banner ad

ΟΙ ΧΥΜΟΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

. July 2, 2011 . 0 Comments

Oι γιατροί συχνά προειδοποιούν τους ασθενείς να μην παίρνουν ορισμένα φάρμακα μαζί με χυμό γκρέιπ φρουτ, διότι ο συνδυασμός μπορεί να μετατρέψει τις φυσιολογικές δόσεις ενός φαρμάκου σε τοξική μεγαδόση.

Τώρα, μία νέα μελέτη δείχνει πως υπάρχει ένας ακόμα λόγος: οι χυμοί του γκρέιπ φρουτ, του πορτοκαλιού και του μήλου μπορεί να εμποδίσουν τη δράση ορισμένων φαρμάκων, στερώντας τα οφέλη που θα παρείχαν στους ασθενείς.

Η μελέτη έγινε σε ομάδα εθελοντών οι οποίοι λάμβαναν το φάρμακο της αλλεργίας φεξοφεναδίνη. Άλλοι από αυτούς το κατάπιναν με νερό και άλλοι με χυμό.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στη Φιλαδέλφεια, όταν το φάρμακο λαμβανόταν με χυμό γκρέιπ φρουτ, στο αίμα των εθελοντών ανιχνευόταν η μισή από την ποσότητά του, σε σύγκριση με τις μετρήσεις που έγιναν έπειτα από τη λήψη του με νερό. Αντίστοιχες μειώσεις υπήρχαν και με τους άλλους χυμούς.

Οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει και άλλες μετρήσεις- και έχουν διαπιστώσει ότι οι χυμοί του γκρέιπ φρουτ, του πορτοκαλιού και του μήλου μειώνουν την απορρόφηση του αντικαρκινικού φαρμάκου ετοποσίδη, ορισμένων βήτα-αναστολέων (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης), της κυκλοσπορίνης, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων, και ορισμένων αντιβιοτικών.

«Θα βρούμε κι άλλα»

«Στον κατάλογο αυτόν είναι πιθανό να προστεθούν σταδιακά και άλλα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Τζ. Μπέιλι, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά. «Είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκουμε ολοένα περισσότερα φάρμακα που επηρεάζονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο από τους χυμούς».

Ο δρ Μπέιλι είναι ο επιστήμονας που πρώτος ανακάλυψε τις πιθανές συνέπειες από τη λήψη φαρμάκων μαζί με χυμό γκρέιπ φρουτ: σε προγενέστερη μελέτη του είχε διαπιστώσει πως ο χυμός μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα με τρόπο που αυξάνει τις συγκεντρώσεις τους σε επικίνδυνα επίπεδα. Σήμερα είναι γνωστό πως το γκρέιπ φρουτ επηρεάζει δεκάδες φάρμακα, ορισμένα από τα οποία πλέον το αναγράφουν και στο φύλλο των οδηγιών χρήσεως.

Ο δρ Μπέιλι συνιστά στους ασθενείς να ρωτούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε φάρμακο με οποιονδήποτε φρουτοχυμό. Το καλύτερο πάντως, τονίζει, είναι να παίρνουμε τα φάρμακά μας με σκέτο νερό.

Ποια φάρμακα «μπλοκάρει» το γκρέιπ φρουτ

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναφέρουν πως ο χυμός του γκρέιπ φρουτ και το ίδιο το φρούτο μπορεί να διεγείρουν τη συγκέντρωση στο αίμα των φαρμάκων που ακολουθούν, γι΄ αυτό και η συνδυασμένη λήψη τους πρέπει να αποφεύγεται.

Στατίνες (χοληστερόλη): Ατορβαστατίνη, λοβαστατίνη, σιμβαστατίνη.

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου (υπέρταση, στηθάγχη): Διλτιαζέμη, φελοδιπίνη, νικαρδιπίνη, νιφεδιπίνη, νισολδιπίνη, βεραπαμίλη.

Άλλα φάρμακα για την καρδιά: Αμιοδαρόνη, κιλοσταζόλη, λοζαρτάνη.

Ανοσοκατασταλτικά (απόρριψη μεταμοσχευθέντων οργάνων): Κυκλοσπορίνη, τακρόλιμους.

Ηρεμιστικά (άγχος, αϋπνία): Διαζεπάμη, μιδαζολάμη, τριαζολάμη.

Άλλα νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα: Βουσπιρόνη, καρμαζεπίνη, σερτραλίνη.

Αναστολείς της φωσφοδιαστεράσης (στυτική δυσλειτουργία): Σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *