27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Date

kardia1Αλλάξτε τρόπο ζωής, διατροφής και τις συνήθειές σας για να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια…

Από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία στην Αθήνα, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης. Σκοπός του; Να ενημερώσει τους Έλληνες γιατρούς αλλά και το κοινό για τις νεότερες απόψεις σχετικά με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και για τα ευρήματα σημαντικών επιδημιολογικών μελετών που έγιναν στον ελληνικό πληθυσμό.

Μερικά από τα βασικότερα σημεία που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο αυτό είναι τα παρακάτω:

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Ευθύνονται για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στη χώρα μας, ενώ αποτελούν και τη σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και αναπηρίας. Δυστυχώς, η πραγματικά αλματώδης πρόοδος στη θεραπευτική που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των θανάτων, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς συμβαίνουν ξαφνικά, πριν δηλαδή οι ασθενείς τύχουν οποιασδήποτε ιατρικής βοήθειας. Το αποτέλεσμα; Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις να υπερδιπλασιαστεί.
Πέρα απ’ αυτό όμως, πολλοί άνθρωποι που επιζούν μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή από εγκεφαλικό επεισόδιο, βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να υποβαθμίζεται δραματικά.
Πολλοί πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν και η ποιότητα της ζωής πολλών ανθρώπων θα μπορούσε να διατηρηθεί υψηλή, αν είχαν καταπολεμηθεί οι παράγοντες κινδύνου. Δυστυχώς όμως η ελληνική κοινωνία βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, στη χώρα μας παραμένει υψηλό, παρά την πρόοδο που παρατηρείται στον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο.

Το κάπνισμα: Ο μεγάλος…εχθρός

Σύμφωνα με μια επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για το κάπνισμα:

Το 49% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας καπνίζει. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι Έλληνες δεν είμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους του καπνίσματος.
Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι το κάπνισμα γενικά βλάπτει, ωστόσο μόνο το 51% των καπνιστών αποδέχεται ότι το κάπνισμα προκαλεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και το 42% ότι προκαλεί θάνατο.
Σχετικά με την καταπολέμηση του καπνίσματος, σχεδόν όλοι οι μη καπνιστές και η πλειονότητα των καπνιστών θεωρούν απαραίτητα κάποια μέτρα από την πολιτεία για τον περιορισμό του. Γενικά όμως οι καπνιστές είναι απρόθυμοι να δεχθούν περιορισμούς.

Άγνοια για τους παράγοντες κινδύνου

Μια άλλη μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης που διεξήχθη σε 4.000 περίπου άτομα απ’ ολόκληρη τη χώρα, για την αποτίμηση των γνώσεων και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, έδειξε ότι μόλις το 42% των ανδρών και το 49% των γυναικών γνωρίζει ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερόλης τους.
Περίπου το 50% των ανδρών και των γυναικών δε γνωρίζει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.
Μεγάλο επίσης ποσοστό αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα (λιγότεροι του 30%) πιστεύει ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων και του σακχάρου του.

Κακή διατροφή

Σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, διατροφή και άσκηση, η ανάλυση των στοιχείων της έρευνας έδειξε:

Το 60% των ανδρών και των γυναικών δε γυμνάζονται καθόλου, ενώ το 45% αυτών που ρωτήθηκαν δε βρίσκει χώρους για ν’ αθληθεί.
Ένας στους 4 συμπολίτες μας πιστεύει ότι οι διατροφικές συνήθειες δεν επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Το 30% απάντησε ότι δε γνωρίζει για τη σωστή διατροφή και το 85% ότι δε διαβάζει τις ετικέτες στα τρόφιμα.
Ιδιαίτερα λυπηρό είναι ότι η παραδοσιακή μας Μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να υιοθετείτε από μόλις το 45% των ανδρών και το 50% των γυναικών.

Προσοχή!

Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας συσχετίζεται με 15-30% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, και 10-35% μείωση των παραγόντων όπως η υπέρταση.

Τα φάρμακα…βοηθούν

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης και αποτελέσματα μελετών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και οι οποίες έδειξαν ότι:

Η μείωση της χοληστερίνης με στατίνη, ακόμη και σε άτομα που θεωρούνται ότι έχουν φυσιολογικές τιμές, συνοδεύεται από θεαματική μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 50-60%.
Άλλες μελέτες απέδειξαν ότι η μακροχρόνια λήψη των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων είναι απόλυτα ασφαλής.
Επιπρόσθετα φάνηκε ότι η καλή ρύθμιση της πίεσης στους διαβητικούς ασθενείς καθώς και σε ηλικιωμένους και η καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος συμβάλλουν στον περιορισμό των αγγειακών επιπλοκών αυτών των νοσημάτων.

Μην ξεχνάτε

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί το βασικό παθολογοανατομικό υπόστρωμα των σοβαρότερων και πιο συχνών καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και γενικότερα η στεφανιαία νόσος, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τα ανευρύσματα αορτής και η περιφερική αρτηριοπάθεια.
Η αιτιολογία της αθηροσκλήρωσης δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένη. Έχει όμως φανεί ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων όταν ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά όρια, οδηγούν πολύ συχνά στην πάθηση αυτή. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι οι παράγοντες κινδύνου. Μερικά σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή) και άλλα με βιολογικές παραμέτρους (βάρος σώματος, αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη ή σάκχαρο αίματος) για ν’ αναφέρουμε τα σοβαρότερα.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα