ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ

Το 16% των ατόμων που πάσχουν από σκληρόδερμα – ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει τις αρθρώσεις αλλά και πολλά όργανα του σώματος (δάκτυλα χεριών και ποδιών, γαστρεντερικό σωλήνα, ήπαρ, καρδιά) – εμφανίζουν και πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για το Σκληρόδερμα (29 Ιουνίου), η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Το σκληρόδερμα συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών (τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα), ενώ στην παραγωγική ηλικία η αναλογία αυξάνεται σε 15 γυναίκες προς έναν άνδρα. Η παθογένεια της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Τα συμπτώματα του σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να μην είναι τυπικά της νόσου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο η διάγνωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, και συγκεκριμένα η σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στα χέρια, στο πρόσωπο και στα πόδια, καθώς και η αλλαγή χρώματος των χεριών (λευκό, μελανό, κόκκινο), είναι τα πλέον χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα πιο σοβαρά συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα και δεν είναι εμφανή.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ρευματολόγο, με τη βοήθεια του ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως οι αιματολογικές εξετάσεις και η τριχοειδοσκόπηση, που ενδείκνυται για τα δακτυλικά έλκη.

Δύο από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και τα δακτυλικά έλκη.