ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Date

8678586bc9510d3a679a0a7ea93f57e2Με το τέλος των διακοπών και την επιστροφή στην πόλη δεν επιστρέφετε μόνο πίσω στις πεζές καθημερινές δραστηριότητές σας –ύστερα από ένα διάστημα ξεκούρασης και ανεμελιάς–, αλλά συγχρόνως, οδεύοντας από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο, έχετε να αντιμετωπίσετε και την αλλαγή μιας εποχής, η οποία…χτυπάει κυρίως την ψυχική υγεία, φέρνοντας αισθήματα απογοήτευσης, μελαγχολίας και άγχους.

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το Σεπτέμβριο αυξάνονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα, εφόσον η προσαρμογή τόσο στο εργασιακό περιβάλλον για τους ενήλικες όσο και στο μαθητικό περιβάλλον για τα παιδιά επιβαρύνει ψυχικά, αφού για την προσαρμογή αυτή απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.

Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι το Σεπτέμβρη επισκέπτονται πολλοί το γιατρό τους και παραπονιούνται για παθήσεις που, ενώ το καλοκαίρι είχαν υποχωρήσει, τώρα ξαναεμφανίστηκαν, όπως κεφαλαλγίες, σπαστικές κολίτιδες, έλκη, αλλά και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης, όσοι έχουν κάποια προδιάθεση, ίσως αρχίζουν να εκδηλώνουν και νευρώσεις ή δύσπνοιες, αϋπνίες κ.ά.

Τι να κάνετε:

Ψυχοσωματικά προβλήματα τέτοιου είδους μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε είτε βρίσκοντας καινούργιες διεξόδους είτε οργανώνοντας τη ζωή σας έτσι, ώστε να σας δίνει καινούργιο περιεχόμενο. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν αμβλύνονται, αλλά, αντίθετα, διογκώνονται, τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Οι καιρικές μεταβολές του Σεπτεμβρίου αυξάνουν τις λοιμώξεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχετε ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα για να τις αντιμετωπίσετε, κάτι που θα σας βοηθήσει και αργότερα, για τη γρίπη που έρχεται με το χειμώνα.

Τι να κάνετε:

Να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Δηλαδή,με φρούτα και φρέσκα λαχανικά, αμυλούχες τροφές (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως κ.ά.), ελαιόλαδο, ψάρια –η καλύτερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης– και νερό, το οποίο απομακρύνει γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό, διατηρώντας έτσι τη ζωντάνια του.
Να πίνετε αρκετό νερό: Για να είστε σε φόρμα, πρέπει να πίνετε 3 λίτρα υγρά την ημέρα. Η μισή από την ποσότητα αυτή περιέχεται στις τροφές. Επομένως, πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του νερού των γευμάτων, του πρωινού ροφήματος, των καφέδων… Είναι καλύτερα να πίνετε νερό εκτός γευμάτων και να αποφεύγετε τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα οινοπνευματώδη.
Να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής, για να σας χαλαρώνει και να σας απαλλάσσει από το στρες της καθημερινότητας, να μειώνει τη χοληστερίνη και την πίεσή σας, να βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή σας, να ενισχύει την οστική δύναμή σας και να σας βοηθάει να «καίτε» τις περιττές θερμίδες.
Να γελάτε συχνότερα, για να ηρεμείτε, αφού 1 λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 45 λεπτά χαλάρωσης! Το γέλιο, μάλιστα, θεωρείται και το αποτελεσματικότερο φάρμακο για πολλές ασθένειες, αφού βελτιώνει την ψυχική και σωματική ευεξία μας, διώχνοντας το στρες, βασική αιτία για προβλήματα, όπως μυϊκοί πόνοι από την ένταση, αϋπνίες, στομαχόπονοι κ.ά.
Να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια. Όλοι γνωρίζουν πια ότι τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν τόσο τον ψυχικό όσο και το συναισθηματικό μας κόσμο, δίνοντάς μας περισσότερη ευεξία και βοηθώντας μας να βλέπουμε τη ζωή θετικότερα.

Για την περίοδο, λοιπόν, του φθινοπώρου καταλληλότερα έλαια είναι το ζεστό άρωμα της λεβάντας, της λανγκ, της βαλεριάνας και του ροδόξυλου. Θα σας αναζωογονούν, θα σας χαλαρώνουν και θα σας ηρεμούν.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα