικό της βαφής των νυχιών περιλαμβάνει μια σειρά στρώσεων βερνικιού των νυχιών. Μια με δυο στρώσεις βάσης βερνικιού, μερικές στρώσεις έγχρωμου βερνικιού και στο τέλος γυαλιστικό βερνικιού (top coat). Τα περισσότερα βερνίκια είναι μείγμα πέντε συστατικών: παράγοντες σχηματισμού υμένιου, διαλυτικά συστατικά, θερμοπλαστικές ρητίνες, πλαστικοποιητικοί παράγοντες, χρωστικές.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Όσον αφορά τις αντιδράσεις στο νύχι μπορεί να προκληθεί αλλαγή του χρώματος της ονυχαίας πλάκας και κοκιωματώδη αντίδραση της επιφάνειας της ονυχαίας πλάκας.

Εκτός από το νύχι μπορεί να προσβληθεί και το δέρμα και να προκληθεί αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα.

Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τα συστατικά των διαλυτικών βερνικιού που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ και στο πεντικιούρ. Τα δραστικά συστατικά τους μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως είναι: η ξηρότητα της ονυχαίας πλάκας και των περιβαλλόντων ιστών, η ευθραυστότητα των νυχιών ο ερεθισμός του περιονύχιου και η ονυχόλυση.

Όλα αυτά περιορίζονται με τη χρήση του προϊόντος όχι πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα. Ένας ακόμα κίνδυνος προέρχεται από τα σκληρυντικά των νυχιών τα οποία βοηθούν στη σταθεροποίηση των ινιδίων της κερατίνης. Παρόλα αυτά όμως, αυξάνουν την ευθραυστότητα των νυχιών με παρατεταμένη χρήση.

Ένα κεφάλαιο που προστίθεται στους κινδύνους του καλλωπισμού των νυχιών είναι τα τεχνητά νύχια. Αυτά είναι προσχηματισμένα νύχια που έχουν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση των νυχιών με την τοποθέτηση πλαστικών tip για τα οποία απαιτείται η χρήση κυανοακρυλικής κόλλας. Αυτή μπορεί να προκαλέσει γύρω από το νύχι ερεθιστική δερματίτιδα λίγες μόλις ώρες από την εφαρμογή της. Επιπρόσθετα , τα τεχνητά νύχια δεν είναι καθόλου εύκαμπτα και είναι πιθανό τα φυσικά νύχια να υποστούν μηχανικό τραύμα, ειδικά όταν τα πλαστικά tip είναι πιο μακριά από τα άκρα των δακτύλων.

Τα ακρυλικά νύχια χτίζονται πάνω στο φυσικό νύχι με τη βοήθεια καλουπιών και τη χρήση ακρυλικής γέλης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αλλεργικές και τοπικές αντιδράσεις. Χαρακτηρίζονται από κνησμό και έντονο πόνο, η κοίτη του νυχιού είναι υπερκερατωσική και συνοδεύεται από ονυχόλυση. Έχουν αναφερθεί περιστατικά με μόνιμη απώλεια της ονυχαίας πλάκας. Οι ονυχομυκητιάσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με την τοποθέτηση των ακρυλικών νυχιών λόγω κατακράτηση της υγρασίας κάτω από το μακρύ νύχι.

Το 75% του γυναικείου πληθυσμού έχει προσβληθεί έστω και μια φορά από παθήσεις των νυχιών και του περιβάλλοντος δέρματος. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ναι επιλέγουμε σωστά τους χώρους που επισκεπτόμαστε για την περιποίηση των νυχιών μας με σωστές μεθόδους, αποστειρωμένα εργαλεία και εγκεκριμένα προϊόντα για να προλάβουμε προβλήματα με επώδυνες επιπλοκές που προκαλούν οι μολύνσεις στα άκρα. Οι ασθένειες από τα χημικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης μειώνονται δραματικά ελαττώνοντας τη χρήση αυτών.

Πηγη: iatronet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα